Υπό διαχείριση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού θα τίθενται οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες θα ελέγχονται για ενδεχόμενη διαφθορά.

Σ’ αυτή την απόφαση κατέληξε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού σε έκτακτη συνεδρίαση της την περασμένη Τετάρτη, ως αρμόδιο σώμα για να διαφυλάττει τη νομιμότητα στον κυπριακό αθλητισμό.

Τα στελέχη της Επιτροπής ενέκριναν σχετική πρόταση που τέθηκε προς έγκριση από στέλεχός της. Όπως πληροφορούμαστε, κρίθηκε πως από τη στιγμή που μια ομοσπονδία διαχειρίζεται χρήματα του δημοσίου, δεν πρέπει παράγοντές της να λαμβάνουν αποφάσεις ενόσω ελέγχονται.

«Είναι ανόητο να ελέγχονται για διαφθορά και παράλληλα να τους χορηγούνται χρήματα του δημοσίου και να τα διαχειρίζονται εν λευκώ», σχολίασε χαρακτηριστικά στον «Φ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η απόφαση δεν προνοεί μόνο τον οικονομικό έλεγχο των ομοσπονδιών εφόσον αυτές τίθενται στο επίκεντρο έρευνας, αλλά και τη διαχείριση των εγκαταστάσεών τους. Θα τίθενται, δηλαδή, υπό καθεστώς πλήρους διαχείρισης.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως πριν ληφθεί η προαναφερθείσα απόφαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, έγιναν διερευνητικές επαφές με την ανώτατη αθλητική Αρχή του τόπου, δηλαδή τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Μέσα απ’ αυτές, διαφάνηκε πως ο Οργανισμός διόλου αρνητικός είναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, αρμόδια πηγή πληροφόρησης ανέφερε στον «Φ» ότι συζητήθηκε και με ανώτερο λειτουργό του ΚΟΑ το πρακτικό μέρος του ζητήματος. Δηλαδή, ποιες ενέργειες θα γίνονται για να τεθεί υπό διαχείριση μια ομοσπονδία. «Υπάρχει πλάνο, το οποίο είναι εφαρμόσιμο», μας ανέφερε άτομο με καλή γνώση των γεγονότων.

Δόθηκε επιστολή

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού χθες διαβίβασε μέσω του αντιπροέδρου της, Ευθύμιου Ευθυμίου, επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ. Μέσω αυτής γίνεται αναφορά στο μέτρο που κατέληξε η Επιτροπή και ζητείται η συνεργασία του Οργανισμού, ώστε να υλοποιηθεί αμέσως, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κανένα κώλυμα

Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης ώστε να τίθενται υπό διαχείριση ομοσπονδίες. Υπάρχει ήδη νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στον ΚΟΑ να λάβει μέτρα για αθλητικούς οργανισμούς στους οποίους καταβάλλει χορηγία. Εξάλλου, πριν ληφθεί η πιο πάνω απόφαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας, μελετήθηκε η νομοθεσία και διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα, ενώ οι υπάρχουσες νομοθετικές πρόνοιες επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Τρεις έρευνες για ΣΚΟΚ

Η εν λόγω απόφαση διόλου άσχετη είναι με τις τελευταίες εξελίξεις στη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ). Ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν τρεις έρευνες από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού που αφορούν την συγκεκριμένη ομοσπονδία.

Από την Επιτροπή Δεοντολογίας ήδη εξετάστηκε το ενδεχόμενο να τεθούν τα σκοπευτήρια, που αποτελούν περιουσία του δημοσίου, υπό τη διαχείριση του ΚΟΑ. Κι αυτό, λόγω της φύσης των υποθέσεων.

Εξάλλου, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία κατά τις έρευνες για τη ΣΚΟΚ. Φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του γεγονότος, καθώς και η βούληση που δείχνουν αξιωματούχοι του αθλητισμού έχουν λύσει γλώσσες. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον σε μια έρευνα που θεωρείτο ολοκληρωμένη, δόθηκε παράταση για τη σύνταξη του πορίσματος, καθώς προστίθενται μαρτυρίες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου στα μέσα του τρέχοντος μήνα, για μια ακόμη φορά επαναβεβαιώθηκε ο προβληματισμός που υπάρχει διαχρονικά για την ΣΚΟΚ εν σχέσει με τη διαχείριση κονδυλίων.

Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη. Είχε κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, υποδεικνύοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο και οι υπηρεσίες του ΚΟΑ προσπαθούν με πάρα πολλούς τρόπους να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα. Ειδικότερα για τη ΣΚΟΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είχε αναφέρει ότι είναι ο ΚΟΑ που παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ έκανε λόγο και για άλλες καταγγελίες που εξετάζονται από την (εσωτερική) επιτροπή Ελέγχου του ΚΟΑ.

