Το περίφημο αστυνομικό έργο του Τζον Μπόιντον Πρίστλεϊ «Ο επιθεωρητής έρχεται», ένα από τα πιο πολυανεβασμένα των τελευταίων 50 ετών, προτείνει από τις 13 Οκτωβρίου το Θέατρο Διόνυσος, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.

Διατηρώντας την πλοκή ενός ανατρεπτικού αστυνομικού που ο θεατής παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, το έργο του Βρετανού συγγραφέα (1894-1984) αναδεικνύει τη σημασία της ατομικής ευθύνης για μια κοινωνία. Θέμα του είναι η ευθύνη και η ανευθυνότητα των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. Ο πρωτοποριακός τρόπος γραφής, η δραματουργική του δομή και οι χαρακτήρες των ηρώων του, είναι υλικό που δίνει λαβή για συζήτηση, παραδοχή ή αμφισβήτηση. 

Ο συγγραφέας έχοντας την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της φρίκης που έζησε η ανθρωπότητα, ενώ γράφει το έργο του το 1945, τοποθετεί τη δράση το 1912, για να έχει την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους ήρωες για την καταστροφή που έρχεται και να στηλιτεύσει την απάθεια και την παντελή έλλειψη συνείδησης, με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω τους.

Παράλληλα μ’ ένα έξυπνο τέχνασμα, οδηγεί τον θεατή να πιστέψει, όπως και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τους αφορούν, ότι οι ισχυροί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, οι ενοχές μπορούν να καλυφθούν, αφού κανείς δεν θα τους κατηγορήσει για τίποτα. Δεν έχουν όμως υπολογίσει τον Επιθεωρητή που… έρχεται.

Η υπόθεση

1912. Λίγο καιρό πριν από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μεγάλο σπίτι της οικογένειας Μπέρλινγκ, μιας πλούσιας βρετανικής οικογένειας, στην βιομηχανική πόλη του Μπρούμλεϊ, ετοιμάζονται για μια εορταστική βραδιά. Η κόρη του Άρθουρ και της Σίμπιλ Μπέρλινγκ, η Σίλα, ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον Τζέραλντ Κροφτ, γόνο μιας επίσης εύρωστης οικογένειας, της υψηλής κοινωνίας. Ο αρραβώνας, εκτός από τα παιδιά, θα ενώσει και τις δύο ισχυρές οικογένειες και θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη. 

Ο πατέρας Άρθουρ Μπέρλινγκ, βρίσκει την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει υπέρ τη βεβαιότητάς του πως κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του. Κι όλα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά μέχρι τη στιγμή που ένας μυστηριώδης αστυνομικός, ο οποίος συστήνεται ως ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκουλ, κάνει την εμφάνισή του ανακοινώνοντας το θάνατο μιας πρώην εργάτριας σ’ ένα από τα εγοστάσια των Μπέρλινγκ. Πέρα από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις και τις συνέπειες τους, οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ατομικές ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και την ίδια τους τη συνείδηση. 

Παραστάσεις

  • Λευκωσία, Θέατρο Διόνυσος, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30μ.μ. & Κυριακή στις 6.30μ.μ. SoldOut Tickets
  • Λεμεσός, Θέατρο «Ριάλτο» 1η Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ. 90’

Συντελεστές

  • Κείμενο: Τζων Πρίσλεϋ
  • Μετάφραση: Γρηγόρης Βαλτινός
  • Μουσική σύνθεση: Άντρια Μαρία Κουννά
  • Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
  • Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Αντρέας Κουτσόφτας,  Όλγα Παραπραστανίτη, Θέμις Νικολάου, Κρίστοφερ Γκρέκο.