Η Ερευνητική Επιτροπή για το σφαγείο Cypra στο πλαίσιο των όρων εντολής της προσπάθησε κατά τις χθεσινές ακροάσεις τριών νέων μαρτύρων να διαπιστώσει κατά πόσο γίνονταν παρεμβάσεις από τη Γενική Λογίστρια για εξυπηρέτηση συμφερόντων της επιχείρησης του συζύγου της. Κατά τις ακροάσεις διαπιστώθηκε ότι το Γενικό Λογιστήριο ζητούσε ενημέρωση για τα τεκταινόμενα του σφαγείου Κοφίνου και αυτό που καλείται να διερευνήσει πλέον η Επιτροπή είναι κατά πόσο οι ενέργειες αυτές ήταν στο πλαίσιο του θεσμού που υπηρετεί η Γενική Λογίστρια ή αν σχετίζονται με την οικογενειακή επιχείρηση. 

Περαιτέρω, αυτό που διαπιστώθηκε χθες όσον αφορά τον εξοπλισμό του σφαγείου Κοφίνου, που αφέθηκε στη φθορά του χρόνου, είναι ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για πώλησή του και αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον λέχθηκε ότι τα μηχανήματα θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. 

Χθες βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής ο διευθυντής της εταιρείας G.D. Positive Consulting Ltd Γιώργος Δημητρίου, ο Αντώνης Χατζήκκος εκ μέρους του Επίσημου Παραλήπτη και ο Ελευθέριος Χατζηστερκώτης πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. 

Η Ερευνητική, ζήτησε από τον  Γ. Δημητρίου, που είχε αναλάβει τη διενέργεια σειράς μελετών για το σφαγείο Κοφίνου, να καταθέσει για τη μελέτη που έκανε για να προσδιορίσει το αγοραίο ενοίκιο για την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του σφαγείου Κοφίνου, έκθεση του παραδόθηκε στις 22/9/2015. Κλήθηκε να απαντήσει σε ισχυρισμούς ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον διευθυντή του σφαγείου Cypra ότι οι ενέργειες του αντιβαίνουν με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Ο ίδιος απάντησε πως δεν θυμάται κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν διέκοψε τη συνεργασία του με το υπουργείο Εσωτερικών και παρέδωσε τη σχετική έκθεση μετά την ολοκλήρωση ης εκτίμησης της αξίας από το Κτηματολόγιο. Περαιτέρω, ρωτήθηκε κατά πόσο δέχθηκε παρέμβαση από τη Γενική Λογίστρια για να απαντήσει και πάλι αρνητικά. 

Η Ρένα Πετρίδου εκ των δικηγόρων της εταιρείας Cypra ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Δημητρίου για τη διενέργεια μελετών (στρατηγικό σχέδιο και σχέδιο αναδιάρθρωσης), καθώς και για το κατά πόσο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης λήφθηκε υπόψη γνωμοδότηση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων του 2007 για να απαντήσει ότι δεν θυμάται.

Ο Αντώνης Χατζήκκος υπεύθυνος για την πορεία εκκαθάρισης του σφαγείου Κοφίνου ανέφερε πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παρά το γεγονός πως στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 26/3/14 γινόταν αναφορά για ολοκλήρωση εντός έξι μηνών. 

Όπως είπε, αρχικά βγήκε σε προσφορές όπου υπήρχε ενδιαφέρον από δύο εταιρείες, αλλά δεν υπήρξε κατάληξη λόγω χαμηλής προσφοράς. Περαιτέρω, ανέφερε πως στη μετέπειτα προσπάθεια που έγινε δεν μπορούσε να προχωρήσει η ενοικίαση από τη στιγμή που εκδόθηκε διάταγμα που απαγόρευε τη διαδικασία. Εξήγησε πως σήμερα γίνεται προσπάθεια για να αποκτήσει το κράτος τη γη του σφαγείου Κοφίνου και παράλληλα να πωληθούν τα μηχανήματα και αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον να καταλήξουν για ανακύκλωση. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση προς τον ίδιο από τον διευθυντή του σφαγείου Cypra. 

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο επικοινώνησε μαζί του η Γενική Λογίστρια ζητώντας ενημέρωση για συγκεκριμένα ζητήματα, ο κ. Χατζήκκος απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως το Γενικό Λογιστήριο είχε αποταθεί γραπτώς στον Έφορο Εταιρειών ζητώντας ενημέρωση για το συνολικό ποσό που οφείλει το σφαγείο Κοφίνου. Ο κ. Χατζήκκος ανέφερε ότι ζητούσε συχνά ενημέρωση το Γενικό Λογιστήριο για τις διαδικασίες εκκαθάρισης. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σύσκεψη στο γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στις 3/12/2015 σημειώνοντας ότι είχε υποβάλει ένσταση ο Γενικός Ελεγκτής για την ενοικίαση του σφαγείου, ζητώντας να δοθεί παράταση δύο μηνών, έως ότου γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας κατά πόσο η διαδικασία που ακολουθείται είναι η σωστή. Την επόμενη, είπε, βγήκε απόφαση δικαστηρίου που απαγόρευε την ενοικίαση. 

Από πλευράς του ο Ελευθέριος Χατζηστερκώτης ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από την εταιρεία Cypra για να μπλοκάρουν τη διαδικασία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του σφαγείου Κοφίνου που είχε υποβληθεί στην Κομισιόν. Ρωτήθηκε κατά πόσο λάμβανε παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες για να απαντήσει ότι δεν γνώριζε. Τελικά ρωτήθηκε κατά πόσο οι επεμβάσεις που θεωρούσε ότι έκανε το σφαγείο Cypra ήταν μέσω των δικαστηρίων και τις θεραπείες που ζητούσε με αγωγές και διατάγματα για να απαντήσει θετικά.