Η μαροκινή Αστυνομία ανακοίνωσε την κατάσχεση τη Δευτέρα στο λιμάνι της Ταγγέρης, στα βόρεια της χώρας, ποσότητας 16,2 τόνων ρητίνης κάνναβης που ήταν κρυμμένη στο ρυμουλκούμενο φορτηγού που θα αναχωρούσε για την Ευρώπη.

Η ποσότητα του ναρκωτικού ήταν μοιρασμένη σε ξύλινα κιβώτια στο ρυμουλκούμενο φορτηγού διεθνών μεταφορών με πινακίδες του βασιλείου, διευκρίνισε η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας (Direction générale de la sûreté nationale, DGSN) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο οδηγός του φορτηγού, 35χρονος Μαροκινός, συνελήφθη και διενεργείται έρευνα για να «συλληφθούν όλοι όσοι ενέχονται σε αυτό το εγκληματικό δίκτυο» και να εξακριβωθούν «οι πιθανές διακλαδώσεις του στο Μαρόκο και στην Ευρώπη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κατασχέσεις κάνναβης είναι συχνές στο βασίλειο, που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την παραγωγή και την εξαγωγή ρητίνης κάνναβης, κατά την εκτίμηση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Πάντως η επιφάνεια των καλλιεργειών, που είναι συγκεντρωμένες στο βόρειο τμήμα της χώρας, δεν είναι γνωστή, ούτε η παραγόμενη ποσότητα, ελλείψει επίσημων δεδομένων.

Το 2019 κατασχέθηκαν συνολικά 179 τόνοι κάνναβης, έναντι περίπου 50 τόνων την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τις μαροκινές Αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