To Top
11:36 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έκκληση χωρίς ανταπόκριση - Θέλει και Τύμπου ο Ακιντζί
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Έκκληση χωρίς ανταπόκριση - Θέλει και Τύμπου ο Ακιντζί
  21 Φεβρουαρίου 2020, 12:38 μμ  
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε μέσα από την τελευταία του επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επικαιροποιήσει την παλαιότερη πρόταση που είχε απευθύνει προς τον Μουσταφά Ακιντζί ζητώντας του να προχωρήσουν μαζί στη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για την Αμμόχωστο. Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά, εκτιμάται από τη Λευκωσία ότι θα μπορούσε εάν έμπαινε σε εφαρμογή σήμερα να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κινήσεις όπως η τελευταία σύναξη στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. 
 
Ωστόσο στην πρόταση Αναστασιάδη για σύσταση κοινής επιτροπής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους με τη συμμετοχή και ξένων εμπειρογνωμόνων δεν έτυχε αποδοχής από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Με αφορμή τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να την επαναφέρει ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια του Αντόνιο Γκουτέρες. 
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του χθες στον Active, επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη προς Γκουτέρες – όπως το αποκάλυψε ο «Φ». Επίσης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ανάλογες επιστολές απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 
 

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι αυτό που η κυπριακή κυβέρνηση ζητά είναι την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθύμισε πως ζητούμενο είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού. 
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, σχολιάζοντας την αποκάλυψη του «Φ» χαρακτήρισε ως πολύ σωστή την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Παράλληλα σημείωσε πως η πρόταση εντός των παραμέτρων του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν έχει δει την πρόταση και τα σχετικά δημοσιεύματα και δεν θέλει να προδικάσει οτιδήποτε. «Θα ήταν καλύτερα πρώτα να δούμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όποια ενέργεια στοχεύει στο να δώσει ώθηση στην υλοποίηση εκείνων των ψηφισμάτων εμείς την επικροτούμε» είπε.
 

Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του για το θέμα της Αμμοχώστου κάθε άλλο παρά είναι έτοιμος να συζητήσει την πρόταση Αναστασιάδη για κοινή τεχνική επιτροπή. 

Αντίθετα, επανέφερε στο προσκήνιο την παλαιότερη του πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου για απευθείας πτήσεις. Ο Μ. Ακιντζί κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία ότι δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του. 
   
Το ΔΗΚΟ, μετά και το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», απαιτεί ενημέρωση για το θέμα της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ «τα πολιτικά κόμματα πρέπει άμεσα να λάβουν γνώση της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στη συνέχεια να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο με στόχο τη συνδιαμόρφωση πολιτικής αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων».
 
Περαιτέρω το ΔΗΚΟ υποδεικνύει πως «η πληροφορία περί πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, για σύσταση μεικτής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ, η οποία θα προχωρήσει σε μελέτη για την Αμμόχωστο, πρέπει να εξεταστεί ως μέρος του συνόλου της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το ΔΗΚΟ «έχει από καιρό διατυπώσει τη διαφωνία του με την αναβάθμιση των τεχνικών και άλλων δικοινοτικών επιτροπών, σε βαθμό που να αντικαθιστούν τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά είναι υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών για διαμόρφωση νέων τετελεσμένων επί του εδάφους».
 
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητούν και οι Οικολόγοι προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αναφερόμενος στην επιστολή Αναστασιάδη και την εισήγηση για σύσταση μεικτής επιτροπής ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «είναι μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία δεν είχαμε ενημερωθεί». Πρόσθεσε πως το Κίνημα βλέπει αυτή την εισήγηση για δημιουργία μεικτής επιτροπής, Ε/κ και Τ/κ, «να εντάσσεται στην πάγια πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση της ΕΕ». Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε πως είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν του «έκανε καμία αναφορά για αυτή την επιστολή» την Παρασκευή που τον συνάντησε.
 
Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για καταγγελία της Άγκυρας 
 
Πρωτοβουλίες για καταγγελία της Άγκυρας και για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, να λέει ωστόσο ότι «ο πιο ασφαλής τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της Αμμοχώστου είναι να λύσουμε το Κυπριακό».
 
Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Νορβηγίας ο Α. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στους θεσμούς της ΕΕ, καταγγέλλοντας τη νέα τουρκική προκλητικότητα. Είπε επίσης ότι θα επιδιωχθεί η προώθηση σχετικών ψηφισμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ πρόθεση του ΑΚΕΛ είναι να οργανώσει και μια μεγάλη κινητοποίηση στη Δερύνεια.
 
Η κινητοποίηση αυτή θα οργανωθεί την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, ώρα 6:00 το απόγευμα «για να καταδικάσουμε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και ταυτόχρονα, να στείλουμε το μήνυμα ότι όλα αυτά θα τελειώσουν αν καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό» είπε ο κ. Κυπριανού. «Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τερματιστούν αυτά μια για πάντα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» πρόσθεσε.
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...