Πόλεμο έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανά τετράμηνο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με τους οργανωμένους γονείς να υπογραμμίζουν πως είναι παραποιημένα και αβάσιμα. Όπως υπογραμμίζει στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, γίνεται σύγκριση στους μέσους όρους ορισμένων μαθημάτων με προηγούμενες χρονιές στις οποίες δεν είχαν εφαρμοστεί ακόμη οι εν λόγω εξετάσεις. Αναφέρει, δε, πως δεν λήφθηκαν οι βαθμοί από όλα τα σχολεία και πως με βάση τα δικά τους στοιχεία, οι μέσοι όροι είναι ακόμη πιο χαμηλά. Εξάλλου, αναφέρει ότι ακόμη και αν δεχτούν τα αποτελέσματα η κατάσταση που αναδεικνύεται είναι τραγική.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο χαρακτηρίζονται από σοβαρές αστοχίες, είπε. «Απουσιάζει ένας μεγάλος αριθμός μαθημάτων που εξετάστηκαν, καθώς η πλειοψηφία δεν συμπεριλαμβάνεται στον εν λόγω κατάλογο. Απουσιάζουν, επίσης, οι επιδώσεις των μαθητών που φοιτούν στις Τεχνικές Σχολές. Πώς μπορούν να καταλήξουν σε μέσο όρο όταν δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα αποτελέσματα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε, μάλιστα, ότι δεν έχουν παραλάβει τα αποτελέσματα από όλα τα σχολεία».

Ένα τρίτο πρόβλημα που υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντίνου, είναι οι ετήσιοι συγκριτικοί πίνακες που δημοσίευσε το Υπουργείο, οι οποίοι ξεκινούν από τη σχολική χρονιά 2019 -2020 για όλες τις τάξεις του λυκείου. «Αυτοί οι πίνακες είναι άκυροι. Πώς συγκρίνουν τα αποτελέσματα από το 2019 – 2020 σε όλες τις τάξεις, τη στιγμή που συμμετείχε στα τετράμηνα μόνο η Α’ Λυκείου; Από πού προκύπτουν οι βαθμοί των άλλων δύο τάξεων; Το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται και στη σχολική χρονιά 2020 -2021, όπου με διάταγμα του σημερινού Υπουργού η Α’ και Β’ Λυκείου λόγω της πανδημίας δεν παρακάθισαν σε εξετάσεις το πρώτο τετράμηνο, αλλά μόνο στο δεύτερο. Τι είναι αυτοί οι βαθμοί που μας παρουσιάζονται; Ποιος έδωσε εξετάσεις;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γονείς: Τραγικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνου

Ένα άλλο σφάλμα, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, είναι ότι συνέκρινε αποτέλεσμα από Παγκύπριες Εξετάσεις με αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου. «Δεν μπορείς να συγκρίνεις τις εξετάσεις πρόσβασης για τα πανεπιστήμια με τις εξετάσεις απόλυσης. Έχουν άλλη διαδικασία, άλλη βαρύτητα και δεν συμμετέχουν όλοι οι μαθητές». 

Έπειτα, ο κ. Κωνσταντίνου διαπιστώνει και άλλα σφάλματα μαθηματικής φύσεως. Όπως εξηγεί, στο διαχωρισμό των βαθμολογιών σε κατηγορίες, δεν υπάρχουν εκείνοι που πήραν 16 και 17. 

«Ακόμη και εάν αποδεχθούμε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι παραποιημένα, ζητάτε να είμαστε ικανοποιημένοι επειδή βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με πέρσι όπου τότε ο μέσος όρος ήταν 9,6 και φέτος είναι 9,5; Εκεί φτάσαμε; Να πανηγυρίζουμε επειδή το 60% γράφει κάτω από τη βάση. Πανηγυρίζουμε μετά από 12 χρόνια σχολείου και τέσσερα χρόνια εξετάσεων τετραμήνου επειδή στα μαθηματικά έχουμε 9,5 μέσο όρο; Μείναμε στάσιμοι στην αποτυχία».

Ως συνομοσπονδία καλούν τον υπουργό Παιδείας «να δώσει στη δημοσιότητα τους μέσους όρους ανά μάθημα και ανά σχολείο (εάν τους κατέχουν)». Πάντως, είπε, από τα στοιχεία που διαθέτουν ως συνομοσπονδία, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από πέρσι και από όσα δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι ο μέσος όρος που διαθέτουν είναι 8,5 για τα μαθηματικά τις Γ’ Λυκείου και όχι 9,5 όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.

Τέλος, οι γονείς ζητούν όπως οριστεί ανεξάρτητη επιτροπή από ακαδημαϊκούς (Πανεπιστήμιο Κύπρου) που θα επεξεργαστούν και θα δώσουν τα ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία των εξετάσεων.