Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν από το πρωί τόσο εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις στην επαρχία Λεμεσού, με σοβαρότερη αυτή στην περιοχή της Απαισιάς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η γενική εικόνα της πυρκαγιάς είναι σαφώς καλύτερη, με την Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, να αναφέρει ότι «το πύρινο μέτωπο μεταβάλλεται συνεχώς, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, τις οποίες διαχειριζόμαστε επιτυχώς μέχρι τώρα» και τον αρχιπύραρχο, Νίκο Λογγίνο, να σημειώνει ότι εξελίσσεται πολύ καλά η κατάσταση.

Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξέσπασε από χθες το μεσημέρι, συνέπεια αναζωπύρωσης της προχθεσινής φωτιάς στην Άλασσα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα και περικύκλωσαν τις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.

Δείτε όλες τις εξελίξεις:

21:55 Η πυρκαγιά στην ημιορεινή Λεμεσό βρίσκεται εντελώς σε ύφεση

Περισσότερα εδώ

21:10 Όλα γίνονται με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

19:26 Η Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τους σταθμούς Πρώτων Βοηθειών στην Επαρχία Λεμεσού

Τους δύο σταθμούς Πρώτων Βοηθειών της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για διαχείριση έκτακτων περιστατικών εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη.

Οι δύο σταθμοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Χάνι- Παραμύθα και στο χωριό Αψιού, σε συνεργασία και συντονισμό με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. Είναι πλήρως εξοπλισμένοι για άμεση περίθαλψη, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, τόσο των διασωστικών σωμάτων που επιχειρούν, όσο και των πολιτών.

Εξειδικευμένοι νοσηλευτές της υπηρεσίας ασθενοφόρων συμμετείχαν επίσης, στην αποστολή των ελικοπτέρων της Κυπριακής Δημοκρατίας  για συντονισμό και κατάσβεση των πυρκαγιών. Η Δρ Κανάρη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τα μέλη των σταθμών Πρώτων Βοηθειών, για την αμεσότητα και επαγγελματισμό που επιδεικνύουν στη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών που προκύπτουν, λόγω της πυρκαγιάς

17.35 – Εξελίσσεται πολύ καλά η κατάσταση με την φωτιά ανέφερε ο αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος. Απέρριψε τους ισχυρισμούς κατοίκων της περιοχής για αργοπορία της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να ξεφύγει η φωτιά.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή και ακολουθούνται κατά γράμμα τα εθνικά σχέδια δράσης.

«Κάποτε οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν σου επιτρέπουν να κάνουν ό,τι θες. Έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες οι υπηρεσίες, υπό την παρουσία των υπευθύνων των αρμόδιων υπηρεσιών, με εξαιρετική συνεργασία. Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα τέτοιο περιστατικό θα υπάρχουν κάποιες μικρές απώλειες», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Η εξάπλωση της φωτιάς, όπως εξήγησε ο κ. Λογγίνος, εξαρτάται από την ένταση του ανέμου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση με τον άνεμο, γεγονός που επιφέρει αισιοδοξία.

Επισήμανε ακόμη ότι οι Αρχές αξιολογούν πληροφορίες, που έδωσαν πολίτες, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς.

17. 28. Nέες δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης

«Όπως είπα και προηγουμένως το πύρινο μέτωπο μεταβάλλεται συνεχώς, υπάρχουν αναζωπυρώσεις τις οποίες διαχειριζόμαστε επιτυχώς μέχρι τώρα. Πριν από αυτές τις δηλώσεις, είχαμε ακόμη μια αναζωπύρωση, μια από τις πολλές που είχαμε από το πρωί», ανέφερε σε νέες της δηλώσεις για την πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Προκοπίου.

17.00 Αναχωρούν δυνάμεις πυρόσβεσης από το Ισραήλ

Προσωπικό αίτημα από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για άμεση βοήθεια – με επικεφαλής το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας – για την κατάσβεση των πυρκαγιών έλαβε ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Ισραληινού πρωθυπουργού .

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, «αποστολή βοήθειας στην Κύπρο θα αναχωρήσει τα επόμενα λεπτά, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Νετανιάχου και με την έγκριση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και του υπουργού Εξωτερικών Eli Cohen.

Η επιχείρηση “Wings of Fire” περιλαμβάνει πληρώματα και πυροσβεστικά αεροσκάφη, υπό την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τη διοίκηση της Αεροπορικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας του Ισραήλ, θα απογειωθούν σήμερα για να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατάσβεση τεράστιων πυρκαγιών στη Λεμεσό. Αυτό γίνεται κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για επείγουσα βοήθεια, βάσει της ισχυρής διμερούς εταιρικής σχέσης.

Τα πληρώματα και ο εξοπλισμός θα μεταφερθούν με το αεροσκάφος Shimshon της IDF στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης. Το αεροσκάφος θα συνδράμει στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που μαίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που περιλαμβάνει κύμα καύσωνα, ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες.

Η αποστολή, υπό τη διοίκηση του Snir Shafir, περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη «Air-Tractor», πλήρωμα τεσσάρων πιλότων, εκπαιδευμένο πλήρωμα εδάφους, εμπειρογνώμονες πυρκαγιάς και εξοπλισμό που περιλαμβάνει περίπου έξι τόνους αντιπυρικών. Το αεροσκάφος και τα πληρώματα πρόκειται να αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα και να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκλείοντας οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση. Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αποστολή επέστρεψε από την Επιχείρηση Firebirds, στην οποία το Ισραήλ βοήθησε την Ελλάδα στην κατάσβεση τεράστιων πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές».

