Ξεκίνησε η περιόδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο, καθώς εντοπίστηκαν οι πρώτες φωλιές για φέτος στις παραλίες της Πόλης Χρυσοχούς και στην παραλία της Λάρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Το ΤΑΘΕ προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται:

– η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή / και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων,

– η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου

– το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή)

Υπενθυμίζεται επίσης πως ολόχρονα απαγορεύεται:

– η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.

– το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο

– η ρύπανση (απόρριψη σκουπιδιών)

– το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα κτλ)

Επίσης επισημαίνεται ότι, η διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην προστατευόμενη περιοχή μέχρι το βάθος των 20 μέτρων απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης το Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.

Σημειώνεται ότι για τις πιο πάνω παραβάσεις και τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ δύναται να επιβάλει εξώδικη ρύθμιση μέχρι και 8543 ευρώ.

Το  Πρόγραμμα Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο, υλοποιείται από το ΤΑΘΕ από το 1978 και αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας.

Σημειώνεται ότι μόνο 1 με 2 στα χίλια από τα χελωνάκια που θα εκκολαφτούν θα επιζήσουν για να επιστρέψουν πίσω στην παραλία που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν και ως εκ τούτου, η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για διασφαλίσουμε την παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδος που φιλοξενεί το νησί μας.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αλιείας «είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να βρίσκεται σύμμαχος προς το έργο που επιτελεί ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι οι δύο θαλάσσιες χελώνες, Caretta caretta και Chelonia mydas αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας».