Την ατομική έκθεση του ζωγράφου Βαρνάβα Βαρνάβα με τίτλο «Όμορφη Πόλη» φιλοξενεί από την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία. Ο τίτλος προέρχεται από το ομότιτλο έργο που εμπνέεται από το γνωστό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη. 

Είναι η 3η ατομική έκθεση του ζωγράφου, με την προηγούμενη να καταγράφεται πριν από 12 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια ο Βαρνάβας συνέχισε να μελετά τη ζωγραφική και να δημιουργεί. Παραμένει όμως συνεπής στην πεποίθηση ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να εκτίθεται μόνον όταν έχει να παρουσιάσει κάτι καινούργιο. Παρουσιάζονται και μικρά έργα του, τα οποία έχουν το δικό τους ενδιαφέρον γιατί πολλά ξεκίνησαν ως προσχέδια των μεγάλων. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια σειρά από μικρά έργα, φτιαγμένα από λάδι με θέμα το τσίρκο, πολύ πλούσια σε χρώμα.

Ο καλλιτέχνης κινείται στον χώρο του εξπρεσιονισμού. Παρ’ όλα αυτά συχνά εντοπίζονται και σουρεαλιστικά στοιχεία στο έργο του. Οι συνθέσεις του είναι πλημμυρισμένες στο φως και στο χρώμα. Άλλοτε κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπλε, άλλοτε του πρασίνου ή του μωβ, δημιουργώντας έργα φανταστικά, ιδεατά από τον χώρο του υποσυνείδητου και του ονείρου. 

Μέσα σε αυτές τις συνθέσεις φαίνεται να κρύβεται η επιθυμία για έναν καλύτερο κόσμο, πιο χαρούμενο. Ο Βαρνάβας ζωγραφίζει με την καρδιά. Ακολουθεί τις υποδείξεις που του υπαγορεύει το ένστικτο και αφήνει να τον παρασύρει το χρώμα και η φιγούρα σε ένα δικό του μαγικό κόσμο. 

Η φιγούρα, σ’ όλες της τις εκφάνσεις. Κάποιες φορές παρουσιάζει ανθρώπους να χορεύουν, να τραγουδούν, να ερωτεύονται. Κάποιες άλλες φορές ο ζωγράφος παρουσιάζει ανθρώπους που συγκρούονται και παλεύουν, στιγματίζοντας την αέναη πάλη μεταξύ του καλού και του κακού που ελλοχεύει μέσα μας.

  • Λευκωσία, γκαλερί Αποκάλυψη (22300150). Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 28 Οκτωβρίου (Τρίτη- Παρασκευή 11π.μ.- 1μ.μ. & 4-7μ.μ. Σάββατο 10.30π.μ.- 1μ.μ.)

Ποιος είναι

Ο ζωγράφος Βαρνάβας Βαρνάβα γεννήθηκε στην κατεχόμενη Κυθρέα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απο’ όπου αποφοίτησε το 2006 με άριστα. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Έργα του κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ολλανδία, την Αγγλία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σ’ αυτά τα τελευταία έργα, τα πιο «βίαια» πάντα κρύβεται η ελπίδα με την μορφή μιας ανθοδέσμης, ενός ανοικτού παράθυρου ή ενός περιστεριού που κουβαλά ένα τριαντάφυλλο. Η συχνή επανάληψή τους, ενδεχομένως να τα καθιστά σύμβολα της τελευταίας δουλειάς του. Ο ζωγράφος λοιπόν καταφέρνει ακόμα και αυτά τα «βίαια» έργα να καταλήγουν τρυφερά και ελπιδοφόρα. 

Στο έργο «Μπροστά από την Γκερνίκα» μια ομάδα ανθρώπων συγκρούεται βίαια, υποδεικνύοντας την βαρβαρότητα του ανθρώπου ακόμα και μπροστά από αυτό το παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο κατά της βίας και του πολέμου. Ο ζωγράφος όμως επιλέγει τον δρόμο της ελπίδας τοποθετώντας πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων περιστέρια με λουλούδια να αγρυπνούν για την ειρήνη και το καλό.