Έξω φρενών οι ασθενείς με το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ζήτησαν, εξειδικευμένη κλινική για μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος.

Πήραν υποσχέσεις και συμφώνησαν για την λειτουργία της αλλά τώρα διαπιστώνουν ότι το μόνο που έγινε είναι να προωθείται σχέδιο για πήγαινε – έλα γιατρών στην Αγγλία και αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Οι εμπλεκόμενοι σύνδεσμοι ασθενών, θα έχουν σήμερα μεταξύ τους συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα τους βήματα, αφού δήλωσαν από χθες πρόθεση για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι των συνδέσμων ασθενών με ηπατικές παθήσεις, ξέσπασαν χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής όταν ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥΠΥ Κύπρος Σταυρίδης ολοκλήρωσε την παρουσίαση των όσων προωθούνται από τον οργανισμό.

«Νιώθω ηλίθια επειδή πριν από ένα χρόνο, μαζί με τον κ. Σταυρίδη συζητούσαμε και προωθούσαμε κάποια πράγματα. Συμφωνήσαμε διάφορα πράγματα και βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου «Προμηθέας», ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εξέφρασε με πολύ έντονο ύφος την απογοήτευση των ασθενών για την στάση τόσο του ΟΚΥπΥ όσο και του υπουργείου Υγείας.

«Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μου στερεί το δικαίωμα της εξειδικευμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» είπε από πλευράς του ο δημοσιογράφος και μεταμοσχευμένος ασθενής ήπατος Σταύρος Κυπριανού. «Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί. Δεν είναι πρόθεση της πολιτείας να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας. Το αίτημα μας είναι συγκεκριμένο για αυτό αναγκάζομαι προσωπικά να προσφύγω εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξαιτίας της έλλειψης εξειδίκευσης ως ασθενής έχω να αξιολογηθώ από το 2015. Μπορεί να μας πει κάποιος επιστήμονας ποιο είναι το μέλλον μου ή το προσδόκιμο ζωής μου;».

Αναφέρεται, ότι το Φθινόπωρο του 2022, ομάδα ασθενών, μαζί με τον τέως υπουργό Υγείας και εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ μετέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να συναφθούν συμφωνίες με εξειδικευμένα νοσηλευτήρια τα οποία θα πρόσφεραν την εμπειρογνωμοσύνη τους προκειμένου η Κύπρος να αποκτήσει πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη κλινική. Ταυτόχρονα είχε συμφωνηθεί η πρόσληψη εξειδικευμένων γιατρών και επέκταση του μεταμοσχευτικού τμήματος του νοσοκομείου Λευκωσίας, ώστε αυτό να μπορεί να νοσηλεύει με ασφάλεια και τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού ανέφερε ότι έγινε μόνο μια ενώ η επέκταση της μεταμοσχευτικής κλινικής δεν έχει ακόμα προωθηθεί.

Επίσης: «Προγραμματίζεται νέα επίσκεψη στην Αγγλία μαζί με την υπουργό Υγείας στις 5 Οκτωβρίου με απώτερο σκοπό να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο συναντίληψης το οποίο έχουμε ήδη υπογράψει με άλλο ένα νοσοκομείο. Είμαστε σε επαφές με γιατρό από την Ελλάδα για να επισημοποιήσουμε και εκεί τη συνεργασία μας. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε το δικό μας προσωπικό, να επισημοποιήσουμε την κάθοδο κατά τακτά χρονικά διάστημα ειδικών στην Κύπρο και να μπορούμε πιο αποτελεσματικά να παραπέμπουμε στα νοσοκομεία αυτά δύσκολα περιστατικά στο εξωτερικό». Ο κ. Σταυρίδης, δεν έκανε καμία αναφορά στην λειτουργία εξειδικευμένης ανεξάρτητής κλινικής.