Συλλούρη, το εξευτέλισες εντελώς το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ). Από το 2015, που άνοιξε η υπόθεση, παρακολουθούν οι πολίτες τους γελοίους χειρισμούς σας στη Βουλή. Για αρκετά χρόνια σας παρακολουθούσαν με οργή και αγανάκτηση. Για τον παροιμιώδη τρόπο με τον οποίο υποτιμούσατε τη νοημοσύνη τους. Πλέον, όμως, δεν έχετε αντιληφθεί ότι, απλώς, του προκαλείτε γέλωτα. Για τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο συνεχίζετε να ευτελίζετε την υπόθεση. Σας πήρε χαμπάρι ακόμη και το παρδαλό κατσίκι. Κάθε φορά που ακούει ότι θα παιχτεί στα κανάλια το επόμενο επεισόδιο του περιώνυμου σίριαλ, σπεύδει να στηθεί μπροστά στην τηλεόραση. Και ξεκαρδίζεται στα γέλια το αφιλότιμο…

 

Σοβαρά τώρα, Δημήτριε, προσπαθείς ακόμη να πείσεις το λαό ότι πασχίζεις να δημοσιοποιήσεις τη «λίστα Γιωρκάτζη»; Μάλλον θα έχεις πάθει αμνησία. Όχι, όμως, και ο λαός. Θυμήσου, Συλλούρη, ότι το θέμα των ΜΕΔ για τα ΠΕΠ ενέγραψε ο Περδίκης το 2015!!! Φτάσαμε στο 2020 και ακόμη οι θλιβεροί πρωταγωνιστές αυτής της περιώνυμης φάρσας, συνεχίζετε τις ιλαροτραγικές σας παραστάσεις. Πέντε ολάκερα χρόνια αστράφτετε και βροντάτε. Κτυπάτε το χέρι στο τραπέζι και με ύφος ανθρώπων που δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους, βροντοφωνάζετε «όλα στο φως». Πέντε ολάκερα χρόνια, όμως, ρίχνετε τόσο σκοτάδι ώστε να μην βγει ούτε η παραμικρή λεπτομέρεια στο φως.

 

Θυμήσου, Συλλούρη, ότι το 2015 όταν εγέρθη το θέμα, μπλοκαρίστηκε επειδή η τότε διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλα Γιωρκάτζη, είχε προτάξει το τραπεζικό απόρρητο. Μέχρι την τελευταία μέρα πριν αποχωρήσει. Στις 4 Απριλίου 2019, ως δια μαγείας, ξεπεράστηκαν τα δήθεν τραπεζικά κωλύματα. Έπαψε να αποτελεί εμπόδιο το τραπεζικό απόρρητο. Εξαφανίστηκαν τα όποια τερτίπια και σου έστειλε τον κατάλογο.

 

Οι παραστάσεις είχαν και συνέχεια. Θυμήσου, Συλλούρη, ότι στις 18 – 4 – 2019, όταν ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πήγε στη Βουλή για εθιμοτυπική συνάντηση, άστραψες και βρόντηξες. Τον περίμενες οργίλος. Του επέστρεψες τον φάκελο των ΜΕΔ. Με περισσούς θεατρινισμούς κτύπησες το χέρι στο τραπέζι και του είπες να εξετάσει τις ευθύνες των ΠΕΠ αλλά και τις ευθύνες των τραπεζών αν ευνόησαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Θυμήσου, ότι στις 4 – 7 – 2019 ο διοικητής της Κ.Τ. ζήτησε να σε δει για να σε ενημερώσει αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Επέμεινε όμως. Απέστειλε επιστολή στις 22 – 11 – 2019 και ενημέρωσε για την ετοιμότητά του να καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή.

