To Top
00:24 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τους κάλεσε ο Κάρολος αλλά δεν θέλει ο Ακιντζί
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Τους κάλεσε ο Κάρολος αλλά δεν θέλει ο Ακιντζί
  29 Φεβρουαρίου 2020, 9:18 πμ  
Δεν άρεσε στον Μουσταφά Ακιντζί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα πάει να τον συναντήσει στα κατεχόμενα και γι’ αυτό απάντησε αρνητικά σε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Λήδρα Πάλας. Ο Κάρολος ο οποίος θα βρεθεί στην Κύπρο στις 18 Μαρτίου θέλησε να διοργανώσει μιαν κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στο Λήδρα Πάλας, πλην όμως αυτό δεν θα γίνει κατορθωτό όπως όλα δείχνουν. 

Κι αυτό γιατί το πολιτικό κλίμα στα κατεχόμενα λόγω των «εκλογών» δεν άφηνε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Μουσταφά Ακιντζί στην πρόσκληση Κάρολου, από την ώρα που ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα ανέβαινε τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου αλλά δεν θα μετέβαινε στα κατεχόμενα. Και υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τον Μουσταφά Ακιντζί παρά να απορρίψει την πρόκληση για συμμετοχή σε κοινή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Λήδρα Πάλας. 

Το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Ντίγιαλογκ» (μετάφραση ΓΤΠ) είναι πολύ χαρακτηριστικό της προσέγγισης που υπήρχε επί του θέματος στην τουρκοκυπριακή πλευρά και κυρίως το ποιες παρενέργειες θα είχε για τον Μουσταφά Ακιντζί σε μια προεκλογική περίοδο. 

Σύμφωνα με την «Ντίγιαλογκ» ο πρίγκιπας Κάρολος «ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στην νεκρή ζώνη αντί να περάσει στον ‘’βορρά’’ [κατεχόμενη περιοχή]». Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι «ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγος του, που θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Κύπρο από την Τετάρτη 18 μέχρι το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, θα επισκεφθούν τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό και θα έχουν σειρά επαφών εκτός από Λευκωσία, στη Λάρνακα και στο Τρόοδος».
 

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας, δεν μπόρεσε να παρθεί ακόμη θετική απάντηση «αν θα πραγματοποιηθούν διπλωματικές επαφές για επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του στη ‘’βόρεια Κύπρο’’» [στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας]. Σημειώνει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος πρότεινε να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στη νεκρή ζώνη, αντί να περάσει στα κατεχόμενα. 

Διπλωματικές πήγες ανέφεραν στην εφημερίδα: «Αν δεν υπήρχε η επίσκεψη με τον Αναστασιάδη στο αξίωμά του, [δηλ. στο Προεδρικό], θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση στη νεκρή ζώνη. Αλλά δεν είναι αποδεκτό να συναντιέται με τον ένα ηγέτη από τις δύο κοινότητες με το αξίωμα του [δηλ. ως Πρόεδρος], και τον άλλο να τον προσκαλεί στη νεκρή ζώνη».

Εν ολίγοις, κύρια αιτία της μη συμμετοχής σε κοινή συνάντηση αποτελεί το γεγονός ότι ο Κάρολος με τη σύζυγό του θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τ/κ πλευρά μονίμως απαιτεί από ξένους αξιωματούχους ή ηγέτες που επισκέπτονται την Κύπρο να τηρούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θέλει η άλλη πλευρά να γίνονται συναντήσεις επί ίσης βάσης, δηλαδή στο Προεδρικό Μέγαρο και στο γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη (δηλαδή το λεγόμενο «προεδρικό»). 
 
Και δημοψήφισμα στις 26 του Απρίλη 
 
Την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις «εκλογές» της 26ης Απριλίου συζητούν στα κατεχόμενα. Αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα είναι η τροποποίηση του «συντάγματος» του κατοχικού καθεστώτος σ’ ό,τι αφορά τη «δικαστική εξουσία». 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» (μετάφραση ΓΤΠ), το θέμα της τροποποίησης του «συντάγματος» συζητήθηκε σε σύσκεψη στο «προεδρικό», κατά την οποία αξιολογήθηκε η διαδικασία για να μπορέσει να υποβληθεί η εν λόγω τροποποίηση για έγκριση στις 26 Απριλίου μαζί με τις «προεδρικές εκλογές». Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο «πρόεδρος» της ούτω καλούμενης βουλής Τεμπερρουκέν Ουκλούτσαϊ και η «πρόεδρος» του λεγόμενου «ανώτατου δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σεφίκ.
 
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Ακιντζί είπε ότι βρίσκεται επί μακρόν στην ημερήσια διάταξη η «συνταγματική» τροποποίηση σε σχέση με τη «δικαστική εξουσία» και πρόσθεσε ότι αν η «βουλή» εγκρίνει την τροποποίηση με την απαιτούμενη πλειοψηφία και την αποστείλει στον ίδιο για υπογραφή, τότε θα την υπογράψει, αφού θεωρεί καθήκον και ευθύνη του κάτι τέτοιο. Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για το ότι μπορεί να δώσει έναυσμα για συζητήσεις «του τύπου “γιατί μόνο αυτό το θέμα και όχι και άλλο θέμα” όπως το “προεδρικό σύστημα”». 
 
Από τα κατεχόμενα στο Ιντλίμπ 
 
Η συντριπτική πλειοψηφία του χθεσινού τουρκοκυπριακού Τύπου (πηγή ΓΤΠ) καλύπτει με πρωτοσέλιδες αναφορές τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας και τις απώλειες του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις Μανσέτ», κομάντος του κατοχικού στρατού έφυγαν από τα κατεχόμενα για να σταλούν στο συριακό μέτωπο.
 
Η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίστηκε η μεταφορά στρατευμάτων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) στα σύνορα με τη Συρία. Επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στον τουρκικό στρατό, η εφημερίδα αναφέρει ότι δύο τάγματα καταδρομέων από τα κατεχόμενα έχουν σταλεί στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ, ο Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην Τουρκία εκφράζοντας τη θλίψη τόσο του ιδίου όσο και του τουρκοκυπριακού «λαού» για την απώλεια 33 ανθρώπινων ζωών.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...