To Top
17:37 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Λυμένα τα χέρια του ΠτΔ για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣ 2018 • Λυμένα τα χέρια του ΠτΔ για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2018, 10:27 πμ

Έλαβε ισχυρή εντολή όπως ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης, εξασφαλίζοντας το 55,99 % των ψήφων του εκλογικού σώματος μιάμιση μονάδα μόνο κάτω από το ποσοστό με το οποίο έκοψε το νήμα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Και είναι ισχυρή η εντολή γιατί σε αυτή την αναμέτρηση στηρίχθηκε μόνο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό που δοκιμάστηκε στις βουλευτικές εκλογές αλλά έδειξε ότι στα δύσκολα καταφέρνει να μαζεύει «τις σάρκες» του και να επιτυγχάνει τους στόχους του. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 είχε στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ και η ψαλίδα που τον χώρισε από τον Σταύρο Μαλά, που ήταν για πρώτη φορά ανθυποψήφιός του, ήταν 15 μονάδες. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε τη μάχη χωρίς καμιά κομματική στήριξη και επένδυσε στην οικοδόμηση πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας από προσωπικότητες, παράγοντες της δημόσιας ζωής, κοινωνικές και άλλες ομάδες αλλά και πρόσωπα. Κατάφερε να επικρατήσει άνετα παρά τις αμφισβητήσεις που δέχθηκε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τελευταίες φάσεις στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

Δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι είναι ο Πρόεδρος που διαχειρίστηκε την κρίση και φαίνεται πως μέτρησε στα συν του η έξοδος από το μνημόνιο. Η εκλογική επιτυχία του θεωρείται ηχηρή επιδοκιμασία για τον Πρόεδρο που έχει μπροστά του μια νέα δύσκολη πενταετία.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα θετικά αυτής της προεδρικής αναμέτρησης είναι ότι δεν έγιναν συναλλαγές για τις οποίες οι πολίτες έστειλαν σαφή μηνύματα. Η ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη έγινε με καθαρή εντολή, χωρίς εμβολιασμούς προγράμματος και χωρίς δεσμεύσεις προς κομματικά σύνολα ή ομάδες. Γεγονός που του δίνει την ευχέρεια να λειτουργήσει με λυμένα χέρια στην ανάπτυξη των σχεδιασμών του σε ό,τι αφορά τη νέα πενταετία, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση. 

Η εξαγγελία του για συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας είναι το πρώτο τεστ που καλείται να περάσει με επιτυχία. Μια στόχευση που επανατόνισε και στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογική του επικράτηση: Επιδιώκει συνεργασία με όλους, δεν περισσεύει κανένας. Μίλησε για τη νέα εποχή, για δουλειά που αρχίζει την επόμενη μέρα. Υπέδειξε πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μόνο η Κύπρος που θέλουμε να την πάρουμε μπροστά». 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει χρονική άνεση τριών βδομάδων για να συγκροτήσει τη νέα κυβέρνησή του. Τη νενομισμένη διαβεβαίωση θα τη δώσει στις 28 Φεβρουαρίου ενώπιον της Βουλής και η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της μετά την 1η Μαρτίου, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα  επίσημα για τη νέα πενταετία. 

Στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη τόνιζαν πως δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και μάζευαν όσα διαδίδονταν για υπουργοποιήσεις και ανάθεση αξιωμάτων είτε σε στελέχη της Πινδάρου είτε σε όσους βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρόεδρο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα ξεκουραστεί από την προεκλογική εκστρατεία και θα προχωρήσει σε κινήσεις χωρίς πίεση χρονική. Η συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος ευρύτατης αποδοχής είναι ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει, προκειμένου να μπορεί να κυβερνήσει αφού θα έχει απέναντί του μια ισχυρή αντιπολίτευση και στη Βουλή το μόνο κόμμα που είναι στο πλευρά του είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με 18 βουλευτές.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα γίνουν ανοίγματα σε γνωστά πρόσωπα –όχι κομματικά στελέχη– προκειμένου να συμβάλουν στην οικοδόμηση πλατιάς ενότητας. Και μένει να δούμε ποιά θα είναι αυτά τα πρόσωπα και κατά πόσο θα πείσουν την κοινωνία ότι θα λειτουργήσουν συνενωτικά και συναινετικά.

