Συνέντευξη παραχώρησε η τουρκικής καταγωγής Bουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, (Die Linke), Σεβίμ Νταγκντελέν στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), όπου και ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στους χειρισμούς του   Βερολίνου.
 

Όπως σημειώνεται, η Βουλευτής της Αριστεράς και Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματός της στην Ομοσπονδιακή Βουλή ήταν εκείνη που ζήτησε την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για  την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο.
 
Η ίδια μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Έχω την εντύπωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει τον Πρόεδρο της Τουρκίας ως τον άνθρωπο που λύνει προβλήματα. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι κατ` εξοχήν ο άνθρωπος που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου. Και αυτό όχι μόνο λόγω του εκβιασμού που ασκεί, των αξιώσεων που κάθε τόσο προβάλλει με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό,  των χρημάτων που απαιτεί,αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ενέχυρο”.
 
Αλλά – συνεχίζει –  και επειδή ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική στη Μεσόγειο, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, όπως η Κύπρος και συνάπτει με τη την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης μία συμφωνία που παραβιάζει όχι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το διεθνές δίκαιο εις βάρος μίας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα.
 
Η Νταγκντελέν κατηγορεί και τους Ευρωπαίους ότι μερικές φορές συμπεριφέρονται ως “πειθήνια όργανα” και ενδίδουν στους εκβιασμούς του Τούρκου Προέδρου, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει πως “Νομίζω ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας   είναι   η   προσωποποίηση των αιτιών του προσφυγικού, λόγω και της πολιτικής που ακολουθεί απέναντι στους Κούρδους, των διωγμών   απέναντι   σε αντιφρονούντες, της στήριξης που παρέχει σε ισλαμιστές τρομοκράτες, της κλιμάκωσης και των προκλήσεων που επιδιώκει στην περιοχή της Μεσογείου”.
 
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