Η οργάνωση Sistema Cyprus είχε «γιορτάσει» τις προάλλες επειδή ήταν ανάμεσα σε τρεις βραβευθέντες από 54 χώρες της περιβόητης Κοινοπολιτείας για την εθελοντική τους προσφορά. «Η Αυτού Μεγαλειότης γνώρισε τους 3 νικητές από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Μοζαμβίκη και την Κύπρο», γράφει η Sistema Cyprus σε ανακοίνωση αφού είχε προηγηθεί η είδηση ότι παιδική χορωδία είχε τραγουδήσει στη βασίλισσα Ελισάβετ επί τη ευκαιρία της 73ης επετείου γάμου της με τον Φίλιππο.

Σε μια χαριτωμένη τηλεδιάσκεψη, η Ελισάβετ γνώρισε, λοιπόν, τους τρεις νικητές, όλους από πρώην αποικίες της Αγγλίας. Από αποικίες που ένιωσαν καλά τι σημαίνει Βρετανική Αυτοκρατορία και σίγουρα δεν είχε σχέση με την εθελοντική προσφορά ή κάποια άλλη προσφορά στις «υπερπόντιες» κοινωνίες. 

Τουτέστιν, πίσω από το χαμόγελο μιας γιαγιάς που βρίσκεται σε καραντίνα σε ένα… φτωχικό κάστρο βρίσκεται μια ολόκληρη παγκόσμια ιστορία αίματος. Κι είναι αυτό που καθιστά αβάσταχτο τον τρόπο με τον οποίο σήμερα αντιμετωπίζεται η βασίλισσα από τις πρώην αποικίες και ειδικά την Κύπρο. Είναι η Κοινοπολιτεία μια χαρούμενη παρέα με ίσους έναντι ίσων ή μια καμουφλαρισμένη νέα αποικιοκρατία; Είναι τόσο απλό να γιορτάζουμε για τις βραβεύσεις μιας φόνισσας;

ΑΛ.ΜΙΧ.