Εκστρατεία κατά της παράνομης εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων σε σημαντικές και ευαίσθητες Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, στο Ακρωτήρι, την Επισκοπή και το Παραμάλι, ξεκίνησε το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται παντού στις Βρετανικές Βάσεις και οι παραβάτες υπόκεινται σε εξώδικο πρόστιμο ύψους €300 ευρώ και σε περίπτωση καταδίκης, σε φυλάκιση μέχρι δυο χρόνια ή σε χρηματική ποινή μέχρι €3,417.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 12 εξώδικα πρόστιμα σε παραβάτες, ενώ σημειώνεται πως η Αστυνομία των Βάσεων χρησιμοποιεί drones για να ελέγξει μεγάλες περιοχές φυσικής βλάστησης, που επηρεάζονται από την παράνομη δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με  το Νόμο περί Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων απαγορεύεται η ελεύθερη ή με επιτήρηση κυκλοφορία κυνηγετικών σκύλων και η  άσκηση κυνηγετικών σκύλων, εκτός και αν οι σκύλοι είναι δεμένοι με λουρί και ελέγχονται από τον ιδιοκτήτη τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως δήλωσε το μέλος της Αστυνομίας των ΒΒ, Κυριάκος Σαρρής, «τις πρώτες μέρες της εκστρατείας καταγγέλθηκε αριθμός ατόμων με αρκετούς σκύλους ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες εντατικών εκστρατειών, η δραστηριότητα σταμάτησε εντελώς σε όλες τις περιοχές».

Εξάλλου η λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, είπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως «η εκπαίδευση σκύλων έχει σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά στα πουλιά που φωλιάζουν κοντά στο έδαφος  και εγκαταλείπουν τις φωλιές όταν τις πλησιάσει σκύλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αυγών ή και την εγκατάλειψη της περιοχής αναπαραγωγής».

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι Βρετανικές Βάσεις φιλοξενούν σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής προστατευόμενων ειδών πουλιών και ότι «η διασφάλιση της ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης αυτών των ειδών είναι υψίστης προτεραιότητας για τις Αρχές».

Οι πολίτες καλούνται να αναφέρουν περιστατικά παράνομης εκπαίδευσης σκύλων στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων στο 1443.

ΚΥΠΕ