«Εβόρα είναι ελευθερία, είναι στάση ζωής, είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου και τον κόσμο. Είναι συναίσθημα…»
 
Ποια ήταν η αφετηρία για το νέο σας βιβλίο «Εβόρα»;
Είναι πολύ ιδιαίτερος ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά κάποιο μυθιστόρημά μου. Για την Εβόρα, αφορμή ήταν ένας πανέμορφος τόπος στη Μακεδονία, συγκεκριμένα ένα χωριό το οποίο, μετά την παρουσίαση που έκανα πέρσι στην Παναγίτσα της Έδεσσας, αποφάσισα να συμπεριλάβω στο επόμενο μυθιστόρημα μου.
 
Περιέχει και αυτοβιογραφικά στοιχεία; 
Όλα μου τα βιβλία περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Εικόνες, συναισθήματα και δικές μου εμπειρίες. Στην Εβόρα υπάρχει όλο το κομμάτι των εμπειριών μου κοντά στη φύση. Είμαι τυχερός που μεγάλωσα σε χωριό και έχω πολύ καλή αίσθηση του τι σημαίνει μεγαλώνω δίπλα στη φύση, αλλά και από τη φύση. Από την άλλη, τα ταξίδια με εμπνέουν ιδιαίτερα…
 
Πείτε μας μια φράση από το βιβλίο που ξεχωρίζετε.
«Εβόρα είναι ελευθερία, είναι στάση ζωής, είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου και τον κόσμο. Είναι συναίσθημα…»
 
Πώς αρχίζετε να βάζετε μια ιδέα στο χαρτί;
Πολλά μαζί πρέπει να συμβούν ταυτόχρονα για να ξεκινήσει μια ιδέα και να γίνει ιστορία. Καθώς προχωρά το γράψιμο, η πλοκή εμπλουτίζεται μέχρι και την τελευταία μέρα. Πέρα δηλαδή από τη βασική ιδέα, τα περισσότερα προκύπτουν κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού»… Ταξιδεύω μαζί με τους ήρωές μου και τους δίνω τη ζωή που οι ίδιοι μου δείχνουν.
 
Περιγράψετε μας τον χώρο όπου διαδραματίζεται η ιστορία σας.
Ο χώρος είναι κατά κάποιο τρόπο ο πρωταγωνιστής στο βιβλίο μου, μιας και είναι ο τόπος όπου ζει η πρωταγωνίστρια μου, η Αριάδνη. Θα μπορούσα να πω πως είναι ένας επίγειος παράδεισος, που μόνο αν τον επισκεφθείτε θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Πιστεύω όμως πως με τις περιγραφές μου ο αναγνώστης θα πάρει μια πολύ καλή γεύση.
 
Αν είχατε τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά κάποιους συγγραφείς, ποιους θα επιλέγατε;
Τον Σοφοκλή, τον Μίλαν Κούντερα και τον Φρέντυ Γερμανό.
 
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο;
Την αυτοβιογραφία του ανθρώπου στον οποίο θα αναφέρεται το επόμενο μυθιστόρημα μου, αλλά δεν μπορώ να σας πω ακόμη ποιος είναι.
 
Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα;
Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω, γίνομαι αποδέκτης ερωτημάτων πολλών νέων οι οποίοι έχουν γράψει κάποιο βιβλίο ή έχουν σκοπό να γράψουν. Διαπιστώνω με έκπληξη ότι οι περισσότεροι από αυτούς βιάζονται ιδιαίτερα να πετύχουν κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ καιρό. Με λίγα λόγια, νομίζουν ότι το να γίνεις πετυχημένος συγγραφέας είναι κάτι σχετικά εύκολο. Αυτό λοιπόν που θα συμβούλευα έναν νέο συγγραφέα, είναι να διαβάζει πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων. Να παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στον κόσμο και στον πλανήτη, διότι αυτά θα του δίνουν καθημερινά υλικό να κάνει πιο ζωντανά τα κείμενά του. Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή στη συγγραφή. Τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν δαπανηθεί χρόνος και κόπος.
 
Εκδ. Διόπτρα
Σελ: 352
Τιμή: 13.95€
 
Φιλελεύθερα, 24.5.2020.