Η έκθεση του Στέλιου Καλλινίκου με τίτλο «Calls and Songs» παρουσιάζεται από την Παρασκευή 5 Απριλίου στην γκαλερί eins, στη Λεμεσό.

Για τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί eins ο Καλλινίκου παρουσιάζει ένα σύνολο έργων που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν καταγράψει και μεταβάλει το περιβάλλον μέσω διαφόρων τεχνολογιών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τις συσκευές καταγραφής…

Πέραν του λυρισμού της απεικόνισης σωμάτων, ζώων, φυτών ή ανθρώπινων κατασκευών, ο Καλλινίκου έχει μια σωματική/ ιδεολογική στάση σε σχέση με τον φακό και την εικόνα, η οποία στη συνέχεια καθρεφτίζεται και επεκτείνεται στο κοινό που συμμετέχει στην πράξη της θέασης.

Παίρνοντας θέση μπροστά στις τεχνολογίες με τις οποίες καταγράφουμε τον κόσμο, ο Καλλινίκου τονίζει την απόσταση μεταξύ του σώματός του, του φακού, της εικόνας και αυτού που καταγράφεται. Κατ’ επέκταση, διαφαίνονται οι αποστάσεις που διατηρούμε από αυτές τις τεχνολογιες οι οποίες συχνά τείνουν να γίνονται διάφανες.

Η δουλειά του μας δίνει μια αίσθηση των βαθύτερων προεκτάσεων του να κοιτάμε και να καταγράφουμε τον κόσμο, δηλαδή των ευρύτερων πλαισίων μέσα στα οποία παράγονται, κυκλοφορούν και καταναλώνονται οι εικόνες – πολλά από αυτά τα πλαισια φαίνεται να εξαφανίζονται όσο περισσότερο κυκλοφορεί μια εικόνα. Μας προτρέπει να παρουμε και οι ίδιοι θέση σχετικά με το τι φανερώνεται και το τι τελικά παραμένει αθέατο σε όλες τις εικόνες που μας περιβάλλουν.

(Απόσπασμα από το κείμενο της έκθεσης του Andrés Valtierra)

Ο Στέλιος Καλλινίκου (γ. 1985, Λεμεσός, Κύπρος) παρουσιάζει ακολουθίες εικόνων οι οποίες συνυφαίνονται σε αλληλένδετους διαλόγους και συλλογισμούς, εξετάζοντας διαφορετικές θεματικές όπως η πολιτική, η αποικιοκρατία, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η πνευματικότητα και η δύναμη των εικόνων. Μέσω της φωτογραφίας, του βίντεο και του ήχου, κατασκευάζει κόσμους με ένα ενδοσκοπικό, αναστοχαστικό ρυθμό, που λειτουργούν ως υποθετικά σενάρια μέσω των οποίων διερευνώνται οι σχέσεις εδαφικών και ιδεολογικών εννοιών που σχετίζονται με την γη και το σώμα – όπως ο χώρος/τόπος και ο χρόνος/ιστορία.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως ΣΠΕΛ, Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, Λευκωσία, Κύπρος (2023)· Kunsthalle Baden Baden, Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία (2022)· 6η Βιομηχανική Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Αικατερινούπολη, Ρωσία (2021)· Grey Noise, Ντουμπάι, ΗΑΕ (2021)· Saigon, Αθήνα, Ελλάδα (2020)· Phenomenon, Ανάφη, Ελλάδα (2019)· MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (2019)· NiMAC (Δημοτικό Kέντρο Τεχνών), Λευκωσία, Κύπρος (2017/2019)· Foam Museum, Άμστερνταμ, Ολλανδία, (2018)· APHF, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα (2017)· Point Centre of Contemporary Αrt, Λευκωσία, Κύπρος (2017/2019)· Equilibrists, μια διοργάνωση του New Museum της Νέας Υόρκης και του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, Ελλάδα (2016). Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο, Γερμανία (2018-19). Βραβεύτηκε από το Foam magazine (2019) και συμμετείχε στην ετήσια περιοδική έκθεση Foam Τalent. Είναι συνιδρυτής του χώρου δράσεων Θκιο Ππαλιές στην Λευκωσία.

  • Λεμεσός, γκαλερί Eins (99522977). Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Απριλίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 9 Μαΐου (Τετάρτη – Παρασκευή, 4-8μ.μ., Σάββατο 11π.μ.- 2μ.μ.)