Τον μονόλογο του Χρίστου Αρτεμίδη «Η ερμηνεία της» σε μορφή θεατρικού αναλογίου ερμηνεύει η Αγγέλα Χριστοφίδου, σε σκηνοθεσία Αίγλης Σπυριδάκι, στη Λευκωσία. 

Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στις 25, 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στις 8.30μ.μ. στο Θέατρο Χώρα έναντι Αρχιεπισκοπής). Υπεύθυνος ήχου και φωτισμού: Σοφοκλής Σοφοκλέους. Κρατήσεις: 22676823

Πρώτη κίνηση: Η φημισμένη μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας ετοιμάζεται για την τελευταία της ερμηνεία. Τα αγωνιώδη, άλυτα ερωτήματα της πρώτης κίνησης της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν εμποτίζουν την εσωτερική της ενατένιση, μέσα από την αναζήτηση ενός πρωτόγνωρου ακούσματος, που θα επιβιώσει του βιολογικού της τέλους.

Δεύτερη κίνηση: Η μαέστρος αντλεί μέσα από σπουδαία μουσικά έργα το ψυχικό σθένος να σταθεί ολόρθη  απέναντι στη δυναμική πορεία της ζωής της, που φθάνει στην ολοκλήρωσή της, και να την κοιτάξει μέσα από το ακαριαίο φως της αλήθειας. Η διάσημη καλλιτέχνιδα, ο προικισμένος άνθρωπος, η παθιασμένη γυναίκα, ακροβατούν επάνω στις παρτιρούρες και η ερμηνεία κουρνιάζει μέσα στη μήτρα της ψυχής.

Τρίτη κίνηση: Η δύναμη της δεύτερης κίνησης δε φτάνει στα στροβιλίσματα της τρίτης που διαλύουν τις ψυχικές αντοχές της μαέστρου και περιστρέφονται μαζί με το αέναο σύμπαν. «Αποκλείεται να αντέξω τόση αγάπη, που γεννιέται με αυτήν την ένταση πάθους», ομολογεί, ενώ η χαμένη φιλότητα χρωματίζει την κάθε νότα που κυλά μέσα από τους ορμητικούς παραπόταμους, στις λαμπρές πολιτείες της ζωής. Ένας χείμαρρος ήχων στέκεται έκθαμβος μπροστά στην περίπαθη παύση.

Τέταρτη κίνηση: Η Ωδή στη Χαρά περνά στην αντίπερα όχθη και καλεί τη μαέστρο να ακολουθήσει. Θα πρέπει πρώτα όμως να περάσει μέσα από την Κάθοδο των Βαλκυριών. Ο οικονόμος με το άγαρμπο κορμί,  φροντίζει για όλα. Το βράδυ, ευτυχώς, έχει άδεια εξόδου.

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης όλων των εποχών. Η εκτέλεσή της είναι το σοβαρότερο θέαμα και ακρόαμα. Θα πρέπει, για να το χαρεί κανείς ολοκληρωτικά, να έχει υπόψη του πως σ’ αυτό ηχογραφούνται τα ανθρώπινα πάθη, αναφωνεί η μαέστρος και πίσω από τη σκηνή, ο συγγραφέας.

Κάποιες σκέψεις για την παράσταση

«Ατέλειωτο ταξίδι καθώς περνά μέσα από απλές, ασύλληπτες ομορφιές, με αισθητικές χαρές στο σμίξιμο ήχου και λόγου» σχολιάζει ο συγγραφέας, Χρίστος Αρτεμίδης.

«Με μια κίνηση του χεριού της ελέγχει την ορχήστρα και ξεδιπλώνει τη μουσική, μπορεί με την ίδια ευκολία να διευθύνει τη ζωή της; Θα ξεκινήσει γι’ αυτήν η μουσική μέσα της;» σημειώνει από την πλευρά της η σκηνοθέτρια Αίγλη Σπυριδάκι. 

«Νυν τα πουλιά κελαηδούν, τα πουλιά κελαηδούν αιέν αιέν, άξιζε κάθε στιγμή το ταξίδι στα στροβιλίσματα των ήχων, μέχρι την τελική παύση» αναφέρει η Αγγέλα Χριστοφίδου.