Με το ψυχολογικό θρίλερ «The Hitchcock Effect» (Το Φαινόμενο Χίτσκοκ), σε σενάριο Φρίξου Μασούρα και σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου, ξεκινά τη νέα σεζόν το Σατιρικό Θέατρο, που φέτος συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς.

Λόγω ασθενείας συντελεστή η πρεμιέρα του έργου μεταφέρεται για την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ, στην Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος).

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το «Rear Window» («Σιωπηλός Μάρτυς») του σεναριογράφου του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Τζον Μάικλ Χέις, και την ομώνυμη εμβληματική ταινία, που εξερευνά θέματα συνεχούς παραβίασης της ιδιωτικότητας, αστικής απομόνωσης και κοινωνικής αποσύνδεσης, όπως και τη λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και αντίληψης. 

Παίζουν οι Πέννυ Φοινίρη, Μαρία Παπακώστα, Χριστόδουλος Μαρτάς και Βασίλης Μιχαήλ.

Η παράσταση του Σατιρικού έχει έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς τεχνολογία και θέατρο συνυπάρχουν, προσφέροντας μια εμπειρία που με κάθε θέαση θα είναι διαφορετική. Το κοινό θα μπορεί να επέμβει και να «γράψει» την ιστορία που θα εκτυλίσσεται στη σκηνή, ψηφίζοντας μέσω κινητού τηλεφώνου για την εξέλιξη της πλοκής.

Η εταιρία ανάπτυξης λογισμικού Pixel Actions αναπτύσσει το εικονικό chat room της πρωταγωνίστριας– ώστε ο θεατής να έχει τη δυνατότητα για αλληλεπίδραση μαζί της. Σκοπός είναι να προσφερθεί μια αξέχαστη εμπειρία immersive- theatre, όπου το κοινό θα «βυθίζεται» στην ίδια την παράσταση, σπάζοντας έτσι τον «τέταρτο τοίχο».

Το έργο 

Μέσα από τον χαρακτήρα ενός φωτογράφου σε αναπηρικό αμαξίδιο ο οποίος περνάει τις μέρες του κατασκοπεύοντας τους γείτονές του, ο Χίτσκοκ θέτει στην ταινία του σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εμμονή μας να παρακολουθούμε τους άλλους και τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης περιέργειας.

Σήμερα με την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ριάλιτι τηλεόρασης και των τεχνολογικών μέσων, ο εθισμός μας στη παρακολούθηση της ζωής των άλλων μέσα από τις οθόνες μας και η απουσία αμφισβήτησης αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως αληθινό, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σε μια εποχή ψεύτικων ειδήσεων, το μήνυμα του «The Hitchcock Effect» είναι πιο κρίσιμο από ποτέ: πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αμφισβητούμε αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και να αναζητούμε την αλήθεια.

Η πλοκή

Η διασκευή της ταινίας μεταφέρει την υπόθεση στο πρώτο lockdown της πανδημίας, την άνοιξη του 2020. Λευκωσία. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι αχαρακτήριστα βουβοί λόγω της σκληρής και απάνθρωπης καραντίνας που έφερε μαζί του ο κορωνοϊός. Η Ειρήνη, μια βραβευμένη και θαρραλέα φωτογράφος εμπόλεμων ζωνών, ορίζεται ως στενή επαφή και αναγκάζεται να κλειδωθεί στο διαμέρισμα της για μια εβδομάδα. 

Εξαρτημένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι από την τεχνολογία για να μπορεί να ακολουθήσει τόσο τα παγκόσμια δρώμενα αλλά και τη ζωή φίλων και συναδέλφων της, η Ειρήνη κάνει κάτι το οποίο δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έκανε: κοιτάζει έξω από το παράθυρο του διαμερίσματος της. Αυτό που ανακαλύπτει είναι ένας ολόκληρος κόσμος στα γύρω παράθυρα και κτήρια, γεμάτος με έντονους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες αλλά… κι ένα μυστήριο.

Με τις γνώσεις της, τη βοήθεια του έξω κόσμου και με τις ευλογίες της τεχνολογίας θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το μυστήριο αυτό ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα διλήμματα που βρήκαμε όλοι μπροστά μας κατά τη διάρκεια των δυο «χαμένων»  χρόνων του 2020 και 2021. Μαγειρεύεις ή απλά παραγγέλνεις; Παραβιάζεις τους κανόνες της καραντίνας για να δεις με τα μάτια σου αυτά που θέλεις, ή εμπιστεύεσαι τα μάτια, και τα κινητά, άλλων; Βασίζεσαι σε άλλους εκεί έξω, ή αρκείσαι με αυτά που έχεις γύρω σου εντός τεσσάρων τειχών;

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, η τηλεδιάσκεψη έχει ήδη ξεκινήσει. Τικ, τοκ, τικ, τοκ. 

Παραστάσεις 

  • Λευκωσία, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου. Πρεμιέρα: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 8.30μ.μ. μέχρι 2 Νοεμβρίου (+ Τετάρτη 1η Νοεμβρίου), 8.30μ.μ. 22312940  SoldOut Tickets

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κυριάκου
  • Σενάριο: Φρίξος Μασούρας
  • Σκηνικά/ Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
  • Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
  • Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου
  • Video Art: Άννα Φωτιάδου
  • Φωτογραφίες: Τάσος Κωνσταντίνου
  • Σχεδιασμός Αφίσας/ Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης
  • Trailer Παράστασης: Χριστίνα Τρύφωνος
  • Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason
  • Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
  • Πολεμικός Ανταποκριτής – Σύμβουλος: Ντέιβιντ Χαντς 
  • Παίζουν: Πέννυ Φοινίρη, Μαρία Παπακώστα, Χριστόδουλος Μαρτάς και Βασίλης Μιχαήλ.
  • Οπτικογραφημένη εμφάνιση: Χάρης Πισίας, Αντρούλα Ηρακλέους, Γιόλα Κλείτου, Παναγιώτης Κυριάκου, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννα Μαραγκού, Ανδρέας Φυλακτού, Λευτέρης Σαλωμίδης, Φρίξος Μασούρας, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.