«Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις μας γιατί είναι μεταβλητή η κατάσταση και από την μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν τα δεδομένα», ανέφερε σε δηλώσεις της για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, μιλώντας στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στην Παραμύθα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών. Σημείωσε ότι κατά την διάρκεια της νύκτας το Τμήμα Δασών επιχειρούσε διαρκώς για να οριοθετήσει την πλαγιά στην Αψιού, εκφράζοντας την ελπίδα για θετικά αποτελέσματα.

Όπως είπε η κ. Προκοπίου, «από τις πρωινές ώρες που είμαστε όλοι εδώ η κατάσταση ήταν καλή κι αυτό μας έδωσε κάποιες ελπίδες ότι δεν θα υπήρχαν άμεσα αναζωπυρώσεις στην εστία των πυρκαγιών».

Ανέφερε πως έγινε αναγνωριστική πτήση με ελικόπτερο όπου οι επιχειρησιακοί, ο αρχιπύραρχος, ο Ανδρέας Γρηγορίου που έχει τον γενικό συντονισμό εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας και το Τμήμα Δασών έκαναν μια αποτύπωση της περιοχής.

«Είχαμε μια θετική αντίληψη ότι θα μπορούσε να συμβεί όπως και έχουμε πει το απόγευμα περιμέναμε να αλλάξει η ροή του ανέμου», ανέφερε, προσθέτοντας πως άρχισε πιο νωρίς αυτή η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, εξού και υπήρξαν οι αναζωπυρώσεις «τις οποίες διαχειριζόμαστε τώρα με τα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τα κράτη τα οποία μας έχουν στείλει άμεσα βοήθεια. Αυτή την στιγμή επιχειρούν και τα ελληνικά και ιορδανικά πτητικά μέσα μαζί με τα δικά μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η επηρεαζόμενη έκταση χθες ήταν γύρω στα 10 χλμ. «Ήταν δύσκολο να ελεγχθεί, τα καταφέραμε όμως κι έγινε η προσπάθεια κατά την διάρκεια της νύκτας. Ενώ το πρωί δεν είχε καθόλου αέρα στην περιοχή τώρα αντιλαμβάνεστε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση κι ευτυχώς επειδή ήταν μακρύ το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ πιο μεγάλες οι πιθανότητες να έχουμε αναζωπυρώσεις. Όπως άρχισε από την μια στιγμή στην άλλη, εξελίχθηκε είχαμε και δεύτερη αναζωπύρωση, όμως τώρα προσπαθούμε. Ελπίζω να μείνουμε ως εδώ γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι κάτι που μπορούμε να είμαστε σίγουροι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