Δύο περιπτώσεις στην Πάφο και μία στη Λεμεσό που αφορούν απόκτηση τουρκοκυπριακών περιουσιών από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης, διαβιβάστηκαν στο Γενικό Εισαγγελέα με σκοπό να διερευνήσει την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Παράλληλα, η ερευνώσα λειτουργός η οποία εξέτασε το θέμα, εισηγείται να εξεταστεί κατά πόσον διαπράχθηκαν πιθανά ποινικά αδικήματα και από μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στη Λάρνακα. 

Αναφορά σε παραπομπή υποθέσεων στο Γενικό Εισαγγελέα έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο μικροσκόπιο της ερευνώσας λειτουργού είχαν τεθεί 16 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που δήλωσαν ότι κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες, καθώς και τα μέλη των κατά τόπους Συμβουλευτικών Επιτροπών, τα οποία εισηγούνταν/αποφάσιζαν σε ποιούς να διατεθούν τουρκοκυπριακές περιουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρίσκουν ματσαράγκες σε τουρκοκυπριακές περιουσίες

Από τις δηλώσεις των ιδίων των επηρεαζομένων (υπαλλήλων και μελών των Συμβουλευτικών Επιτροπών) προκύπτουν και τα ακόλουθα, τα οποία δεν συνεπάγεται, κατ’ ανάγκη, πως εμπίπτουν στις περιπτώσεις που διαβιβάστηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα:

>> Υπάλληλος της Υπηρεσίας στην Πάφο (από το 2009) δήλωσε ότι η μητέρα του κατέχει οικία (στην ίδια επαρχία) από το 1984, ο πατέρας του εξοχική οικία από το 1995, η αδελφή του οικία από το 2016, η νύφη του (γυναίκα του αδελφού του) οικία από το 2014. Ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του κατέχουν γεωργική γη η οποία αξιοποιείται από εταιρεία, την οποίαν συνέστησαν το 2005.

>> Εργαζόμενος στο γραφείο της Πάφου το 2021 δήλωσε ότι ο αδελφός του κατέχει γη 42.142 τ.μ. από το 2019.

>> Τα παιδιά μέλους Συμβουλευτικής Επιτροπής κατέχουν από 190 δεκάρια (δηλαδή 380.000 τ.μ.) σε Λουρουτζίνα/Πετροφάνι και προέρχονται από ομαδική καλλιέργεια.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών στοιχεία ως προς το ποιοί εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Διαχείρισης ή και συγγενικά τους πρόσωπα κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ανάλογο αίτημα υπέβαλε και για τα μέλη των Συμβουλευτικών Επιτροπών.