Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες με στόχο να διευθετηθεί το σοβαρό διοικητικό ζήτημα που προκλήθηκε στην Αστυνομία μετά από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η προαγωγή 16 ανώτερων αξιωματικών του Σώματος (2017).

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, μετά από συνεννοήσεις με τη Νομική Υπηρεσία, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες προκειμένου να γίνουν ξανά οι αξιολογήσεις του 2017 στη βάση του δεδικασμένου. Δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα επισημαίνονται στην επίμαχη δικαστική απόφαση στις 13/12/2022 που έφερε τα πάνω – κάτω. 

Οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος (βοηθοί αρχηγοί) που ορίστηκαν και συνθέτουν την επιτροπή αξιολόγησης, έχουν λάβει οδηγίες από τον αρχηγό Αστυνομίας προκειμένου «να προχωρήσουν τάχιστα» οι σχετικές διαδικασίες και να γίνεται συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Από τις αρχές της εβδομάδας έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του Σώματος για τις σχετικές εξελίξεις μέσω των Εβδομαδιαίων Διαταγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Όπως είναι γνωστό, στις 13 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρες τις προαγωγές 16 αξιωματικών στη θέση του αστυνόμου β΄ που είχαν γίνει στις 8/9/2017. Σε βάρος των πιο πάνω προαγωγών είχαν προσφύγει 19 επηρεαζόμενοι. Οι αιτήσεις των τελευταίων συνεκδικάστηκαν, με το Διοικητικό Δικαστήριο να δικαιώνει τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών. Οι προαγωγές, όπως προέκυψε από την απόφαση της Δικαστού Ελίτας Γαβριήλ, ακυρώθηκαν για λόγους ουσίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει σοβαρό διοικητικό ζήτημα, καθώς κάποιοι από τους 16 που προήχθησαν το 2017 σε αστυνόμους β΄ έλαβαν κι άλλα αξιώματα κατά την πενταετία που μεσολάβησε. Συνεπεία της ανέλιξής τους, υπηρετούν αυτή τη στιγμή ως προϊστάμενοι σε νευραλγικά πόστα. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτικού χαρακτήρα προκαλούνται αλυσιδωτές επιδράσεις στην διοικητική λειτουργία του Σώματος.

Η επιτροπή από τους τρεις ανώτατους αξιωματικούς που ήδη έχει συσταθεί θα κάνει από την αρχή τη διαδικασία αξιολόγησης που είχε γίνει το 2017. Θα αξιολογηθούν όσοι από τους τότε 68 υποψήφιους δεν έχουν αφυπηρετήσει και είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος που θα παρέλθει μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί να διασφαλιστεί πως η αξιολόγηση θα είναι απρόσβλητη δικαστικά.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφεσιβληθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (13/12/2022). Άτομο που έχει γνώση των γεγονότων και μίλησε στον «Φ», σχολιάζοντας αυτό το σενάριο, ανέφερε: «Η έφεση, αν γίνει και επιτύχει, δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Σε ενδεχόμενη δικαίωση στο Ανώτατο, θα δημιουργηθεί νομολογία για να αποφευχθούν μελλοντικοί μπελάδες».

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, 30/12/2022, δικηγόρος μέλους της Αστυνομίας, κατήγγειλε γραπτώς στον Γενικό Ελεγκτή¸ Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενδεχόμενη υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Βασίζει τις θέσεις του σε πληροφορίες που έλαβε από πελάτη του και καταλογίζει στην Αστυνομία ότι δεν συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις. Εξηγεί ότι αξιωματικός, η προαγωγή του οποίου «έπεσε» εδώ και έναν χρόνο, συνεχίζει να πληρώνεται με βάση τον βαθμό που είχε πριν τη σχετική δικαστική απόφαση. Ο νομικός Δημήτρης Απαισιώτης, ο οποίος υπέβαλε την καταγγελία, σημειώνει: «Απώλεσε τον βαθμό του αστυνόμου β΄ από την 31/1/2022 και έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει μισθοδοσία ωσάν ουδέποτε να είχε εκδοθεί ακυρωτική απόφαση Δικαστηρίου». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η πιο πάνω περίπτωση δεν είναι η μοναδική: «Ακόμη χειρότερη εντύπωση δίνει το γεγονός ότι μέλη της Αστυνομίας που αφυπηρέτησαν, απώλεσαν κατά τη διάρκεια που είχαν συνταξιοδοτηθεί, τον βαθμό που είχαν όταν ήταν στην υπηρεσία, συνεπεία ακυρωτικής δικαστικής απόφασης, όμως συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να λαμβάνουν σύνταξη ωσάν να μην είχε ακυρωθεί». Διευκρινίζει ότι κανείς από τους προαναφερθέντες δεν έχει εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση, ενώ παραθέτει και έξι σημεία που θα έπρεπε να ισχύουν σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ακυρώνεται η προαγωγή ενός αξιωματικού. Διατυπώνει ακόμη τη θέση ότι «ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει μισθοδοσίες αξιωματικών της Αστυνομίας που δεν κατέχουν πλέον τον συγκεκριμένο βαθμό».

Αρμόδιο στέλεχος της Αστυνομίας, σχολιάζοντας στον «Φ» τα όσα καταγράφονται πιο πάνω, αρκέστηκε να αναφέρει ότι μόλις ακυρωθεί μια προαγωγή, γίνεται σχετική καταχώρηση στις εβδομαδιαίες διαταγές κι εν συνεχεία ενημερώνεται το Γενικό Λογιστήριο για τις ανάλογες ενέργειες για αναπροσαρμογές των δεδομένων σε σχέση με τη μισθοδοσία.

Οι επίδικες προαγωγές

Οι επίδικες προαγωγές, η νομιμότητα των οποίων είχε προσβληθεί επιτυχώς βάσει της ετυμηγορίας του Διοικητικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αφορούν τους ακόλουθους αξιωματικούς: Κωνσταντίνο Γεωργίου, Ανδρέα Τρύφωνος, Ιωάννη Χειμώνα, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ανδρέα Συμεού, Μιχάλη Κατσουνωτό, Νικόλαο Τσαππή, Γιώργο Χινινό, Ανδρέα Αγγελίδη, Θωμά Χατζηκυριάκου, Κώστα Αυγουστή, Παναγιώτη Σταύρου, Χριστόδουλο Κοντού, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Μάριο Αγιώτη και Γιαννάκη Ξάνθου. Στην απόφασή της, η Δικαστής Ελίτα Γαβριήλ σημείωνε μεταξύ άλλων: «Διαπιστώνω πως κανένα μέτρο ίσης κρίσεως τηρήθηκε, δεν προηγήθηκε ουσιαστική και πραγματική συνεκτίμηση και στάθμιση των κριτηρίων προαγωγής, αφού αποδόθηκε κατά το δοκούν υπεροχή και προβάδισμα σε υποψηφίους έναντι άλλων, χωρίς όμως ομοιόμορφη μεταχείριση».