Τον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή, το έργο του και την εποχή του σκιαγραφεί το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Πάντζη με τίτλο «Το λλίον ένι το πολλύν», που προβάλλεται από τις 15 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο Πάνθεον, στη Λευκωσία.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στα φιλοσοφικά και ερωτικά τετράστιχα του σπουδαίου ποιητή (1941- 2021), ο οποίος δεν πρόλαβε να δει την ταινία ολοκληρωμένη. 

Τα τετράστιχα, όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης, είναι σύντομα ποιήματα με τρομακτική πυκνότητα και έντονη και απροσδόκητη εικονική αναπαράσταση, που συνορεύει με τα ωραιότερα δείγματα του σουρεαλισμού και ταυτόχρονα στα πιο ώριμα χαϊκού της ιαπωνικής παράδοσης και στα κυπριακά μεσαιωνικά ερωτικά δίστιχα.

Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ένας από τους λίγους ποιητές που έγραφαν στην κυπριακή διάλεκτο. Αυτή είναι η ίδια ποιητική φλέβα που αρχίζει με τον Βασίλη Μιχαηλίδη, συνεχίζεται με τον Δημήτρη Λιπέρτη, τον Παύλο Λιασίδη και τον Κώστα Μόντη και επάξια αντιπροσωπεύεται με τον Μιχάλη Πασιαρδή.

Μέρος του πρώτου μέρους της ταινίας αφιερώνεται στους τέσσερις διαλεκτικούς μας ποιητές. Επιχειρείται να εντοπιστεί η φλέβα και η σχέση με τον Μιχάλη Πασιαρδή.

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Famagusta Film Factory με τη συμμετοχή του ΡΙΚ, του Υφυπουργείου Πολιτισμού (ΣΕΚιν), σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Τη στηρίζουν η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ο ΟΠΑΠ, η CYTA, η Κεντρική Ασφαλιστική και η NETinfo.

Με τον Ανδρέα Πάντζη, που υπογράφει σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία, συνεργάστηκε στην ταινία ως ειδικός φιλολογικός σύμβουλος ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κύπρου Μιχάλης Πιερής και όταν απεβίωσε, τον Νοέμβριο του 2021, τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο φιλόσοφος, ποιητής Κλείτος Ιωαννίδης.

Στην ταινία συνέβαλαν και εμφανίζονται επίσης οι Γιώργος Μολέσκης, Χαμπής Τσαγγάρης, Νάσα Παταπίου, Χρήστος Μαυρής, Χάρη Σπανού, Έλενα Χαράλαμπους, Θέκλα Καρίττεβλη, Λάζαρος Μαύρος, Ανδρέας Παράσχος, Γιώργος Καλογήρου, Μιχάλης Ττερλικκάς, Μιχάλης Βιολάρης, Ευαγόρας Καραγιώργης, Κουλής Θεοδώρου, Μάμας Χατζηαντώνης, Όλγα Πιερίδου, Γιάννης Πελεκανίδης, Χριστόδουλος Κωνσταντίνου, Αναστασία Ανδριανού, Ρόζα Μαρία Πάντζη, Παντελίνα Πάντζη κ.ά.

Απαγγέλουν οι ηθοποιοί Γιώργος Μουαΐμης, Αντώνης Κατσαρής, Σπύρος Σταυρινίδης, Κρίστοφερ Γκρέκο, Γιώργος Αναγιωτός, Γιάννης Κόκκινος, Ευαγόρας Θεοδοσίου.

Φωτογράφοι πλατό ήταν οι Ντίνα Χάλλα, Παντελίτσα Χρυσοστόμου με την πρώτη να υπογράφει και τη διεύθυνση παραγωγής. 

Διευθυντές φωτογραφίας στην ταινία ήταν οι Πανίκος Αγγελίδης και Χάρης Μυλωνάς, ενώ το μοντάζ υπογράφει η Μαρία Αβραάμ και τον ήχο οι Μίλτος ΕυθυμίουΝίκος Χριστοδουλίδης και Μαρκέλλος Αχνιώτης. Η μουσική είναι του Βάσου Αργυρίδη

Οι πηγές έμπνευσης του Πασιαρδή

«Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής που εξακολουθεί να είναι άγνωστος στη λογοτεχνική μητρόπολη του Ελληνισμού. Ελπίζουμε με την ταινία μας αυτή, να έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι για την αναγνώρισή του» αναφέρει ο Ανδρέας Πάντζης.

«Το λλίον ένι το πολλύν, τούτ’ εν’ η αρκονκιά μας. Πάππου προς πάππου στουν τη γην, τζιαι μείς τζιαι τα παιθκιά μας. Τζι’ αν θέλετε η Τζιύπρου μας πάλε να ξαναθθίσει, Μέσα στο λλίον, το πολλύν καθένας μας να ζήσει».

Η ταινία προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πήγες έμπνευσης του ποιητή, περιδιαβάζοντας στη ζωή του. Ξεκινά από την παιδική του ηλικία, όπου ακούμε τις αναμνήσεις του, βλέπουμε τους χώρους, συναντά ανθρώπους που τον γνώριζαν και αναφέρεται σε στιγμές  χαρακτηριστικές και διαφωτιστικές.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Πασιαρδής αφηγείται τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τις πνευματικές του σχέσεις και τις πνευματικές  του συγγένειες. Παράλληλα, απαγγέλλει ποιήματά του με τον μοναδικό του συνεσταλμένο, αλλά εκφραστικό και συναισθηματικό τρόπο.

Πνευματικοί άνθρωποι λένε δυο λόγια για τον Άνθρωπο, τον Φίλο, τον Δημιουργό, τον Ποιητή.

  • Λευκωσία, Πάνθεον. Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Καθημερινές προβολές από 16 μέχρι 21 Φεβρουαρίου στις 8.30μ.μ. Σαββατοκύριακο 17 & 18 Φεβρουαρίου  επιπλέον προβολή στις 6μ.μ. Η ταινία θα προβληθεί και τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. 22675787