Με άμεση ποινή φυλάκισης 45 ημερών σε πατέρα από τη Λεμεσό έκλεισε άλλη μια οικογενειακή διαμάχη η οποία εκδικάζονταν εδώ και δύο περίπου χρόνια ενώπιον του οικογενειακού δικαστηρίου.

Η μη συμμόρφωση του 50χρονου ο οποίος χωρίς να προβάλει κανέναν πειστικό λόγο, προφασιζόταν διάφορες δικαιολογίες για να ματαιώσει την επικοινωνία της μητέρα με το ανήλικο τεκνό τους, ήταν η αιτία η υπόθεση να καταλήξει στο Δικαστήριο για παρακοή διατάγματος επικοινωνίας και καταφρόνησης του δικαστηρίου και εν τελεί ο πατέρας να καταλήξει στη φυλακή.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης ο πατέρας κρίθηκε ένοχος για ηθελημένη παρακοή διατάγματος του δικαστηρίου, για τρεις συνεχόμενες φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mόνο ηλεκτρονικά η αίτηση για διαζύγιο από 1η Μαΐου

Το δικαστήριο με απόφαση του στις 3 Ιουλίου 2023, επέβαλε στον πατέρα άμεση ποινή φυλάκισης 45 ημερών διατάσσοντας όπως δοθούν οδηγίες στη Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε το ανήλικο παιδί να τεθεί υπό τη φύλαξη της μητέρας του. Να σημειωθεί ότι ο ανήλικος τα τελευταία χρόνια διέμενε με τον πατέρα του.

Στην απόφαση του το οικογενειακό δικαστήριο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η σοβαρότητα του αδικήματος ανυπακοής σε διάταγμα είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για σοβαρό αδίκημα, η τέλεση του οποίου καταβαραθρώνει το ίδιο το κυρός του δικαστηρίου, πλήττει ευθέως την απονομή της δικαιοσύνης και κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αξιοπιστία του συστήματος για αποτελεσματική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η παρακοή διατάγματος παράδοσης τεκνού σε έτερο γονέα και οι επιπτώσεις, απολήγουν σε αποστέρηση του τέκνου από τη μητέρα του, διαταράζοντας ανεπανόρθωτα τη δομή των σχέσεων ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς.

Το δικαστήριο σημειώνει ακόμη το γεγονός ότι ο πατέρας δεν συμμορφώθηκε στη διαταγή του έστω και την υστάτη. «Εάν δεν επιβληθεί μια παραδειγματική ποινή, εκτιμάται ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να περάσει και λανθασμένα μηνύματα σε κάθε επίδοξο μελλοντικό παραβάτη».

Το δικαστήριο εξέτασε κατά πόσο συνέτρεχαν λόγοι για ποινή με αναστολή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο πατέρας δεν έχει αντληθεί μέχρι σήμερα ότι το καλώς νοούμενο συμφέρον του ανήλικου παιδιού του είναι να έχει απρόσκοπτη επικοινωνία με τη μητέρα του ενώ δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνσης της συμμόρφωσης».

Καταληκτικά να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δικαστηρίου υπόκειται σε έφεση.