 

Ένα ολόκληρο χρόνο μετά από την αγωνιώδη προσπάθεια του Κεντρικού Τραπεζίτη να σε ενημερώσει, αποφάσισες να διορίσεις ad hoc επιτροπή για να εξετάσει τη λίστα. Σοβαρομιλάς, άνθρωπέ μου; Έβαλες βουλευτές να ερευνήσουν λίστα που αφορά τους ίδιους; Ό,τι ακριβώς έκανες δηλαδή με το περιβόητο πόθεν έσχες, που βουλευτές ερευνούν τις δηλώσεις των βουλευτών; Και αναμένεις να πείσεις οποιονδήποτε; Ούτε και ένα αμαθές παιδάριο δεν μπορείς να παραπλανήσεις με τέτοιο γελοίο τρόπο, άνθρωπέ μου.

 

Είχες επιστρέψει τη λίστα στον κ. Ηροδότου επειδή δήθεν δεν είχε ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία! Και τώρα που την πήρες με… κατάλληλη διαδικασία; Τώρα δίνεις ρεσιτάλ. Επιπόλαιη, λες, η λίστα. Ντρέπεσαι να την δώσεις σε εμπειρογνώμονα να την μελετήσει. Περιλαμβάνει και δάνεια των 10 ευρώ! Τόσο πολύ υποτιμάς τη νοημοσύνη των πολιτών; Θεωρείς ότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τα δάνεια των πενταροδεκάρων από τα βαρβάτα ΜΕΔ;

 

Μάθε, λοιπόν, αναξιόπιστε πρόεδρε της Βουλής, ότι η κοινωνία δεν αναμένει πια το παραμικρό από αυτήν τη λίστα, της οποίας εδώ και πέντε χρόνια πιθανότατα να της άλλαξαν τα φώτα. Άλλωστε, η ουσία του σκανδάλου με την ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δεν βρίσκεται στη λίστα αυτή ή μόνο σε αυτήν. Η ουσία έγκειται στα δάνεια τα οποία λήφθηκαν στη βάση ανεπαρκών εξασφαλίσεων. Αν τους έγιναν αναδιαρθρώσεις στη βάση ανεπαρκών εξασφαλίσεων και σε βάση που να δικαιολογεί την αποπληρωμή των νέων δόσεων. Κατά πόσο τα δάνειά τους, που αναδιαρθρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ελληνική, παραμένουν μη εξυπηρετούμενα ή σύντομα θα μετατραπούν σε τέτοια, οπότε θα περάσουν στην κατηγορία εκείνων των δανείων, που θα φορτωθούν στη ράχη των φορολογούμενων πολιτών. Και φυσικά, κατά πόσο τους έχουν διαγραφεί δάνεια.

 

Μάθε, λοιπόν, Δημήτριε, ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η λύση υπήρχε από το 2015 όταν ο Περδίκης ενέγραψε το θέμα. Αν πραγματικά επιδιώκατε την διαφάνεια, αν πραγματικά επιθυμούσατε να ενημερωθεί ο λαός ποια ΠΕΠ εκμεταλλεύτηκαν το αξίωμά τους και έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες, μπορούσατε να δώσετε τη «λίστα Γιωρκάτζη» στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να την ερευνήσει. Θα την καθάριζε μια χαρά, θα κρατούσε μόνο την ουσία. Αρκεί να σεβόσασταν το αποτέλεσμα. Τολμάτε έστω και τώρα; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, Συλλούρη.

 

Γνωρίζεις, όμως, πολύ καλά την απάντηση. Είναι αυτή η οποία έχει καταβαραθρώσει την αξιοπιστία Βουλής και βουλευτών. Είναι αυτή η οποία έχει οδηγήσει τους πολιτικάντηδες σε πλήρη ανυποληψία και τους πολίτες σε απόλυτη καχυποψία.

Γι’ αυτό, Συλλούρη, παρατάτε μας. Είστε τυχεροί, που δεν βρίσκεστε σε άλλη χώρα, όπου οι πολίτες θα κατέβαιναν στη Βουλή…