Υπερπληρότητα, παλιές κτηριακές εγκαταστάσεις και υποστελέχωση είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα που χρονίζουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και αναμένουν λύσεις. Σήμερα, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) κατήγγειλε ότι ασθενείς κοιμούνται στον καναπέ, μια καταγγελία που γεννά έντονους προβληματισμούς για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοσηλευτές και ασθενείς.

Μιλώντας στο philenews o Εκπρόσωπος Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, Δομέτιος Σκουρουπάθης ανέφερε πως τη συγκεκριμένη στιγμή η υπερπληρότητα του νοσοκομείου ανέρχεται περίπου στο 120%. «Το συγκεκριμένο ποσοστό επικρατεί τα τελευταία 2-3 χρόνια», επεσήμανε, θέτοντας το ερώτημα, «πώς μπορεί κάποιος να πάρει μια σωστή ποιοτική φροντίδα, όταν κάποιος είναι μέσα σε ένα δωμάτιο με ακόμα πέντε άτομα;».

Αναγκαία η πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών

Σημαντική κρίνεται από πλευράς νοσηλευτών η πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, στους οποίους θα μπορούν να αποτείνονται οι ασθενείς μετά το πέρας της θεραπείας τους. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα βοηθήσουν πολύ στην αποκατάσταση των ασθενών που είναι μέσα στο νοσοκομείο και οι οποίοι τελείωσαν τη θεραπεία τους σε ιατρικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20-30 ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο που είναι περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τους κοινωνικούς λειτουργούς», ανέφερε ο κ. Σκουρουπάθης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έστειλαν παιδί στο νοσοκομείο Αθαλάσσας

Η απουσία κοινωνικών λειτουργών επιβαρύνει περισσότερο τους νοσηλευτές, εξήγησε, καθώς πρέπει εκ μέρους του ασθενή οι ίδιοι να παίρνουν τηλέφωνο σε διάφορες υπηρεσίες για επιδόματα, εξεύρεση στέγης και άλλα. «Επομένως ο νοσηλευτής επιβαρύνεται με επιπλέον καθήκοντα που δεν εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητές του», ανέφερε.

Δημιουργία κρατικών ενδιάμεσων δομών για την αποσυμφόρηση

Παράλληλα ο κ. Σκουρουπάθης τόνισε τη σημασία της δημιουργία κρατικών ενδιάμεσων δομών για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Δομές, στις οποίες, όπως εξήγησε, θα φιλοξενούνται μετά τη θεραπεία οι ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι για αυτόνομη διαβίωση.  

Ανέγερση νέου νοσοκομείου

Μια κάποια λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δώσει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου, του οποίου οι εγκαταστάσεις θα στεγάζονται δίπλα από το νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Η ανέγερση του προϋποθέτει:

• Καινούργιες εγκαταστάσεις

• Πιο ανθρώπινη νοσηλεία

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρουπάθη, τον Ιούνιο του 2024 θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση που περιλαμβάνει την κλινική εισδοχής αντρών, κλινική εισδοχής γυναικών, Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ) και εξωτερικά ιατρεία. Το τελικό έργο θα είναι δυναμικότητας 150 κλινών.

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το γεγονός πως το νέο νοσοκομείο θα περιλαμβάνει μόνο 150 κλίνες. «Λόγω της αυξημένων αναγκών που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια θεωρούμε πως είναι λίγες και θεωρούμε πως οι ανάγκες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Έθιξε την ίδια ώρα τη σημαντικότητα της σωστής στελέχωσης του νέου νοσοκομείου. «Αν δεν γίνει σωστή στελέχωση δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετούμε σωστά όλες οι ανάγκες των ασθενών, οπόταν θα είναι δώρον άδωρον».

Τέλος τόνισε τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς κοντά στους ασθενείς. «Πρέπει να ανταπεξέλθουμε στο θέμα της υπερπληρότητας, υποστελέχωσης, των κακών κτηριακών εγκαταστάσεων. Όμως είμαστε εκεί και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και στόχος είναι να αποδώσουμε επαγγελματικά και να καλύψουμε άλλες υπηρεσίες, λόγω έλλειψης άλλων κοινωνικών υπηρεσιών».