Κάποτε, η αμερικανική προπαγάνδα διαλαλούσε σε όλο τον κόσμο ότι ο Μακάριος θα γινόταν ο (Φιντέλ) Κάστρο της Μεσογείου και οι ΗΠΑ φρόντισαν με την πολιτική που χάραξε ο Κίσινγκερ να φέρουν τον Αττίλα στην Κύπρο. Όλοι -και κυρίως οι ιστορικοί- γελούν με αυτό το πόνημα επιστημονικής φαντασίας, γιατί περί τέτοιου επρόκειτο, που μόνο σκοπό είχε να στοχοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να διευκολυνθούν τα έργα κάποιων στη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων. Από τότε, δεν θυμάμαι να παρομοίασαν κάποιον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλον ηγέτη του κόσμου. Σήμερα, όμως, με τόσα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν στον τόπο μας, θα τολμήσουμε να πούμε ότι ο νυν Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης (Νίκαρος κατά τους οπαδούς του που το βροντοφώναζαν στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κι εκείνος όταν το άκουγε χαμογελούσε μέχρι τα αυτιά), τείνει να τον παρομοιάσουν με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. 

Όποτε κατηγορούσαν τον Τραμπ για αμεροληψία, εξυπηρέτηση δικών του συμφερόντων, τοποθέτηση σε διάφορες θέσεις προσώπων του δικού του περιβάλλοντος χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, εκείνος με ένα απαθές -τις περισσότερες φορές- ύφος απαντούσε ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις, λασπολογία εναντίον του με στόχο να πλήξουν τον ίδιο και την οικογένειά του, «κυνήγι μαγισσών» των αντιπάλων του και πως ό,τι πράττει το κάνει μόνο για το καλό της πατρίδας. Σας θυμίζει κάτι αυτό; 

Όταν έβγαιναν στο φως δημοσιεύματα που δεν του άρεσαν ή τον κατηγορούσαν, ο Τραμπ έγραφε οργισμένα στο Twitter για «μίσος και κακοήθεια» από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ που δημοσίευσαν τέτοια fake news, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα «εχθρούς του λαού». Ο Πρόεδρός μας δεν έφτασε σε τέτοιο επίπεδο, αλλά κάνει διαγγέλματα ενίοτε οργισμένος. 

Όταν κατηγορούσαν τον Τραμπ ότι φροντίζει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικογενείας του εκείνος τα έβαζε με θεούς και δαίμονες εκτοξεύοντας πυρά στα ΜΜΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο Πρόεδρός μας όταν του επισημάνθηκε από μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ο γαμπρός του ήταν μέλος του Δ.Σ. της μαρίνας Αγίας Νάπας, αντί να τα βάλει με θεούς και δαίμονες, απάντησε απλά «δεν το γνώριζα» (εάν είναι δυνατόν). 

Στις ΗΠΑ, επί ημερών Τραμπ, λόγω της πολιτικής που ακολουθούσε -αλλά και των όσων αποκάλυπταν τα ΜΜΕ- διογκώθηκε το κύμα δυσαρέσκειας της κοινωνίας και η Αστυνομία (που δεν ελέγχεται από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο) προέβη σε ενέργειες ρατσισμού και άσκοπης βίας. Αποτέλεσμα, μαχητικές διαδηλώσεις με νεκρούς, έντονη κατακραυγή από την κοινωνία και διεθνής καταδίκη των τρόπων καταστολής. Στη μικρή μας Κύπρο, η Αστυνομία μπουκάρει στην κατοικία μιας γυναίκας επειδή έκανε μια καταγγελία η υπουργός Δικαιοσύνης και δέρνει κόσμο που διαδηλώνει ειρηνικά. 

Σάλο και κατακραυγή διεθνώς (ακόμα και στην Κύπρο) είχαν προκαλέσει εικόνες σε ΗΠΑ και Γαλλία με αστυνομικούς να γονατίζουν διαδηλωτή και να τον πατάνε στον λαιμό για να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν. Στη νήσο των αγίων το κάναμε ακόμα πιο υποτιμητικό. Αστυνομικός όρθιος πατά στο λαιμό τον διαδηλωτή και συνάδελφοί του έχουν πέσει πάνω του για να μην κουνιέται. Ο Τραμπ είχε προκαλέσει τον κόσμο με τις δηλώσεις του για στήριξη των αστυνομικών και η κοινωνία αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Εθνοφρουράς για να αποκατασταθεί η τάξη. Ο Πρόεδρός μας δεν έκανε τέτοια δήλωση, είναι αλήθεια. Έκανε, όμως, το άνευ προηγουμένου «τάπωμα» της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στη διάσκεψη Τύπου για τα μέτρα κατά της διαφθοράς: «Εγώ διόρισα την κυρία Γιολίτη (…) τελεία και παύλα». 

Δεν λέω, υπάρχουν και διαφορές με τον Τραμπ, π.χ. εκείνος ποτέ δεν διέψευσε ότι πήγαινε ταξιδάκια εδώ κι εκεί για να παίξει γκολφ και να συναντηθεί με στελέχη διαφόρων επιχειρήσεων. Ο δικός μας, όμως, μόνο μια φορά πήγε στις Σεϋχέλλες οικογενειακώς. Όπως και να ’χει, ο Νίκαρος με τα έργα και τα λόγια του όλο και τείνει να τον χαρακτηρίσουν Τραμπ της Μεσογείου: Θα τον παρομοιάζουν, δηλαδή, με έναν «αντι-δημοκράτη» όπως έγραψε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ το «Der Spiegel».

[email protected]