Με τα γεγονότα να τρέχουν και τις καταγγελίες των πολιτών να αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής ειδησεογραφίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας καταβάλλει προσπάθειες για να καλύψει τα ομολογουμένως μεγάλα κενά, που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις, στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Μεγαλύτερο στοίχημα για τον οργανισμό αυτή τη στιγμή, η κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου και λόγω μη υπάρξης σχετικού προγραμματισμού από τον ΟΑΥ, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται ή και κινδυνεύουν κάποιες φορές, προσπαθώντας εναγωνίως να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται. 

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, υποχρέωσαν τον ΟΑΥ να επισπεύσει τις διαδικασίες του για σύναψη ειδικών συμφωνιών με δύο νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ και όπως φαίνεται, η προσπάθεια αυτή άρχισε να αποδίδει. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι ο σχετικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάρα πολύ καιρό και εξαιτίας εμπλοκής που παρουσιάστηκε λόγω των οικονομικών κυρίως διεκδικήσεων των ιδιωτών, η προσπάθεια του οργανισμού είχε αδρανήσει για κάποιο διάστημα. 

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο – όπως πληροφορούμαστε – και μετά από κάποιες κινήσεις που έγιναν τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τους ίδιους τους ιδιώτες, ο διάλογος προχώρησε σημαντικά και όπως φαίνεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, εκτός απροόπτου φυσικά, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Στόχος του ΟΑΥ είναι, τα δύο νοσοκομεία να αναλάβουν την εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, συνδράμοντας το έργο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με στόχο να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτά που τους τελευταίους μήνες καταγράφονται και σε αρκετές περιπτώσεις καταγγέλλονται δημόσια από τους ίδιους τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα δύο νοσηλευτήρια, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, θα αναλάβουν μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τον ΟΑΥ, την εξυπηρέτηση ασθενών που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη και αυτή τη στιγμή, στις περιπτώσεις που ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, ταλαιπωρούνται ή δεν εξυπηρετούνται για διάφορους λόγους από νοσοκομεία του ΓεΣΥ και καταφεύγουν στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί γιατρός και νοσηλευτήριο, συνήθως εκτός ΓεΣΥ, για να τους παρέχει την απαραίτητη βοήθεια.   

Τα νοσοκομεία αυτά θα διαθέτουν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και θα αποτελούν σημείο αναφοράς εντός του ΓεΣΥ (μαζί με τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ) για την εξυπηρέτηση περιστατικών τα οποία, τα υπόλοιπα νοσοκομεία του συστήματος αδυνατούν να αναλάβουν, είτε γιατί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, είτε επειδή παρουσιάζουν έλλειψη κλινών. 

Βάσει του σχεδιασμού, βεβαίως, ο οποίος αναμένεται ότι θα γνωστοποιηθεί σε όλα τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ το επόμενο διάστημα, το κάθε νοσοκομείο θα είναι υποχρεωμένο να εξαντλεί όλα τα περιθώρια πριν προχωρήσει στην παραπομπή ενός ασθενή στα νοσηλευτήρια που θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, κυρίως αυτά που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της νύκτας. 

Στα νοσοκομεία που θα εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά όπως έχει αποφασιστεί, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί των ειδικοτήτων της καρδιολογίας, καρδιοχειρουργικής, νευροχειρουργικής, μικροχειρουργικής και γενικής χειρουργικής, αφού αυτές οι ειδικότητες χρειάζονται συνήθως για τη διαχείριση των συγκεκριμένων περιστατικών. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης, είναι και η διαθεσιμότητα κλινών ανά πάσα στιγμή, αλλά και η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. 

Στις σκέψεις του ΟΑΥ το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβανόταν και η σύσταση ειδικής ομάδας η οποία θα λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως και θα αναλάμβανε τη διαχείριση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Η σκέψη αυτή, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί περαιτέρω, αφού κρίθηκε πιο σωστό να οριστούν, σε πρώτη φάση, τα νοσηλευτήρια που θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και στη συνέχεια και εάν διαπιστωθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη, κυρίως για λόγους συντονισμού, θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. 

