Έπαιξε και το τελευταίο του χαρτί ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, υπέβαλε έφεση σε μια προσπάθεια ν’ ανατρέψει την καταπελτική ετυμηγορία του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Ο καταδικασθείς ανώτατος ιεράρχης, δεν αποδέχεται την ενοχή του στην υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη μαθήτρια το 1981 και υποστηρίζει πως δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

Την έφεση κατέθεσε χθες το πρωί, ο νέος συνήγορος υπεράσπισής του Γιάννης Πολυχρόνης και αφορά στην απόφαση και όχι στην ποινή φυλάκισης μηνών 12 με αναστολή που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνκας. Ο δικηγόρος του ανέφερε πως η έφεση εστιάζεται σε 12 λόγους, με τον κυριότερο να είναι «η παραβίαση του δικαιώματός του να τύχει δίκαιης δίκης». Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη «λόγω της πρωτοφανούς καθυστέρησης από την ημερομηνία της ισχυριζόμενης διάπραξης μέχρι τη δίωξη του και την εκδίκαση της υπόθεσης», ο πελάτης του «αδυνατούσε να εξετάσει μάρτυρες επί της πρωτογενούς μαρτυρίας επειδή είτε απεβίωσαν είτε δεν θυμούνταν και από την άλλη αδυνατούσε και να κλητεύσει ουσιαστικούς μάρτυρες, διότι και αυτοί είτε απεβίωσαν είτε πάσχουν από άνοια».

Η απόφαση του καταδικασθέντος Μητροπολίτη να καταθέσει έφεση, δεν προκάλεσε έκπληξη στην παραπονούμενη, η οποία εξέφρασε μιλώντας στον «Φ» την απογοήτευσή της. «Από μέρους του, δεν ανέμενα άλλη αντίδραση, περίμενα πως θα μείνει τελευταία στιγμή και θα καταθέσει έφεση. Τους ανθρώπους ακόμη συνεχίζει να τους ξεγελά, διερωτώμαι όμως εάν θα πει τις ίδιες δικαιολογίες όταν θα βρεθεί και ενώπιον του Δημιουργού του. Είμαι τόσο απογοητευμένη, που πλέον δεν αναμένω ούτε τα αυτονόητα να συμβούν».

Κληθείσα ν’ αναφέρει τι περιμένει από την Ιερά Σύνοδο, που θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη, είπε «την καθαίρεσή του και την απομάκρυνσή του από το κτήριο της Μητρόπολης Κιτίου». Πρόσθεσε ακόμη πως «εάν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου έλεγε συγγνώμη, θα πήγαινα η ίδια στην Ιερά Σύνοδο και θα τους έλεγα πως μετάνιωσε και να δείξουν επιείκεια. Τώρα όμως δεν μπορεί να του δοθεί ευκαιρία».

Σημειώνεται πως η παραπονούμενη θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου έξω από το κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από το Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών και το Γυναικείο Κίνημα Πόγο.

Πλέον όλα τα βλέμματα βρίσκονται στην Ιερά Σύνοδο, η οποία έχει ενώπιον της δύο επιλογές. Είτε να καθαιρέσει, είτε να θέσει σε αργία τον Μητροπολίτη. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν κάποιοι Συνοδικοί θα ζητήσουν να μην ληφθεί την Τρίτη τελεσίδικη απόφαση, λόγω της υποβολής έφεσης από τον καταδικασθέντα.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος πάντως μιλώντας στον «Φ» υπέδειξε πως την Τρίτη θα εξεταστεί το θέμα. «Η εξέταση θα γίνει με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας και αυτά είναι η καταδίκη και η ποινή. Θα πάρουμε απόφαση, η οποία θα ανακοινωθεί στον κόσμο».

Παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στο Omega, επανέλαβε πως «η απόφαση θα ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα».

Σημειώνεται πως μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος, αναμένεται να κινήσει διαδικασίες για την απομάκρυνση του καταδικασθέντος από τη Μητρόπολη. Όπως ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα μας την περασμένη εβδομάδα, ο τέως Κιτίου «δεν μπορεί πλέον να μένει στο κτήριο της Μητρόπολης».