Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών και τηλεπικοινωνιακών παρακολουθήσεων προσλαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Η τοποθέτηση της Κύπρου στο κάδρο των ερευνών είναι γεγονός. Τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία καθημερινώς φέρνει στο φως ο «Φ», μέσω της εξαιρετικής διερευνητικής εργασίας του συναδέλφου Φάνη Μακρίδη, έχουν ήδη τεκμηριώσει την διασύνδεση της Κύπρου με τις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν την Ελλάδα. Η έρευνα την οποία διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θέμα χρόνου να εμπλέξει για τα καλά και την Κύπρο. Ένας νέος διασυρμός είναι προ των πυλών. Και όμως, παρά τα όσα δημοσιοποιούνται και παρά την απαίτηση πολλών στο χώρο της πολιτικής για διεξαγωγή ανεξάρτητης ποινικής έρευνας, οι κυβερνώντες συνεχίζουν να εμπαίζουν την κοινή γνώμη με γελοίες απαντήσεις τύπου «δεν έχουμε σχέση» και «πρόκειται για λαϊκισμό». Τα στοιχεία όμως βοούν. Και τα ερωτήματα παραείναι βασανιστικά.

 

Θα επιχειρήσουμε να ακολουθήσουμε την οδό του σκανδάλου που οδηγεί στη διασύνδεση της Κύπρου με τις αποκαλύψεις γύρω από τα δύο προηγμένα λογισμικά συστήματα (Pegasus και Predator) παρακολουθήσεων και τη σχέση τους με το περιβόητο μαύρο βαν που είχε έδρα την Κύπρο. Προσπαθήστε να μην χαθείτε μέσα σε αυτή την πορεία, διότι οι εμπλεκόμενοι αυτό επιδιώκουν μέσα από τη δαιδαλώδη ίδρυση διαφόρων εταιρειών, που σχετίζονται όμως μεταξύ τους. Στο βάθος, βεβαίως, καταλήγουν στα ίδια πρόσωπα…

 

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικός υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ, ο οποίος ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και σε εταιρεία ανήκει το περιβόητο μαύρο βαν. Στο πλευρό του, με καθοριστικό ρόλο, βρίσκεται ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Κύπρο να ασχολείται με υπηρεσίες στον τομέα ασφάλειας, πληροφοριών και κατασκοπευτικών προϊόντων. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε πελάτη του και την Πινδάρου, όπως το κυβερνών κόμμα είχε παραδεχθεί.

 

Το 2019, το περιοδικό Forbes εμφάνισε τον Ντίλιαν να διαφημίζει τη δυνατότητα του περιβόητου βαν να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα. Γεγονός, άκρως προκλητικό, αφού όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, το βαν είχε εισέλθει στην Κύπρο για να καταγράφει… καιρικά φαινόμενα! Τα γεγονότα τα οποία ακολούθησαν είναι λίγο-πολύ γνωστά. Οι πιέσεις οδήγησαν σε αστυνομική έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι Ντίλιαν και Άβνι συστεγάζονταν στην ίδια πολυκατοικία στη Λάρνακα, όπου βρισκόταν και το περιβόητο βαν, και είχαν συνεργασία. Η υπόθεση κατέληξε στο να πληρώσει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ η εταιρεία WiSpear του Ντίλιαν. Αν και το ποσό είναι πολύ μεγάλο, εντούτοις, ο καθείς δύναται να αντιληφθεί ότι είναι μικρό μπροστά στα τεράστια έσοδα μιας τέτοιας επιχείρησης.

 

Υπήρξε, όμως, και μια παράλληλη εξέλιξη άκρως προκλητική. Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε αναστολή ποινικής δίωξης του Ντίλιαν ως φυσικού προσώπου. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο Άβνι, συνεργάτης του Ντίλιαν, και έχων πελατειακή σχέση με τον ΔΗΣΥ, ήταν συνέταιρος σε νεοϊδρυθείσα εταιρεία «Spy shop» με τον αδελφό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Μάλιστα, η εγγραφή της εταιρείας (που δεν δούλεψε τελικά) είχε γίνει όταν ακόμη ο κ. Αγγελίδης βρισκόταν στο δικηγορικό του γραφείο το οποίο ενέγραψε την συγκεκριμένη εταιρεία.

