Με την ειδική τιμητική διάκριση Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς τιμήθηκε η Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Δήμο Ερμιόνης στην Ελλάδα για την απονομή των Βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Σε χαιρετισμό της, η κ. Αναστασιάδη είπε πως λαμβάνει με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης την άκρως τιμητική αυτή διάκριση, επισημαίνοντας πως «δεν έπραξα τίποτα περισσότερο από ό,τι το  καθήκον του καθενός από εμάς πρέπει να υπαγορεύει».

«Σε μια εποχή, που καθίσταται επιτακτική ανάγκη της προώθησης των αρχών της ειρήνης, της αδελφοσύνης των λαών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως το πλέον ασφαλές θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί η λειτουργία μίας παγκόσμιας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας», ανέφερε.

Επεσήμανε πως η εν λόγω διάκριση, στο πλαίσιο των Βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», θα αποτελεί για αυτήν  πρόσθετο κίνητρο για την ανάληψη ακόμη περισσότερων δράσεων προς όφελος των συνανθρώπων μας, της κοινωνίας και του πολιτισμού μας.

Η κ. Αναστασιάδη αναφέρθηκε και στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνοντας πως ο Πολιτισμός για τον Ελληνισμό αλλά και την οικουμένη ολόκληρη έχασε προ ημερών μια τεράστια και διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητα. «Ο θάνατος του συνιστά απώλεια για τον Ελληνισμό, ωστόσο η παρακαταθήκη του αποτελεί φωτεινό φάρο για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές των Ελλήνων, όσον αφορά την επιτέλεση του δικού μας χρέους προς την πατρίδα», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως «ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο, που Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές εθνικές προκλήσεις, το χρέος αυτό επιβάλλει πρωτίστως να πορευθούμε με αρραγή ενότητα και σύμπνοια, προκειμένου να υπερασπιστούμε την επιβίωση του Ελληνισμού, τα δίκαια και τα δικαιώματά του».

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης, για 47 και πλέον χρόνια, τουρκικής κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμετάθετος, κοινός στόχος Κύπρου και Ελλάδας, ήταν και παραμένει η επανένωση της Κύπρου, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα», επεσήμανε.