Από τον Απρίλιο του 2004 που ξεκίνησε να λειτουργεί ο θεσμός της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, ως το κατ’ εξοχή θεσμικό όργανο για έλεγχο των διαδικασιών για διαγωνισμούς του δημοσίου, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 λήφθηκαν συνολικά 1314 αποφάσεις σε προσφυγές που υποβλήθηκαν. 

Οι αριθμοί δείχνουν ότι 163 προσφυγές αποσύρθηκαν και σε άλλες 16 περιπτώσεις οι αποφάσεις ήταν ενδιάμεσες και αφορούσαν κυρίως ενστάσεις και θέματα που εγείρονταν κατά την εξέταση προσφυγών. 

Δηλαδή οι «καθαρές» αποφάσεις που έκριναν αν ήταν ορθές οι διαδικασίες των αναθετουσών αρχών και επικυρώνονταν ή λανθασμένες και ακυρώνονταν ήταν 1.135. Από αυτές τις προσφυγές, σε 706 περιπτώσεις ή σε ποσοστό 62% οι αποφάσεις ανάθεσης έργων επικυρώθηκαν και σε 429 προσφυγές ή ποσοστό 48% οι αποφάσεις ακυρώθηκαν με την ΑΑΠ να δικαιώνει τις εταιρείες που προσέφυγαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε προσφορές για κάμερες με εκπλήξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία πενταετία και ιδιαίτερα μετά και την λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου που εξετάζει επίσης προσφυγές για διαγωνισμούς του δημοσίου, ο αριθμός των προσφυγών στην ΑΑΠ έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό (περίπου 50 προσφυγές ετήσια) σε σχέση με τον αριθμό προσφυγών την προηγούμενη δεκαετία που ξεπερνούσαν σταθερά τις 100 ετήσια.

Το υπουργείο Υγείας, που προκηρύσσει και τους περισσότερους διαγωνισμούς προσφορών στην Κύπρο, έχει δεχθεί 162 προσφυγές δηλαδή περισσότερες από το 12% του συνόλου. 

Ακριβώς στις μισές προσφυγές  – δηλαδή σε 81 το υπουργείο Υγείας είχε δικαιωθεί και οι αποφάσεις του επικυρώθηκαν, ενώ ακυρώθηκαν οι αποφάσεις για ανάθεση σε 55 περιπτώσεις. Σε  22 περιπτώσεις οι προσφυγές αποσύρθηκαν από τις εταιρείες που τις υπέβαλαν. Σε δύο περιπτώσεις εκδόθηκαν ενδιάμεσες αποφάσεις και σε άλλες δύο αποφασίστηκε επανεξέταση των προσφυγών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φουσκωμένη προσφορά έριξε διαγωνισμό

Άλλες 35 προσφυγές αφορούν αναθέσεις σε διαγωνισμούς για φάρμακα από το τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Στις 22 προσφυγές οι αποφάσεις των Φαρμακευτικών υπηρεσιών δικαιώθηκαν από την ΑΑΠ ενώ σε άλλες 9 προσφυγές οι αποφάσεις ανάθεσης ακυρώθηκαν. Αποσύρθηκαν τέσσερεις προσφυγές.

Το τμήμα Κρατικών Αγορών και Προμηθειών από το 2004 μέχρι το 2011 είχε δεχθεί 30 προσφυγές, εκ των οποίων δικαιώθηκε σε 16, ακυρώθηκε σε 12 και δύο προσφυγές είχαν αποσυρθεί. 

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό εναντίον του προσφυγών για αποφάσεις σε θέματα προσφορών. Εναντίον του υποβλήθηκαν στην ΑΑΠ συνολικά 100 προσφυγές. Στις 52 δικαιώθηκε το Τμήμα Δημοσίων Έργων, σε 36 περιπτώσεις οι αποφάσεις ανάθεσης έργων ακυρώθηκαν και σε 12 περιπτώσεις οι προσφυγές αποσύρθηκαν.

Στις 93 έφτασαν οι προσφυγές κατά αποφάσεων ανάθεσης έργων από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το οποίο κατέχει ίσως και το ρεκόρ σε ποσοστά δικαίωσης των αποφάσεων του σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Συγκεκριμένα, κέρδισε τις 65 από τις 93 υποθέσεις και ακυρώθηκαν 22 από τις αποφάσεις του, ενώ σε έξι περιπτώσεις οι προσφυγές ακυρώθηκαν.

