Στην ίδια πόλη θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, αλλά έχουν διευθετήσει το πρόγραμμά τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρεθούν. Δύο ξένοι στην ίδια πόλη με διαφορετικές ατζέντες σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόσο κατά τις επαφές του όσο και στο πλαίσιο της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα σταθεί στη σημασία που έχει η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Από την άλλη, ο Ερσίν Τατάρ βρέθηκε τη Νέα Υόρκη με στόχο να εξηγήσει τους λόγους γιατί δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος  Πελεκάνος, μιλώντας στον «Φ» περιέγραψε τους βασικούς στόχους που έχει θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία του συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τόσο κατά τις συναντήσεις του όσο και κατά την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: α) Θα καταθέσει τα όσα ο ίδιος έπραξε με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, και β) θα καταδείξει τις αρνητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. 

Ο Μάριος Πελεκάνος μιλώντας στον «Φ» χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντική την ομιλία του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση και τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, καθότι θα είναι η τελευταία μετά από δέκα χρόνια στην ηγεσία της χώρας». Προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα δώσει έμφαση στην προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλυση: Σε συνθήκες πλήρους άπνοιας το Κυπριακό

Σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ που δεν θέλει καμιά κινητικότητα στο Κυπριακό μέχρι τον Φεβράρη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί ο επόμενος Πρόεδρος να παραλάβει μια διαδικασία «μέσα από την οποία θα μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα που η Τουρκία δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί στο Κραν Μοντανά». 

Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, «ψηλά στην ατζέντα των επαφών του ΠτΔ αλλά και στην κορυφή των θεμάτων στα οποία θα αναφερθεί στην τελευταία ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρίσκεται το Κυπριακό και η στασιμότητα που παρατηρείται λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και εμμονής της άλλης πλευράς στην απαράδεχτη θέση της για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς πριν από την έναρξη της όποιας νέας διαδικασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος «θα αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλει η δική μας πλευρά για την άρση του αδιεξόδου, ενώ θα επαναλάβει τις προτάσεις μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για υιοθέτηση συγκεκριμένων ΜΟΕ τα οποία θα αποφέρουν αμοιβαίο όφελος στις δύο πλευρές και, σημαντικότερο, θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε οι δύο πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, όπως αυτό καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος τόσο στο έδαφος και ειδικότερα στην Αμμόχωστο, όσο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία αυξάνει την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκονται επίσης ανάμεσα στα θέματα που θα εγείρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώντας τόσο τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και το διεθνή παράγοντα να συνεισφέρουν με τις παρεμβάσεις τους στην αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκιά αλλά και ώστε να πεισθεί να λειτουργήσει σε ένα κλίμα συνεργασίας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αλλά και γενικότερα για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.  

Την Παρασκευή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΠτΔ με τον ΓΓ ΟΗΕ και σύμφωνα με τον Μ. Πελεκάνο ο Νίκος Αναστασιάδης σκοπεύει να «ζητήσει όπως ενημερωθεί για το πού βρίσκονται οι διαδικασίες από πλευράς των ΗΕ» για τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου ο οποίος «θα αναλάβει μια διερευνητική αποστολή με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, πάντα με βάση τα όσα προβλέπονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα». Υπενθυμίζοντας στον Αντόνιο Γκουτέρες πως αυτό ήταν το μήνυμα που είχε μεταφέρει στις δύο πλευρές κατά τις επαφές στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια. 

Επικαλείται τις Προεδρικές για να αποφύγει συνάντηση

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξηγήσει γιατί οι Τ/κ θέλουν ένα “ισότιμο, κυρίαρχο καθεστώς” και παρέστη στο δείπνο που έδωσε προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου στην αμερικανική μεγαλούπολη η Τουρκοαμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (Turkish American National Steering Committee – TASC).

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει καμιά ενέργεια ή πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο είπε ότι θα δει, αλλά δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία. Θα συναντήσει, ανάφερε, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υποστήριξε ότι η τριμερής δεν μπορεί να γίνει λόγω των Προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου και πως όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μία και θα είναι μέλος της ΕΕ μέσα από μια ομοσπονδιακή δομή. Στα βασικά θέματα, συνέχισε, όλοι τους έχουν την ίδια θέση, κανείς δεν δέχεται την παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάποια απλά θέματα η συμφωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων θα είναι πιο εύκολη.

Υπενθυμίζοντας ότι στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη έχει παραχωρηθεί ένας όροφος στο ψευδοκράτος, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί θα κάνει τις επαφές του, στις οποίες θα εξηγήσει ότι οι Τ/κ ζητούν σε διεθνές επίπεδο να έχουν το καθεστώς που έχουν και οι Ε/κ.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι ως τ/κ πλευρά δεν έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, η ε/κ πλευρά συνέχισε την πορεία της ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η τ/κ πλευρά συνέχισε την πορεία της χωρίς κανένα καθεστώς. «Απαιτούμε ένα καθεστώς σαν αυτούς σε διεθνές επίπεδο, απαιτούμε την εκπροσώπηση του κατοχυρωμένου από την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 δικαιώματός μας. Γι’ αυτό και το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να βγάλει μια απόφαση που να λέει ότι οι Τ/κ είναι τόσο κυρίαρχα ισότιμοι όσο και οι Ε/κ».

Αυτό, συνέχισε, δεν θα ζημιώσει την ε/κ πλευρά, θα ενισχύσει το στάτους των Τ/κ, θα τους κάνει πιο αποδεκτούς στην διεθνή κοινότητα και θ‘ αυξήσει τις πιθανότητες για λύση του Κυπριακού. «Γιατί τώρα η ε/κ πλευρά βλέπει την τ/κ ως να έχει ανάγκη τη λύση και θεωρούν ότι θα έρθει μια μέρα που οι Τ/κ θα γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι εάν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ «δύο κρατών, θα είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο κρατών», θα εξαφανιστεί η πιθανότητα να γίνουν οι Τ/κ μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα δοθεί το μήνυμα στους Ε/κ πως σε περίπτωση μη λύσης οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους με το δικό τους «κράτος».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε έτοιμος για περιεκτικές συζητήσεις για όλα τα κεφάλαια «υπό το ίσο, κυρίαρχο καθεστώς: το εδαφικό, το περιουσιακό, το συνταγματικό».