To Top
20:20 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πού πάνε τα λεφτά;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Πού πάνε τα λεφτά;
  25 Φεβρουαρίου 2020, 8:30 πμ  
Καθίσατε ποτέ σας να μετρήσετε πόσα λεφτά πληρώνουμε κάθε χρόνο προς το Κράτος και τους δήμους για φορολογίες που μας επιβάλλονται και για διάφορα τέλη που είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε εντός καθορισμένου χρόνου; Είμαι σίγουρη πως, όταν σιγά-σιγά μαζεύετε από το γραμματοκιβώτιό σας όλα τα τιμολόγια που σας αποστέλλονται με τα χρωστούμενα, έναν πανικό τον παθαίνετε. Κι εγώ τα ίδια περνάω. Γιατί, παρά το ότι το περιμένω και γνωρίζω πολύ καλά πως κάποια στιγμή θα φτάσουν κοντά μου οι εν λόγω επιστολές, ε, όταν τα συγκεντρώνω όλα μαζί και τα βλέπω, χάνω την ηρεμία μου. Προχτές που αποφάσισα να πετάξω όλα τα περιττά και αχρείαστα χαρτιά από τα συρτάρια μου προβληματίστηκα!

Κάθισα λοιπόν και υπολόγισα τα δικά μου οφειλόμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια πλήρωσα τα πιο κάτω ποσά: Για ακίνητη ιδιοκτησία στον δήμο, φορολογούμαι με 43 ευρώ κάθε χρόνο, επομένως μέχρι τώρα πλήρωσα 860 ευρώ. Για σκύβαλα έδωσα 115 ευρώ Χ 20 χρόνια, συνολικά 2300 ευρώ, δεν υπολόγισα την τελευταία αύξηση. Όσο για το αποχετευτικό, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο αυτό από μόνο του. Γιατί πραγματικά κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα πάει αυτή η βαλίτσα και δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που πολλές φορές άκουσα να διερωτώνται αν θα ’ρθει η ώρα κι η στιγμή που θα μπει ένα τέλος στο τέλος αυτό. Για το αποχετευτικό λοιπόν, κατέβαλα μέχρι σήμερα 2860 ευρώ (143 ευρώ Χ 20 χρόνια). Αν τώρα υπολογίσουμε και τον έκτακτο δασμό ακίνητης ιδιοκτησίας που πληρώσαμε για τέσσερα χρόνια, προστίθενται άλλα 560 ευρώ. Ευτυχώς αυτός καταργήθηκε από το 2017. Για να μην τα πολυλογώ, για τις τέσσερις αυτές φορολογικές υποχρεώσεις, εγώ προσωπικά πλήρωσα σε Κράτος και δήμο, στα 20 χρόνια που κατοικώ στο διαμέρισμά μου, περί τα 7000 ευρώ. Μονάχα εγώ, ένα άτομο. Φανταστείτε τι γίνεται αν υπολογιστούν όλα τα νοικοκυριά –τα περισσότερα πολύ μεγαλύτερα από το δικό μου– πόσα λεφτά πρέπει να συγκεντρώθηκαν. 

Και ρωτάω: Πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα; Έχουν γνώση οι πολίτες; Θέλω να πιστεύω ότι πράγματι μέρος τους ξοδεύεται σε υπηρεσίες προς τους πολίτες. Όλα τα άλλα όμως; Και επειδή οι καιροί είναι χαλεποί, οφείλουμε να ψάχνουμε τα πάντα! Και κάτι άλλο: Γιατί πληρώνουμε όλους αυτούς τους φόρους μέσα σε ένα μήνα και όχι σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου; Να αναφέρουμε εδώ ότι ο Δήμος Στροβόλου, ίσως κι άλλοι δήμοι, δεν το γνωρίζω, έδωσαν παράταση για πληρωμή του τέλους των σκυβάλων 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 κι αυτό καταγράφεται στα θετικά.

Και κάτι τελευταίο, για το οποίο διερωτήθηκα πολλές φορές μετά το 2013 με την οικονομική κρίση και τις χιλιάδες των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους ως πλεονάζον προσωπικό. Τι απέγιναν τα εκατομμύρια που καταβλήθηκαν από τους εργοδότες στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από το 1967, που οι απολύσεις προσωπικού συνέβαιναν αραιά και πού;

lenia.karatzia@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...