Αποδεδειγμένα πλέον δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι δύο ημικρατικοί οργανισμοί της Υγείας αφού ο ΟΚΥπΥ επιμένει στις οικονομικές του διεκδικήσεις και ο ΟΑΥ απαντά χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του αλλά δηλώνοντας έτοιμος να διαβουλευθεί.

Ωστόσο και μετά την υπογραφή προσωρινής συμφωνίας, η οποία τουλάχιστον εξάλειψε τον κίνδυνο να μείνουν εκτός ΓεΣΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ ετοιμάζονται να αρχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο, μέσω της ομάδας εργασίας που συστάθηκε προκειμένου να μελετήσουν και να κοστολογήσουν τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος της οποίες μόνο ο ΟΚΥπΥ προσφέρει στους δικαιούχους του ΓεΣΥ και για τις οποίες διεκδικεί αποζημίωση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο του συστήματος.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Διαφορετικά βλέπουν ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, αφού αναφέρθηκε στην προσωρινή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο οργανισμών με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμεβρίου 2023, υποστήριξε ότι «η ομάδα εργασίας η οποία έχει συσταθεί θα προχωρήσει στη μελέτη και τον καθορισμό των αποζημιώσεων που  θα λαμβάνει ο ΟΚΥπΥ για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος που προσφέρει και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για εμάς». Διαφωνία, είπε ο κ. Χαριλάου, «υπήρχε με τον ΟΑΥ και σε ό,τι αφορά τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων από την εφαρμογή του οποίου ο ΟΚΥπΥ χάνει επίσης αρκετά εκατομμύρια αφού πλέον θα λαμβάνει λιγότερα από εκείνα που λάμβανε με την συμφωνία που βρισκόταν μέχρι σήμερα (χθες) σε ισχύ. Επίσης ο ΟΚΥπΥ διαφώνησε και με την αφαίρεση του ποσοστού 10% που περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό του ΟΑΥ και βάσει αυτού, ο ΟΚΥπΥ θα αύξανε τα συνολικά του εισοδήματα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος στον «Φ»: Εντάσσονται στο ΓεΣΥ οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό 

Από πλευράς του ΟΑΥ, ο διευθυντής του οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «ο ΟΚΥπΥ παρέχει κάποιες μοναδικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Χθες παραλάβαμε την τελευταία κοστολόγηση και με θετικό πνεύμα από όλους νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».  Λέγοντας ότι, «παρατηρούμε διάφορα που γίνονται στον ΟΚΥπΥ για τα οποία δεν ευθύνεται ο οργανισμός. Δηλαδή, αν μια κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα δώσει φιλοδώρημα στους δημοσίους υπάλληλους, το επωμίζεται ο ΟΚΥπΥ” εξέφρασε την άποψη ότι “αυτά δεν νομίζω να είναι πράγματα που πρέπει να τα φορτώσουμε στο Ταμείο του ΓεΣΥ».