Η δοκιμασία στην οποία καλείται να εξισορροπήσει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πώς θα διαχειριστεί το ανεπίσημο ΔΗΚΟ χωρίς να προκαλέσει το επίσημο ΔΗΚΟ, του οποίου τη συνεργασία χρειάζεται εντός και εκτός Βουλής σε ό,τι αφορά τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Στο Προεδρικό κρατούν τη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου με διάθεση επανάληψης της συνεργασίας που είχε οικοδομηθεί στη Βουλή τη ζωτικής σημασίας περίοδο του μνημονίου όταν απαιτήθηκε συνένωση δυνάμεων και δράσεων προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα απευθύνουν χείρα συνεργασίας προς το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόμματος μίλησε για αναξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη στο μήνυμα του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η διαχείριση των δύο ΔΗΚΟ απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς που δεν θα πυροδοτήσουν εντάσεις είτε μεταξύ τους είτε με το Προεδρικό, όπως επεσήμανε καλά ενημερωμένη πηγή. 

Που οφείλεται ο θρίαμβος 

Στο Προεδρικό κρατούν τον επαναπατρισμό οργισμένων ή αδιάφορων συναγερμικών που θεωρούν ότι έκαναν τη διαφορά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην πιο κρίσιμη φάση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε του Σταύρου Μαλά γεωγραφικά και αλλά και σε όλες τις ηλικίες του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του ΤVOne Ηλία Νικολακόπουλο  εξασφάλισε 54% στην ομάδα των 18-39 χρόνων, 57% στην ομάδα των 40 -59 χρόνων και 57% στην ομάδα των 60χρόνων και άνω. Ο Σταύρος  Μαλάς πήρε στην νεολαία 46% και στις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες από 43%. 

Οι δύο μονομάχοι μοιράστηκαν ισομερώς τις ψήφους που είχε εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Εξασφάλισαν από 35% ενώ το 27% κατέληξε στην αποχή, το λευκό και το άκυρο.

Χωρίς δηκοϊκούς στην εξέδρα

Η ανακήρυξη του Προέδρου έγινε στις 10:20 το βράδυ  στο στάδιο «Τάσοος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, χωρίς να γεμίσουν οι κερκίδες λόγω των μέτρων ασφαλείας που εφάρμοσε η Αστυνομία.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού ανακήρυξε με τη νενομισμένη διαδικασία τον Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία.

Στην εξέδρα στοιχήθηκαν γύρω από τον Νίκο Αναστασιάδη, η οικογένεια του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και η σύζυγος του και στενοί συνεργάτες του από το Προεδρικό και την Πινδάρου χωρίς να εμφανιστεί κανένας δηκοϊκός. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε μήνυμα προς όλους  και ευχαρίστησε για την ισχυρή εντολή που εξασφάλισε και απηύθυνε έκκληση όλοι μαζί να εργαστούν για όλους μαζί. Παρουσιάστηκε υπεράνω κομμάτων και ιδεολογιών και τόνισε ότι ο ίδιος διαγράφει ότι λέχθηκε στον προεκλογικό.

Οριοθέτησε τις προτεραιότητές του για ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, πάταξη της διαφθοράς, για το Κυπριακό με στόχο μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των ε/κ αλλά και των τ/κ. Στάθηκε στην στόχευση του για οικοδόμηση ευρύτατης συνεργασίας και τόνισε ότι δεν έχει αμφιβολία για τον πατριωτισμό κανενός προκειμένου, όπως είπε, να προσφέρουν όσα χρωστούν στην πατρίδα.  Ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

  Αντρούλα Ταραμουντά      Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...