Κατά αποφάσεων της ΑΗΚ 66 προσφυγές από τις οποίες στις 39 δικαιώθηκε, στις 21 ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της και σε έξι περιπτώσεις οι προσφυγές αποσύρθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονο ενδιαφέρον για προσφορές λεωφορείων

Το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, έχει παρουσιαστεί 61 φορές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για να υπερασπιστεί αποφάσεις του για ανάθεση έργων. Οι αποφάσεις του δικαιώθηκαν σε 37 περιπτώσεις, ακυρώθηκαν σε άλλες 21 και τρεις προσφυγές απορρίφθηκαν.

Κατά αποφάσεων ανάθεσης έργων του υπουργείου Παιδείας, υποβλήθηκαν 56 προσφυγές στην ΑΑΠ, όλες μεταξύ του 2004 και του 2016, αφού την τελευταία τετραετία δεν είχαμε προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή κατά αναθέσεων του υπουργείου. Από τις 56 προσφυγές το υπουργείο Παιδείας δικαιώθηκε για τις αποφάσεις του σε 32 περιπτώσεις, ενώ σε άλλες 21 κρίθηκαν άκυρες και σε τρεις περιπτώσεις οι προσφυγές αποσύρθηκαν. 

Στις 49 έφτασαν οι προσφυγές κατά αποφάσεων ανάθεσης έργων του δημοσίου από το τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής. Σε 27 περιπτώσεις οι αποφάσεις ανάθεσης έργων πληροφορικής δικαιώθηκαν οι διαδικασίες και αποφάσεις του τμήματος, ενώ σε άλλες 17 περιπτώσεις οι αντίστοιχες αποφάσεις ακυρώθηκαν, τρεις ήταν οι προσφυγές που αποσύρθηκαν.

Στις 41 έφτασαν οι προσφυγές κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου εκ των οποίων οι 23 απορρίφθηκαν, σε 16 περιπτώσεις οι αποφάσεις ανάθεσης έργων ακυρώθηκαν και σε 2 περιπτώσεις οι προσφυγές αποσύρθηκαν. Κατά του ΤΕΠΑΚ υποβλήθηκαν 12 προσφυγές και το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει έξι προσφυγές και οι υπόλοιπες έξι απορρίφθηκαν. Σε επτά περιπτώσεις υποβλήθηκαν προσφυγές κατά αποφάσεων ανάθεσης έργων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, εκ των οποίων οι τέσσερεις αποσύρθηκαν, ενώ σε δύο περιπτώσεις δικαιώθηκε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε μία ακυρώθηκε η απόφαση ανάθεσης έργου.

Πολλά τα έργα στον Δήμο Λευκωσίας από το 2014 μέχρι τώρα, πολλές και οι προσφυγές οι οποίες έφτασαν τις 34. Τελικά εκδικάστηκαν από την ΑΑΠ μόνο οι 21 υποθέσεις, αφού οι 13 αποσύρθηκαν. Σε 12 προσφυγές δικαιώθηκαν οι αποφάσεις του Δήμου Λευκωσίας και σε εννέα οι αποφάσεις ανάθεσης ακυρώθηκαν.

Βάλλονται με προσφυγές οι τοπικές αρχές

Στις 14 έφτασαν οι προσφυγές κατά διαδικασιών προσφορών, του δήμου Πάφου, εκ των οποίων ο δήμος δικαιώθηκε σε επτά προσφυγές, οι αποφάσεις ανάθεσης ακυρώθηκαν σε τέσσερεις περιπτώσεις και τρεις προσφυγές αποσύρθηκαν. 

Ο δήμος Στροβόλου έχει δεχθεί οκτώ προσφυγές κατά αποφάσεών του σε σχέση με την ανάθεση έργων, με τα στοιχεία να δείχνουν δικαίωση των αποφάσεων ανάθεσης σε επτά περιπτώσεις και ακύρωση μόνο σε μία προσφυγή.

Πέντε ήταν οι προσφυγές στην ΑΑΠ κατά αποφάσεων του Δήμου Λακατάμιας, εκ των οποίων ο Δήμος δικαιώθηκε μόνο σε μία. Σε δύο οι αποφάσεις του ακυρώθηκαν και άλλες δύο προσφυγές αποσύρθηκαν.

Τρεις ήταν και οι προσφυγές κατά του Δήμου Αγλαντζιάς στις οποίες η δημοτική αρχή δικαιώθηκε μόνο σε μία απόφασή της, στις άλλες δύο προσφυγές οι αποφάσεις του ακυρώθηκαν.

Οι πολύκροτες ιστορίες του ΧΥΤΥ Πάφου και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, απεικονίζονται και μέσα από διαδικασίες προσφυγών σε αποφάσεις ανάθεσης των έργων μέσα από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Μεταξύ 2004 και 2008 είχαν υποβληθεί έξι προσφυγές κατά του Συμβουλίου Αποχετεύσεων – στις τέσσερεις προσφυγές η Αναθεωρητική Αρχή είχε δικαιώσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Κατά των συμβουλίων των ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ υποβλήθηκαν τρεις προσφυγές, με το συμβούλιο να δικαιώνεται από την ΑΑΠ στην μία και να ακυρώνεται στις δύο. 