Μια άλλη σκέψη που γίνεται από τον ΟΑΥ, είναι η εφαρμογή του θεσμού των εφημεριών και στους ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, ώστε να διασφαλίζεται ότι και σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες, το Σύστημα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γιατρό από κάθε ειδικότητα σε κάθε επαρχία για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Και σε αυτή την περίπτωση, η εξέταση ενός τέτοιους ενδεχομένου παραπέμπεται για τη συνέχεια και αφού πρώτα, τα δύο νοσοκομεία αναλάβουν τον ρόλο των σημείων αναφοράς. 

Αιτία προβλημάτων η μη ορθή κατανομή ασθενών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αρκετά από τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζει το ΓεΣΥ, οφείλονται στη μη σωστή κατανομή των δικαιούχων του Συστήματος στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ και του ιδιωτικού τομέα. Στην προ ΓεΣΥ εποχή, η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών, γύρω στο 80%, εξυπηρετούνταν από τον δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα ήταν, οι πολλοί να στοιβάζονται στις λίστες αναμονής του δημοσίου και οι λίγοι να εξυπηρετούνται σχεδόν χωρίς καμία καθυστέρηση από τον ιδιωτικό τομέα. Με την εφαρμογή του Συστήματος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι λίστες αναμονής για επίσκεψη σε γιατρό που παλαιότερα ήταν φαινόμενο των δημόσιων νοσοκομείων, να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο, όπως διαπιστώνεται παρέμεινε και το υπόλοιπο 20% της πρό ΓεΣΥ εποχής. 

Για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, επιβάλλεται, από τη μια ο ΟΚΥπΥ να μεριμνήσει ώστε να καταστήσει τις υπηρεσίες του ελκυστικές και από την άλλη, οι πολίτες να κατανοήσουν ότι με τα νέα δεδομένα η εξυπηρέτηση τους από γιατρούς του δημοσίου, δεν προϋποθέτει ταλαιπωρία και με τις ώρες αναμονής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. 

Εάν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ δεν κατανεμηθούν σωστά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα με την τεράστια αναμονή για επίσκεψη σε γιατρό, πολύ δύσκολα θα αντιμετωπιστεί. 

Για τον μεγάλο χρόνο αναμονής για ραντεβού σε ειδικό γιατρό του ΓεΣΥ, ρόλο διαδραματίζουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί που επέβαλε ο ΟΑΥ και αφορούν τον τρόπο αποζημίωσης των ειδικών γιατρών και έχει ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετήσει ο ειδικός κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Το φαινόμενο αυτό, βεβαίως, δεν παρατηρείται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και σε όλους τους γιατρούς. 

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νοοτροπία των πολιτών να επιλέγουν γιατρό, ανάλογα με το «όνομα» που αυτός διαθέτει, αποφεύγοντας τους νέους, «άγνωστους» στο ευρύ κοινό γιατρούς. 

Για τη διαχείριση της κατάστασης, ο ΟΑΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», επεξεργάζεται διάφορες λύσεις. Βεβαίως, το ζήτημα χαρακτηρίζεται ήδη ως πολύ περίπλοκο και ενδεχομένως για τη λύση του προβλήματος να χρειάζεται πρώτα η λήψη πολιτικών αποφάσεων οι οποίες θα αφορούν τόσο τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όσο και τον ΟΚΥπΥ. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Είναι θέμα νοοτροπίας

Είναι γεγονός ότι το ΓεΣΥ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, εξαιτίας των καταγγελιών στις οποίες προχωρούν οι ίδιοι οι ασθενείς. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι μεταξύ των πολιτών άρχισε να δημιουργείται η νοοτροπία του: Ό,τι προσφέρεται από το κράτος, είναι υποδεέστερο. Με τον ίδιο τρόπο που παλαιότερα, αδίκως αντιμετωπίζαμε τους γιατρούς του δημοσίου, τους οποίους υποτιμούσαμε έναντι των ιδιωτών γιατρών, τώρα αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, όλους τους γιατρούς του ΓεΣΥ. Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω, είναι ότι περίπου 2.000 από τους 2.700 γιατρούς του ΓεΣΥ, είναι οι ιδιώτες γιατροί τους οποίους μέχρι πριν από τρία χρόνια, θεωρούσαμε ανώτερους. Δεν έχασαν ούτε τις γνώσεις, ούτε και τα προσόντα τους.