 

Φτάνουμε στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των υποκλοπών στην Ελλάδα και η Κύπρος τίθεται για τα καλά στο κάδρο του σκανδάλου. Οι εν λόγω παρακολουθήσεις έγιναν μέσω του λογισμικού Predator. Υπενθυμίζουμε την αποκάλυψη του «Φ» στις 17-8-2022 σε σχέση με τον άνθρωπο – κλειδί στην υπόθεση: Πρόκειται για τον Γιαρόν Λεβγκόρεν. Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Εταιρειών της Ουγγαρίας, είναι αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt, της εταιρείας που ανέπτυξε το περίφημο Predator. Ο Λεβγκόρεν συνεργάστηκε με τους Ντίλιαν και Άβνι. Αποδεικνύεται μέσα από το ιστορικό της κυπριακής εταιρείας Poltrex. Ιδρύθηκε στις 3/10/2018. Είχε ως μοναδικό μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους Intellexa Limited, συμφερόντων του Ντίλιαν.

 

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, διευθυντής και γραμματέας της Poltrex ανέλαβε ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Η Poltrex στις 16/10/2019 μετονομάστηκε σε Alchemycorp LTD, με τους Ντίλιαν και Άβνι να συμμετέχουν σ’ αυτήν μέχρι και τις 24-2-2020. Τότε, ενώ καταζητούνταν από τις κυπριακές Αρχές, Άβνι και Ντίλιαν παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στον Λεβγκόρεν. Ο τελευταίος εμφανίστηκε εν μια νυκτί ως μέτοχος, διευθυντής και γραμματέας της πρώην Poltrex και νυν Alchemycorp. Ωστόσο, η διεύθυνση των γραφείων της εταιρείας παρέμεινε η ίδια: «Αλέξανδρου Παναγούλη, 1, Novel Tower, 6057, Λάρνακα». Πρόκειται για το κτήριο όπου συστεγάζονταν οι εταιρείες των Άβνι και Ντίλιαν.

 

Ακόμη και ένα αμαθές παιδάριον δύναται να αντιληφθεί το μέγεθος του σκανδάλου. Δύναται να αντιληφθεί ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των διεθνών ερευνών. Πέραν της διάστασης του σκανδάλου στην Ελλάδα και αλλού, οι Αρχές οφείλουν να ρίξουν άπλετο φως στο τι συνέβαινε και εντός συνόρων. Επειδή είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη. Επειδή αποτελεί δολοφονία της δημοκρατίας το ενδεχόμενο παρακολούθησης προσωπικών συνομιλιών.

 

Τα ερωτήματα αρκούντως βασανιστικά. Ποιους παρακολουθούσαν στην Κύπρο; Ποιος έδωσε την εντολή να το κάνουν; Ποια εμβέλεια είχαν οι παρακολουθήσεις; Συνεχίζουν ακόμη είτε ιδιώτες είτε κρατικές υπηρεσίες; Προς τι η αναστολή ποινικής δίωξης στον Ντίλιαν; Μήπως για να μην αποκαλύψει ποιους παρακολουθούσε και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτόν; Γιατί δεν διερευνάται η τρομακτική δήλωση του ευρωβουλευτή Παπαδάκη ότι και κόμματα διαθέτουν τέτοια συστήματα;

 

Τα γεγονότα βοούν. Κόμματα απαιτούν την διεξαγωγή ανεξάρτητης ποινικής έρευνας. Η Κυβέρνηση απαντά γελοιωδέστατα περί δήθεν λαϊκισμού. Υποψήφιοι πρόεδροι (Χριστοδουλίδης, Κολοκασίδης, Δημητριάδης κ.α.) απαιτούν έρευνα. Η Κυβέρνηση απαντά προκλητικά ότι «δεν έχει σχέση». Ομήρου, Τριανταφυλλίδης κ.α. απαιτούν έρευνα. Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά ότι μόνο αν υπάρξει μαρτυρία για τη διασύνδεση θα γίνει έρευνα. Λες και απευθύνεται σε κάφρους… Είναι δική σας ευθύνη να διερευνήσετε την υπόθεση και να βρείτε τις μαρτυρίες κύριε Σαββίδη. Γι’ αυτό χρυσοπληρώνεστε. Έλεος πια!