Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην προλάβουν τα υποχρεωτικά τους μαθήματα στην Ελλάδα και να χάσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά, βρίσκονται Κύπριοι φοιτητές που ξέμειναν στη χώρα μας, εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και των αυστηρών μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Ναυλωμένες πτήσεις από την Κύπρο προς την Ελλάδα δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, με τους φοιτητές να κατακλύζονται από άγχος, καθώς όποτε φτάσουν στην Ελλάδα, υποχρεωτικά θα μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, κάτι που τους απομακρύνει από την παρουσία στα μαθήματά τους. 

Όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, χθες θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα, για επιστροφή στα πανεπιστήμια τους, ούτως ώστε να δηλώσουν παρόντες στα μαθήματα που απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς η πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.moec.gov.cy) αναθεωρήθηκε και μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου (ώρα 14:00), θα δέχεται νέα στοιχεία από τους φοιτητές που ήδη υπέβαλαν αίτηση για επιστροφή με ναυλωμένες πτήσεις αλλά και νέες αιτήσεις ενδιαφερομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταγγελία: Παραμένουμε αδικαιολόγητα «εγκλωβισμένοι» στην Κύπρο

Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να αφιχθούν φοιτητές στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σε κάποια πανεπιστήμια, μαθήματα στα οποία οι φοιτητές πρέπει να είναι παρόντες (π.χ. εργαστηριακά), αρχίζουν σύντομα. Από πλευράς του το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα που θα μπορούν να διενεργηθούν πτήσεις, θα ισχύουν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Οι κανόνες προβλέπουν ότι οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται στη χώρα μεταφέρεται σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που διενεργούνται τεστ κορωνοϊού και λειτουργούν και ως χώροι καραντίνας για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Για όσους δεν υπάρξει θετική διάγνωση, προβλέπεται κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες. Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής διαδικασία εισόδου με τις πιο πάνω πρόνοιες υπάρχει μόνο στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. 

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται δημιουργεί έντονο άγχος σε φοιτητές που πρέπει να επιστρέψουν άμεσα, καθώς πτήσεις από την Κύπρο στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ναυλωθεί ενώ το γεγονός πως θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο τεστ για τον κορωνοϊό, απομακρύνει την πιθανότητα να είναι παρόντες στα μαθήματά τους, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες έναρξής τους. Αρκετοί φοιτητές και γονείς διατυπώνουν παράπονα και ανησυχίες, τονίζοντας πως θα έπρεπε ήδη φοιτητές να βρίσκονται στους χώρους σπουδών τους ούτως ώστε να περάσουν από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν μαθήματα. 

Όσον αφορά στα πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, από τους φοιτητές που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση, αφορούν πληροφορίες για το ακαδημαϊκό τους ίδρυμα, τη σχολή τους και τυχόν διαμονή τους σε φοιτητικές εστίες, ενώ αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις στη βάση των διαδικασιών που ισχύουν στην Ελλάδα. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, αφού σημειώνει πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή για το θέμα με φορείς της Ελλάδας, ενημερώνει ότι το υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες που μπορεί στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν ναυλωμένες πτήσεις. «Από τη στιγμή που οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέψουν τη μετάβαση φοιτητών και θα ορισθούν οι πτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι αναλόγως των ημερομηνιών που έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα, θα ειδοποιηθούν από τους συγκεκριμένους αερομεταφορείς, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις για το ταξίδι», σημειώνεται στην ανακοίνωση.