Κατακεραύνωσε ξανά τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την άσεμνη επίθεση σε 16χρονη μαθήτρια το 1981. Μετά την ανακοίνωση της ποινής, επικράτησε ένταση με τον ανώτατο ιεράρχη να φυγαδεύεται από την Αστυνομία.

Το Δικαστήριο έκρινε τον τέως Κιτίου με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε την εποχή που διέπραξε την άσεμνη επίθεση. Τότε το αδίκημα αυτό θεωρείτο πλημμέλημα και τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνων ή πρόστιμο μέχρι 1500 λίρες. 

Η δικαστής Εύη Ευθυμίου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα μπορούσε να επιβληθεί άλλη ποινή πέραν της φυλάκισης, σημείωσε πως το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει διαρρεύσει από την διάπραξη του αδικήματος, καθώς και η ηλικία του 85χρονου κατηγορούμενου, δικαιολογούν την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου για αναστολή της ποινής. «Η μόνη αρμόζουσα ποινή υπό τις περιστάσεις είναι της φυλάκισης. Φρονώ ότι η επιλογή άλλου είδους ποινής θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως ανοχή στη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτροπή και αποτελεσματικότητα του νόμου, δίδοντας λανθασμένα μηνύματα σε νέους επίδοξους παραβάτες».

Όπως και στην απόφαση έτσι και στην ποινή, το λεκτικό ήταν καταπελτικό ως προς τις πράξεις του καταδικασθέντος. Ως επιβαρυντικός παράγοντας, λήφθηκε υπόψη το γεγονός πως υπήρξε «έντεχνος σχεδιασμός από μέρους του για να απομονώσει την παραπονούμενη σε χρόνο που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του». Η κ. Ευθυμίου σημείωσε δε πως διαφάνηκε πως ο Μητροπολίτης Κιτίου «προσπάθησε να εντυπωσιάσει την παραπονούμενη προβάλλοντας σε αυτήν την συναρπαστική ζωή του και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του, άνεση που παρείχε σ’ αυτόν το αρχιερατικό του σχήμα».

Κρίνοντας ως αχαρακτήριστη την ενέργειά του να επιτεθεί άσεμνα σ’ ένα 16χρονο ορφανό κορίτσι που βρέθηκε στο γραφείο του για να λάβει χρηματική βοήθεια επειδή απεβίωσε ο πατέρας της, χαρακτήρισε ως εξευτελιστικές, για την παραπονούμενη, τις συνθήκες του αδικήματος. «Αντί δηλαδή να υποστηρίξει την νεαρή, κτυπημένη από τη ζωή, κοπέλα προσφέροντάς της βοήθεια, επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος λόγω του σχήματός του κατείχε θέση εξουσίας, σημειώνοντας πως «το γεγονός πως εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε η θέση του στην Εκκλησία, πέραν του ότι προσκρούει στις χριστιανικές διδαχές, προσδίδει στην ενέργειά του σημαντική σοβαρότητα».

Ως επιβαρυντικός παράγοντας λήφθηκε υπόψη και το γεγονός πως ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, δεν εξέφρασε μεταμέλεια. «Περαιτέρω, δεν μπορώ παρά να προσμετρήσω πως μετά την άσεμνη επίθεση που δέχθηκε, η παραπονούμενη κατέληξε σε κατάσταση υστερίας στην οικία της και χρειάστηκε η αρωγή γιατρού, για να μπορέσει να συνέλθει από την έντονη εμπειρία που βίωσε, η οποία για χρονικό διάστημα της ζωής της την τραυμάτιζε, αλλά μέχρι και σήμερα, ως η ίδια έθεσε, την ακολουθεί».

Η δικαστής προσμέτρησε ως ελαφρυντικούς παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο, την ηλικία καθώς και το έργο που έχει επιτελέσει σε διάφορους οργανισμούς ο τέως Κιτίου. Απέρριψε ωστόσο το αίτημα για να ληφθεί ως μετριαστικός παράγοντας η εξωδικαστική του τιμωρία από την Ιερά Σύνοδο. «Μου φαίνεται πως το γεγονός πως ο κατηγορούμενος κινδυνεύει ακόμη και με ποινή καθαίρεσης, είναι αντιφατικό να προβάλλεται ως μετριαστικός παράγοντας, τη στιγμή που ο ίδιος δεν σεβάστηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκαν οι πιστοί και η Εκκλησία της Κύπρου». Υπέδειξε ακόμη πως δεν έχει τεθεί ενώπιον της πως η επιβολή επιεικούς ποινής από το Δικαστήριο, «θα οδηγήσει άνευ ετέρου και στην απώλεια των αρχιερατικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου ή στην επιβολή ήπιας πειθαρχικής ποινής».

Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν και χθες ασφυκτικά γεμάτη, με την Αστυνομία να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Ακτιβιστές που βρέθηκαν στο χώρο, μετά τη λήξη της διαδικασίας επιτέθηκαν φραστικά στον τέως Κιτίου. Έντασή προκλήθηκε και κατά την αναχώρηση του καταδικασθέντος όταν άτομα που πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο επιχείρησαν να προσεγγίσουν το όχημα του.