Θέλει να μπει δυναμικά στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παίζοντας από τη μια με τις εντυπώσεις και από την άλλη με την κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων. Η χθεσινή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας των Φίλων και Υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του είχε έντονο προεκλογικό στοιχείο και μαζική παρουσία. Μια συγκέντρωση με την οποία αφενός ο υποψήφιος ήθελε να στείλει μήνυμα μαζικής αποδοχής της υποψηφιότητάς του με υποστηρικτές πέραν του χώρου του ΔΗΣΥ και αφετέρου σε κομματικό επίπεδο η Πινδάρου επιδίωξε να κάνει επίδειξη ισχύος και να αναδείξει τάσεις συσπείρωσης του κόμματος.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος ήταν προφανές ότι ήθελε η ομιλία του στην ψεσινή συγκέντρωση να αποτελέσει σημείο αναφοράς και συζητήσεων, καταθέτοντας μέσω αυτής πρόταση ολοκληρωμένης συνταγματικής αναθεώρησης. Μια πρόταση η οποία εστιάζεται σε τρεις άξονες που στοχεύουν στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόταση εκλογής Αντιπροέδρου, κάτι το οποίο στη συνέχεια και κατόπιν νομικών συμβουλών, όπως πληροφορούμαστε, διαμορφώθηκε με αναφορά σε βοηθό Προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση που κατέθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφορά τα εξής:

► Πρώτον, βοηθό Προέδρου που θα εκλέγεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο και θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης χωρίς κανένα επηρεασμό της δικοινοτικότητας του Συντάγματός μας και του Τουρκοκυπρίου Αντιπρόεδρου που προβλέπεται από το Σύνταγμα.   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΗΣΥ: Προτείνει απαγόρευση εισφοράς προς τα κόμματα

► Δεύτερον, οποιοσδήποτε θεσμικός, ανεξάρτητος αξιωματούχος, αλλά και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πριν τον επίσημο διορισμό του να λαμβάνει τη σύμφωνο γνώμη είτε της βουλής είτε ειδικού θεσμοθετημένου σώματος και να εισαχθούν μάξιμουμ θητείες. 

► Τρίτον, συνταγματική αλλαγή που θα εισάγει τον θεσμό του Ανώτατου Επιτρόπου Διαφάνειας και Λογοδοσίας. Εγνωσμένου κύρους, με ευθύνη να ενισχύει τους θεσμούς που σχετίζονται με διαφάνεια και λογοδοσία.

«Δεν διστάζω να θέσω στο τραπέζι την ιδέα μιας τολμηρής, ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης. Με σκοπό το Σύνταγμά μας να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή.

Να αναβαθμίζει συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες. Χωρίς φυσικά να διαγράψω τον δικοινοτικό του χαρακτήρα και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι, από το ΄63 που έφυγαν οι Τουρκοκύπριοι από τη διακυβέρνηση χάθηκαν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες», ανέφερε στην ομιλία του ο υποψήφιος Πρόεδρος.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε στην αναφορά του, τις θέσεις του στο Κυπριακό, όσο και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, τονίζοντας πως η υποψηφιότητά του έχει ταυτότητα. «Η υποψηφιότητά μου δεν είναι σκάφος ανερμάτιστο. Δεν είναι μια απροσδιόριστη κοινοπραξία πολιτικών ή άλλων συμφερόντων και φιλοδοξιών. Δεν είμαι ανεξάρτητος αλλά ούτε και εξαρτημένος. Έχω ταυτότητα και ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. Ξέρετε και πώς θα κυβερνήσω. Ξέρετε με ποιους θα κυβερνήσω», δήλωσε, προσθέτοντας πως την εποχή της αναταραχής, της αβεβαιότητας και των ραγδαίων αλλαγών, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πυξίδα. «Καθαρή κατεύθυνση. Σταθερή γραμμή. Για να μη διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε ώς τώρα».

Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας μόχθησε. «Συνεισέφερε. Στερήθηκε. Κουράστηκε. Απογοητεύτηκε. Από διαχρονικές παθογένειες που δεν ξεπεράστηκαν. Τον εξοργίσαμε με τα λάθη μας. Τον θυμώσαμε με την ανοχή μας σε νοσηρά φαινόμενα.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει την αγωνία των συμπολιτών μας για υπέρβαση. Για ανανέωση και αλλαγές. Κανένας όμως, δεν έχει δικαίωμα να παίξει με τα συναισθήματά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά με ξεκάθαρο τον υπαινιγμό προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντα πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα «να σας εξαπατήσει ότι είναι ο φορέας του νέου. Ενώ κρύβει πίσω από την πλάτη του ό,τι πιο ξεπερασμένο υπάρχει στον τόπο».

«Ριψάσπιδες δεν θα γίνουμε ποτέ»

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε μήνυμα για να κλείσει ο κόσμος τα αυτιά του στα διάφορα σενάρια που φημολογούνται κατά καιρούς και για ανασχεδιασμό ή ακόμα και για απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Όπως είπε, γνωρίζει ότι η μάχη δεν είναι εύκολη διαβεβαιώνοντας όμως πως κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι τους υποτιμούν. 

«Όσοι σας υποτιμούν. Όσοι νομίζουν ότι θα αντικαταστήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες με τις δημοσκοπήσεις. Και τους πολίτες με τους δημοσκόπους. Και οι φυγομάχοι να διασπείρουν ότι θα γίνουμε εμείς οι ριψάσπιδες. Ριψάσπιδες δεν θα γίνουμε ποτέ. Και τις εκλογές θα τις κερδίσουμε», ανέφερε σε έντονο ύφος.