Πλήγμα στον πολιτισμό και στην πόλη της Λεμεσού αποτελεί το κλείσιμο του μουσείου «Το Πλουμιστό Ψωμί», το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες παραμένει κλειστό, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κατορθωτό να εντοπιστεί χώρος που να μπορεί να το φιλοξενήσει. Τα τσουχτερά ενοίκια που καταγράφονται στην πόλη, οι τιμές ενοικίασης των υποστατικών που έχουν τριπλασιαστεί, αλλά και η περιορισμένη διαθεσιμότητα, είναι οι παράγοντες που οδήγησαν το μουσείο να κλείσει με τα εκθετήρια και τις συλλογές που διαθέτει, να βρίσκονται συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια εν αναμονή μετεγκατάστασης.

Το μουσείο στεγαζόταν από το 2012 σε μια παλαιά μεγάλη οικία της δεκαετίας του ’50 κοντά στο κέντρο της πόλης και μέχρι πέρσι τον Νοέμβριο είχε φιλοξενήσει όλες τις πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητές του. Εντούτοις, λόγω ιδιοκατοίκησης, η ιδιοκτήτρια του μουσείου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ενοικιασμένο κτήριο και μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει κατορθωτό να στεγαστεί αλλού. Πάρα τις επαφές που έγιναν με τον Δήμο Λεμεσού δεν υπήρξε κάποια λύση όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων μουσείου και κόρη της ιδιοκτήτριας, Κατερίνα Βοσκαρίδου, ενώ έγιναν προσπάθειες για συνάντηση και συζήτηση του προβλήματος με τον νυν και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει κάποια συνάντηση.

Μιλώντας στον «Φ» η κ. Βοσκαρίδου, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μουσείο το οποίο μέσα από τη δράση του τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε σημαντικά και αξιόλογα που προγράμματα μουσειακής αγωγής για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και συνδέθηκε άμεσα με την πόλη της Λεμεσού.

«Θεωρούμε ως Λεμεσιανοί ότι θα είναι μια πολιτιστική υποβάθμιση της πόλης εάν κλείσει οριστικά το μουσείο», εξηγώντας πως όλα αυτά τα χρόνια το μουσείο δεχόταν δωρεές λαογραφικών αντικειμένων όπως πλουμιστά ψωμιά, βιβλία λαογραφίας και λογοτεχνίας από ανθρώπους που εμπλούτισαν τη συλλογή του. «Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι έχουμε χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους να περισώσουμε και να διαφυλάξουμε αυτόν τον πλούτο», είπε.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για μετεγκατάσταση του με αποτέλεσμα οι συλλογές και τα εκθετήρια να βρίσκονται συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια. Μεταξύ άλλων, η κ. Βοσκαρίδου υπογράμμισε ότι ο λόγος που αναζητείται στέγη εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λεμεσού είναι γιατί το μουσείο θεωρείται συνυφασμένο με την πόλη και είναι καλός πρεσβευτής της. Σημείωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν καταγεγραμμένες χιλιάδες επισκέψεις τόσο από ντόπιους αλλά και ξένους που μαγεύονται από τη δημιουργικότητα και την αισθητική των Κυπρίων η οποία αποτυπώνεται στο ζυμάρι με πολύ μεράκι.

Το μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται σε σημαντικά προγράμματα ευρωπαϊκού επιπέδου και να καταχωρηθεί στον παγκόσμιο άτλαντα ψωμιού, ενώ για την ύπαρξη και τις δράσεις του υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές δημοσιεύσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. «Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο “Το Πλουμιστό Ψωμί” και θεωρούμε ότι είναι δώρο προς την πόλη της Λεμεσού, ωστόσο, αναμέναμε ότι θα αγκαλιαστεί από τους τοπικούς φορείς για να μπορεί συνεχίσει να λειτουργεί», τόνισε.

Η διακόσμηση του ψωμιού μέσα από την παράδοση

Το μουσείο ιδρύθηκε το 2011 μετά από μακροχρόνια έρευνα, μελέτη και καταγραφών της ιδιοκτήτριας του Δωρίτας Βοσκαρίδου, σχετικών με την παραδοσιακή τέχνη της διακόσμησης του ψωμιού που συναντάται στην Κύπρο και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σκοπός της ίδρυσης του, η διάδοση και η διάσωση της ιστορίας του ψωμιού. Αποτελεί το μοναδικό μουσείο διακοσμημένων ψωμιών στην Κύπρο το οποίο τιμά την παράδοση τη σημασία του ψωμιού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί η κ. Βοσκαρίδου, η παραδοσιακή διακόσμηση του ψωμιού είναι μια πολύ ιδιαίτερή τέχνη, παρ’ όλο που υπάρχει και σε άλλα μέρη του κόσμου. Τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει τα δικά της ιδιαίτερα σχέδια, τις δίκες τις τεχνοτροπίες οι οποίες είναι μοναδικές και αξιόλογες. Το μουσείο μέσα από τις συλλογές του και τα εκθέματά του, αποτυπώνει την αισθητική και καλλιτεχνική διάθεση των νοικοκυρών όπως και την παράδοση.

Σε ό,τι αφορά το πλούμισμα (διακόσμηση) του ψωμιού, στην Κύπρο ακολουθείται το εορτολόγιο ενώ πέραν από αυτό, υπήρχαν ψωμιά τα οποία ήταν συνδεδεμένα με τις κοινωνικές εκδηλώσεις των ανθρώπων όπως το μυστήριο του γάμου και της βάπτισης. «Ήταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων και πάρα το γεγονός ότι είναι ένα διατροφικό αγαθό, εντούτοις, οι νοικοκυρές έμπαιναν στη διαδικασία να πλουμίσουν όμορφα ένα ψωμί για να το πάρει ο άντρας ή το παιδί τους, στη δουλειά. Επίσης, τα πιο περίτεχνα πλουμίσματα είναι κυρίως αυτά του γάμου», αναφέρει.

Καταληκτικά η κ. Βοσκαρίδου σημειώσει ότι πρόκειται για μια μεγάλη παράδοση και έναν μεγάλο πλούτο με αρκετό υλικό και καταγραφές από τα παλαιά χρόνια το οποίο αξίζει να διασωθεί και να έχει την ευκαιρία ο πολίτης να επισκεφθεί.