Αποφάσισε να επιδιώξει απόκτηση ανακριτικών εξουσιών

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού σε –επίσης– έκτακτη συνεδρίαση της το πρωί της περασμένης Πέμπτης, διάρκειας τριών ωρών, αποφάσισε να προωθήσει τροποποιήσεις του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της. Μια από τις τροποποιήσεις αφορά την απόκτηση ανακριτικών εξουσιών. Αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή Δεοντολογίας Αθλητισμού έχει μόνο ερευνητικές εξουσίες. Γι’ αυτό και διορίζει ερευνώντες λειτουργούς.

Η υφιστάμενη κατάσταση, ωστόσο, δεν ευνοεί ποινικές διώξεις και γενικότερα την απονομή δικαιοσύνης. Είναι ενδεικτική η διαδικασία που ακολουθείται. Όταν ολοκληρωθεί μια έρευνα, η Επιτροπή διαβιβάζει το πόρισμα στην Νομική Υπηρεσία. Η τελευταία, αν κρίνει πως πράγματι προκύπτουν ποινικά αδικήματα, προωθεί τον φάκελο στην Αστυνομία για διενέργεια ανακριτικού έργου. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, ο φάκελος διαβιβάζεται ξανά στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσον πρέπει να καταχωρισθεί ποινική υπόθεση.

Όλη αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο, ενώ μάρτυρες κάνουν στροφή 180 μοιρών στο μεσοδιάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2021 που ολοκληρώθηκε η έρευνα της Επιτροπής για τις καταγγελίες του Σταύρου Παπασταύρου περί διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει ακόμη κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Από τις καταγγελίες Παπασταύρου προέκυψαν οκτώ ξεχωριστές υποθέσεις.

Πάντως, το ενδεχόμενο παραχώρησης ανακριτικών εξουσιών δεν είναι απλή υπόθεση. Το θέμα έχει συζητηθεί και στην περίπτωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξεταζόταν στη Βουλή το ενδεχόμενο παραχώρησης ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή, ωστόσο, υπήρχε αντίλογος και επίκληση του Συντάγματος.

Ένα άλλο σημείο που θα επιχειρήσει η Επιτροπή να επιτύχει είναι να της δοθεί το δικαίωμα για άμεση επιβολή διοικητικών προστίμων.

Αναλυτικά οι αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή σε σχέση με τον υφιστάμενο Νόμο:

>> Να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού να καταστεί πλήρως ανεξάρτητη Αρχή.
>> Να διεκδικηθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή ώστε αυτή με τη σειρά να διευρύνει τις δυνατότητες και το πεδίο στους ερευνώντες λειτουργούς που διορίζει.
>> Να δύναται η Επιτροπή να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα. Επιδίωξη είναι να υπάρχουν επιπτώσεις σε όσα πρόσωπα αθλητικών οργανισμών αρνούνται να δώσουν στοιχεία στην Επιτροπή στο πλαίσιο έρευνας.
>> Να αποκτηθεί η δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού με διαδικασίες που θα ελέγχει η Επιτροπή.
>> Να μπορεί το εν λόγω Σώμα να έχει επαφές με την ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) και άλλες αρμόδιες διεθνείς Αρχές, ώστε το έργο της Επιτροπής να καθίσταται πιο αποτελεσματικό.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, συνεδρίασε τρεις φορές αυτή την εβδομάδα. Πέραν από την τακτική συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, το Σώμα παρακάθισε σε ακόμη δυο έκτακτες συνεδριάσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον τρεις έρευνες στο ποδόσφαιρο. Πέραν από τους κόκκινους φακέλους, η μια αφορά την διαιτησία. Επιπλέον, εκτός από τις τρεις έρευνες για την ΣΚΟΚ, έχει παραδοθεί πόρισμα στις αρχές του μήνα για το αγωνιστικό αυτοκίνητο (ράλι).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

«Ξύπνησε ο γίγαντας»

Αξιωματούχος, σχολιάζοντας την κινητικότητα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις έρευνες στον αθλητισμό και ειδικότερα την διάθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για εξυγίανση στον χώρο, είπε πως «ξύπνησε ο γίγαντας». Ευχάριστα και εύηχα όλα αυτά. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ναι μεν η αποφασιστικότητα υπάρχει και φαίνεται να γίνονται ενέργειες, αλλά την… αφύπνιση του γίγαντα θα πρέπει να την επιτρέψουν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία. Ας μην το ξεχνούμε αυτό.