To Top
11:05 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έμειναν οι δρόμοι ημιτελείς στην Αθηένου (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Έμειναν οι δρόμοι ημιτελείς στην Αθηένου (εικόνες)
  23 Ιανουαρίου 2020, 10:26 πμ  
Εργολάβος που θα αναλάμβανε κατόπιν προσφοράς που κέρδισε την επίστρωση δρόμων με πρέμιξ σε κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, κήρυξε πτώχευση, υποχρεώνοντας την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας να κινητοποιηθεί πάραυτα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. Σύμφωνα με τον έπαρχο Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, επί της ουσίας το σημαντικότερο πρόβλημα που προέκυψε αφορά τον Δήμο Αθηένου, όπου οι εργασίες επίστρωσης των δρόμων στον δήμο ξεκίνησαν, έναντι δαπάνης €300.000, πριν από δύο περίπου μήνες. 

Ο έπαρχος Λάρνακας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα αλλά και τις διαμαρτυρίες των δημοτών Αθηένου, ανέφερε στον «Φ» πως «όντως, ο επιτυχών προσφοροδότης για το έργο χρεοκόπησε και δεν πρόκειται να συνεχίσει οποιαδήποτε εργασία επί του έργου στην Αθηένου». «Ως εκ τούτου», συνέχισε, «η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας προχώρησε χθες στην προκήρυξη προσφοράς ύψους €100.000 περίπου για συμπλήρωση των έργων». Σε 15 μέρες, θα μπορέσει να αναλάβει εργασίες ο νέος εργολάβος που θα κερδίσει αυτή την προσφορά, υποστήριξε ακόμη ο κ. Χατζηστεφάνου. 
Στην ερώτηση μας πόσα χρήματα πρόλαβε να πάρει από το κράτος για το έργο ο προηγούμενος προσφοροδότης πριν κηρύξει πτώχευση, ο έπαρχος Λάρνακας μας πληροφόρησε ότι «πρόλαβε να πάρει σε χρήματα εκείνα που δικαιούταν, για όσες εργασίες έκανε». Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τον Έπαρχο, ένα ποσό γύρω στο 35% της συνολικής δαπάνης που προβλεπόταν. Είπε ακόμα πως όσον αφορά την εγγυητική που είχε καταθέσει ο εν λόγω εργολάβος στο πλαίσιο των όρων της προσφοράς του, αυτή θα κατασχεθεί. Στην ερώτηση μας για το ύψος της, διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της προσφοράς για την Αθηένου, είναι €15.000. 

Με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηστεφάνου, στόχος της Επαρχιακής Διοίκησης είναι όπως με το συμπληρωματικό κονδύλι των €100.000, γίνει κατορθωτό το συντομότερο δυνατό να κλείσει το θέμα της επίστρωσης όλων των δρόμων της Αθηένου με πρέμιξ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που τώρα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Ενώ στην περίπτωση των κοινοτήτων όπου τα έργα προγραμματίζονταν και δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν, θα αναζητηθούν μέσω προσφορών, νέοι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι για ανάληψη των εργασιών πρέμιξ των δρόμων. 
 
Δυσφορία και ταλαιπωρία εδώ και εφτά εβδομάδες

Στο Δήμο Αθηένου πάντως επικρατεί δυσφορία για την κατάσταση, καθώς συμπληρώθηκαν σχεδόν εφτά βδομάδες από την ημέρα που ξεκίνησαν τα έργα πρέμιξ στους δρόμους και μαζί η ταλαιπωρία των κατοίκων, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό οι δρόμοι παραμένουν ημιτελείς και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Κάτοικοι μας ανέφεραν ότι έχει επηρεαστεί σε κάποιες περιπτώσεις η εμπορική κίνηση σε καταστήματα και άλλα υποστατικά. Ενώ αρκετοί επιλέγουν να μεταβούν σε προορισμούς στο χωριό παρακάμπτοντας όσο το δυνατό περισσότερους από αυτούς τους δρόμους. Παράλληλα, υπήρξαν και περιπτώσεις που προκλήθηκαν ζημιές σε ελαστικά και ζάντες οχημάτων. 

Τον μπελά τους έχουν βρει όμως και στον Δήμο Αθηένου, αφού δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι είναι αποδέκτες συνεχών παραπόνων, καθώς αρκετοί δημότες θεωρούν ότι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου ήταν η τοπική Αρχή. Η υπερευαισθησία των δημοτών για το θέμα της ποιότητας των οδών αποδίδεται και στο γεγονός ότι από καιρό έχρηζαν συντήρησης και όταν ο δήμος πέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Επαρχιακής Διοίκησης, προέκυψε η εμπλοκή με την πτώχευση του εργολάβου που ανέλαβε το έργο και το ξήλωμα πολλών δρόμων που έκανε την κατάσταση χειρότερη από ό,τι πριν. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πτωχεύσασα εργοληπτική εταιρεία, μαζί με τους ημιτελείς δρόμους, άφησε στην Αθηένου και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσε για τις εργασίες της. Γεγονός που κάποιοι κάτοικοι εξέλαβαν ως τακτική κωλυσιεργίας από μέρους της.

  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...