Το 2020 αναμένεται να είναι μία ακόμη καλή χρονιά για τον κλάδο των ακινήτων με κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες πιθανόν να σταθούν εμπόδιο σε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Δυστυχώς, οι αυστηρές οδηγίες και περιορισμοί από τις κυπριακές τράπεζες εμποδίζουν την εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στον τομέα των ακινήτων, εάν βέβαια το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι τράπεζές μας αλλά και απαιτήσεις που έχουν στους ελέγχους και στις εγκρίσεις εμβάσματος από ξένους επενδυτές και γενικά η όλη γραφειοκρατία που επικρατεί στις κυπριακές τράπεζες, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, κάτι που δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ευτυχώς, τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν τη ζήτηση και αγορά ακινήτων, κάτι που φαίνεται πως θα επηρεάσουν θετικά τη ζήτηση ακινήτων και από την ντόπια αγορά.
Ένα θετικό στοιχείο είναι η κατακόρυφη αύξηση στα ενοίκια, κάτι που ευνοεί την αγορά ακινήτων για ιδιοκατοίκηση αλλά και για επένδυση, αφού το όφελος από την επένδυση σε ακίνητα μπορεί να πάει μέχρι και 5% απόδοση, ποσοστό πολλαπλάσιο από αυτό που δίδουν οι Τράπεζες σαν καταθετικό επιτόκιο.
Η Κύπρος παραμένει μία ασφαλής χώρα σε μία περιοχή που επικρατεί ανασφάλεια και αστάθεια, τόσο πολιτική όσο και οικονομική, κάτι που θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα και αφήνει πολλές ελπίδες και προοπτικές στον τομέα των ακινήτων και γενικότερα στην κυπριακή Οικονομία.
Στον τομέα των ακινήτων το 2020 προβλέπεται να είναι ένα έτος με πολλές προοπτικές καθώς η ανάπτυξη μεγάλων αναπτυξιακών έργων, τόσο οικιστικών όσο τουριστικών, έχουν πάρει «σάρκα και οστά» γεγονός που πρόκειται να προσελκύσει και άλλες μεγάλες επενδύσεις.
Έργα όπως το Καζίνο της Λεμεσού, αναμένεται να εργοδοτήσουν χιλιάδες κόσμο, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν στεγαστικές ανάγκες. Συνεπώς, ο πληθυσμός της Κύπρου και η ζήτηση σε στέγη πρόκειται να αυξηθεί, κάτι θετικό για τα ακίνητα.
Έχοντας, όλα τα πιο πάνω υπόψιν και αξιολογώντας την αγορά ακινήτων και την προοπτική που υπάρχει, ο Όμιλος Δ. Ζαβός προγραμματίζει νέα έργα για το 2020 προσαρμοσμένα στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν.
Ο Όμιλός μας προγραμματίζει μια σειρά καινούργιων οικιστικών έργων, τα οποία θα αποτείνονται στην Κυπριακή αγορά. Τα έργα αυτά θα αποτελούν τα δύο πρωτοποριακά σχέδια του Ομίλου: το «Ζήτα Κατοικία», ένα σχέδιο που θα προσφέρει διαμερίσματα και κατοικίες σε προσιτές τιμές στη Λεμεσό και το «Ζήτα Επένδυση» που θα προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε αγοραστή να εξασφαλίσει ένα εγγυημένο σταθερό εισόδημα με απόδοση μεταξύ 3-5% με την εγγύηση του Ομίλου μας.
Τα πιο πάνω σχέδια πρόκειται να παρουσιαστούν τον Ιανουάριο του 2020 και αναμένεται να «αγκαλιαστούν» από την κυπριακή αγορά, αφού θα αποτελούν μια σειρά από σύγχρονα και μοντέρνα κτήρια στις καλύτερες οικιστικές περιοχές της Λεμεσού, προσφέροντας την ευκαιρία σε Κύπριους να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.
* CEO Oμίλου Δ. Ζαβός.