Σε σχέση με την Πάφο, εντύπωση προκαλεί και ο αριθμός προσφυγών κατά αποφάσεων της Επαρχιακής Διοίκησης για έργα στην επαρχία. Υποβλήθηκαν οκτώ προσφυγές, εκ των οποίων η επαρχιακή Διοίκηση δικαιώθηκε στις 6 αποφάσεις της και οι άλλες δύο προσφυγές αποσύρθηκαν – δεν έχασε ούτε μία υπόθεση.

Αρνητικό το αποτέλεσμα για την Αστυνομία σε δημόσιους Διαγωνισμούς 

Στις 33 έφτασαν οι προσφυγές σε διαγωνισμούς της Αστυνομίας εκ των οποίων οι αποφάσεις ανάθεσης έργων δικαιώθηκαν μόνο στις 13 περιπτώσεις, ενώ σε άλλες 14 περιπτώσεις ακυρώθηκαν και 6 προσφυγές αποσύρθηκαν.

Το Γενικό Λογιστήριο, που είναι και η αρχή που καθορίζει και επιβλέπει τις διαδικασίες προσφορών του δημοσίου, για δικές του αποφάσεις ανάθεσης έργων, έχει δεχθεί 28 προσφυγές. Δικαιώθηκε στις 15 ενώ σε άλλες εννέα οι αποφάσεις του ακυρώθηκαν και πέντε προσφυγές αποσύρθηκαν. 

Στις 28 έφτασαν και οι προσφυγές κατά του πρώην Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και νυν υφυπουργείου Τουρισμού. Οι αποφάσεις ανάθεσης έργων δικαιώθηκαν σε 14 περιπτώσεις, ακυρώθηκαν σε άλλες 11 και αποσύρθηκαν οι προσφυγές σε 3 περιπτώσεις.

Ο καθείς μπορεί να σχηματίσει την δική του εικόνα από τους αριθμούς σε σχέση με προσφυγές στην ΑΑΠ για αναθέσεις έργων από το υπουργείο Εμπορίου. Υποβλήθηκαν 10 προσφυγές από το 2004 μέχρι το 2020, όλες οι προσφυγές αφορούν την περίοδο 2006-2009 και το υπουργείο δικαιώθηκε σε τρεις αποφάσεις του, άλλες έξι κρίθηκαν άκυρες και μία αποσύρθηκε.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας έχει δεχθεί συνολικά 21 προσφυγές σε αναθέσεις έργων. Σε 11 προσφυγές οι αποφάσεις του Συμβουλίου δικαιώθηκαν, σε άλλες οκτώ ακυρώθηκαν και σε δύο περιπτώσεις οι προσφυγές αποσύρθηκαν.

Εναντίον αποφάσεων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, υποβλήθηκαν 11 προσφυγές εκ των οποίων σε πέντε προσφυγές δικαιώθηκε το Συμβούλιο αλλά σε άλλες πέντε προσφυγές δικαιώθηκαν οι προσφυγόντες και οι αποφάσεις ανάθεσης ακυρώθηκαν. Μία προσφυγή αποσύρθηκε.

Σε σχέση με το τμήμα Πολεοδομίας, έγιναν προσφυγές σε προσφορές του στην ΑΑΠ σε 15 περιπτώσεις. Σε 11 δικαιώθηκε η Πολεοδομία, σε 3 ακυρώθηκαν αποφάσεις ανάθεσης έργων και μία προσφυγή αποσύρθηκε.

Στις 10 έφτασαν οι προσφυγές κατά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, εκ των οποίων δικαιώθηκε στις επτά και έχασε μόλις σε μία προσφυγή, ενώ άλλες δύο αποσύρθηκαν. 

Πέντε ήταν οι προσφυγές κατά του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, εκ των οποίων το τμήμα δικαιώθηκε σε τρεις αποφάσεις του, μία ακυρώθηκε και μία προσφυγή αποσύρθηκε.

Κατά του Τμήματος Φορολογίας μόλις τέσσερεις προσφυγές εκ των οποίων οι τρεις απορρίφθηκαν και η μία αφορούσε σε ενδιάμεση απόφαση.

Τρεις προσφυγές υποβλήθηκαν στην ΑΑΠ κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία δικαιώθηκε σε δύο προσφυγές και η τρίτη αποσύρθηκε, χωρίς να ακυρωθεί καμία απόφασή της για ανάθεση έργων.