Κοινή έκθεση των καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων Ανδρέα Ψαράκου και Νατάσας Γκανά φιλοξενεί από την 1η Νοεμβρίου στη Λεμεσό η γκαλερί Καπόπουλος.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια κοινή πορεία 30 χρόνων, μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης.

Παρά το γεγονός ότι οι τρόποι της δουλειάς του καθενός είναι τελείως διαφορετικοί όπως και οι προσωπικότητές τους, υπάρχει κάτι που ενώνει και τους δυο: αναζητούν την ομορφιά και τη χαρά μέσα από τα έργα τους.

Ο Ανδρέας Ψαράκος προτιμά τα έντονα χρώματα που παραπέμπουν στην τεχνική της pop art και έχει παιγνιώδη, χαρούμενη διάθεση. Απαλλαγμένος από την όποια έννοια σοβαροφάνειας, απενεχοποιημένος μπροστά στην καθαρότητα της έμπνευσης του, δημιουργεί έργα που μας γυρίζουν στην εποχή της αθωότητας. Ποδήλατα, ομπρέλες, φιγούρες, αυτοκίνητα, ένα καλοκαιρινό καπέλο, ένα ζευγάρι σαγιονάρες, σκηνές από την ζωή στην παραλία, οικεία ζώα, αυτοκίνητα, σχολικά πούλμαν, δέντρα, βάρκες και άλλα αγαπημένα αντικείμενα γίνονται οι πρωταγωνιστές του. Τα τοποθετεί σε οργιάζοντα περιβάλλοντα αντίστοιχα εκρηκτικών χρωματισμών, σε καταγάλανους ουρανούς, αφρισμένες θάλασσες, καταπράσινες φύσεις.

Αφήνει τις τρισδιάστατες μνήμες του από τη γλυπτική να τον οδηγήσουν στη νέα σφαίρα των δύο διαστάσεων αντλώντας την έμπνευση του από την αντίστοιχη αγαπημένη θεματική του. Μια επιλεγμένη και συνειδητή επιστροφή στο τελάρο που αποπνέει αισιοδοξία και θετική διάθεση.

Η Νατάσα Γκανά πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ανοιγοκλείνοντας πόρτες και παράθυρα, άλλοτε για να περπατήσει, άλλοτε για να πετάξει και να ζωγραφίσει ό,τι βλέπει κι όπως το βλέπει, με τα μάτια της ζωής και τα μάτια της ψυχής. Μένει στο προσωπικό της σύμπαν καθώς όλα τα στοιχεία που ολοκληρώνουν το παζλ της ζωής κινούνται σ ένα συνεχές ταξίδι: ανθρωποι, δρόμοι, δέντρα και αυτοκίνητα, πολυκατοικίες, θάλασσες και τοπία, κουβαλώντας στο ταξίδι αυτό τις χαρές, τις λύπες, και τα όνειρά μας.

  • Λεμεσός, γκαλερί Καπόπουλος (25360066). Εγκαίνια: Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 11 Νοεμβρίου (Δευτέρα- Παρασκευή 10.30π.μ.- 7μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο 10π.μ.- 2μ.μ.)

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης, ιδρυτής της οργάνωσης «Για τη Λεμεσό».

Chanel, κατασκευή, Mixed Media

Ο Ανδρέας Ψαράκος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1958. Τα πρώτα μαθήματα στο σχέδιο και στη ζωγραφική τα έκανε στο εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου. Συνέχισε τις σπουδές του το 1978 έως το 1981 στη Σχολή Βακαλό με δασκάλους τους Βαγγέλη Δημητρέα και Γιάννη Βαλαβανίδη. Από το 1981 έως το 1983 φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Γραφικών Τεχνών.

Το 1984 με κρατική υποτροφία παρακολούθησε το πρόγραμμα μελέτης και εφαρμογής των φυτικών χρωμάτων με καθηγήτρια την Σοφία Κανά στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ομάδα γραφικών Τεχνών «Όμικρον» και από το 1989-1993 ανέλαβε ειδικές παραγγελίες έργων για την αλυσίδα καταστημάτων «Studio Shop» σε πολλές βαλκανικές χώρες.

Επίσης κατόπιν παραγγελίας φιλοτέχνησε πορτρέτα επωνύμων τα οποία διακοσμούν το Θέατρο «Κόρονετ». Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει κάνει 16 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και εξωτερικό και στα πωλητήρια του Μεγάρου Μουσικής, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε σημαντικές γκαλερί σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς και σε πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης.

Από το 2005 είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στον δρόμο της δημιουργίας, Ακρυλικό σε καμβά, 200 x 200, 2023

Η Νατάσα Γκάνα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1980 έως σήμερα ασχολείται επαγγελματικά µε τη ζωγραφική. Ένας σημαντικός τομέας της δουλειάς της υπήρξε και η εφαρμογή της ζωγραφικής στο ύφασμά. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2010 συνεργάζεται µε το Ίδρυμα Θεοχαράκη. To 2014 Συνεργάσθηκε με το Μέγαρο Μουσικής στο μουσικό θέατρο “Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ” σε ποίηση του Ε. Ε. Cummings, σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη, και μουσική του Ταση Χριστογιαννόπουλου, στο οποίο είχε αναλάβει την εικαστική παρέμβαση και την επιμέλεια των κοστουμιών. Το 2016, ζωγράφισε για το Make – A Wish (Κάνε Μιά Ευχή Ελλάδας), μια σειρά από σκίτσα πάνω σε κείμενα της Gabriella Calini, που είχαν εκτεθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, στην γιορτή που οργανώθηκε για τα 20 χρόνια προσφοράς του.