16. 56Kαθηλωμένα τα ελληνικά canadair

Μηχανική βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο ελληνικά canadair που στάλησαν στην Κύπρο και καθώς επιχειρούν σε δυάδες παραμένουν και τα δύο καθηλωμένα στην στρατιωτική αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο. Για την ώρα είναι άγνωστο αν θα επιχειρήσουν.

15.14Σε ύφεση η φωτιά, παραμένει ο κίνδυνος δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η μεγάλη περίμετρος της δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επιβεβαιώνοντας ότι όχημα του Τμήματος κάηκε χθες κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Όπως είπε ο κ.Αλεξάνδρου, «τώρα τα πράγματα είναι ήσυχα, αλλά είναι μεγάλη η περίμετρος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω αναζωπυρώσεις, όπως η πρωινή, θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταπόνηση του προσωπικού από τις πολύωρες προσπάθειες που καταβάλλει.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι διπλοκάμπινο πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών κάηκε, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου διευκρίνισε ότι το συμβάν σημειώθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, «κατά την πρώτη ανασυγκροτημένη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς, δυτικά του δρόμου της Γεράσας».

15.00 Η Ελλάδα στέλνει και 20 τόνους αντιπυρικού υγρού στην Κύπρο μέσω ΕΕ

Με δύο Canadair και 20 τόνους αντιπυρικού υγρού – επιβραδυντικού καύσεως συμβάλλει η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις προσπάθειες της Κύπρου να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μετά από αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ κινητοποιεί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από το απόθεμα της ΕΕ που έχει βάση στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα στέλνει επίσης 20 τόνους υγρού επιβραδυντικού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να κινητοποιήσει περαιτέρω βοήθεια τόσο για την Κύπρο όσο και τη Σλοβενία η οποία αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες.ωπικό.

«Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία και τις συνεχείς πυρκαγιές στην Κύπρο, η ΕΕ εργάζεται νυχθημερόν για να παρέχει έκτακτη βοήθεια» δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ο κ. Λέναρτσιτς, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη χωρίς καθυστέρηση έκτακτη βοήθεια που παρείχε για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Ευχαριστώ τη Γερμανία και τη Γαλλία για την ταχεία ανταπόκρισή τους και καλώ ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα πολιτικής προστασίας να ανταποκριθεί στην μεγάλη καταστροφή που πλήττει τη χώρα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να κινητοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων ανάκαμψης και υποστήριξης της ΕΕ», είπε επίσης.

14.50 – Σχεδόν πλήρης επαναφορά ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές, λέει η ΑΗΚ

Έχει γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης στις περιοχές, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει ήδη γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης πλην ελάχιστων σημείων, δηλαδή δυο μεμονομένων κατοικιών, οι οποίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και μιας γεώτρησης στο δρόμο Παραμύθας – Γεράσας, για τα οποία γίνονται προσπάθειες για επαναφορά το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, η ΑΗΚ αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες της στις οποίες έχει προχωρήσει για αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι ήταν άμεσες οι ενέργειές της για αποκατάσταση ζημιών στο Δίκτυο Διανομής στις περιοχές των Κοινοτήτων Απαισιάς και Παραμύθας. Προσθέτει ότι συνολικά μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί και αντικατασταθεί 2 εναέριοι μετασχηματιστές, 10 πάσσαλοι μέσης τάσης και 6 πάσσαλοι χαμηλής τάσης, σε διάφορες περιοχές των πιο πάνω κοινοτήτων.

Με σκοπό την άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης, και όπου αυτό ήταν εφικτό, προστίθεται, έχουν τοποθετηθεί γεννήτριες στο Δίκτυο μέχρι την τελική αποκατάσταση των ζημιών.

Αναφέρεται ακόμα ότι με τη σταδιακή αποπεράτωση των αναγκαίων εργασιών, το Δίκτυο ενεργοποιείται άμεσα και αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση οικιακών και άλλων υποστατικών των κοινοτήτων που επηρεάστηκαν.

Η ΑΗΚ τονίζει ότι είναι απόλυτη προτεραιότητά της να ολοκληρωθούν με ασφάλεια και το ταχύτερο δυνατό οι εργασίες επιδιόρθωσης του Δικτύου στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, για σκοπούς πρόληψης κινδύνων λόγω ηλεκτροδότησης σε υποστατικά και εγκαταστάσεις στα οποία προέκυψαν ζημιές, αναφέρει ότι οι χρήστες δικτύου στις περιοχές των πυρκαγιών θα πρέπει να θεωρούν ότι οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται συνεχώς υπό τάση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΑΗΚ προβαίνει στο δικό της εξωτερικό οπτικό έλεγχο των υποστατικών, όμως η συνδρομή των ιδιοκτητών-χρηστών των υποστατικών αυτών είναι πολύ σημαντική.

Καλούνται οι ιδιοκτήτες, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο, να επικοινωνούν άμεσα με την ΑΗΚ στα τηλέφωνα 25205202 και 25205221.

14.40 – Κάηκε διπλοκάμπινο όχημα του Τμήματος Δασών, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας.

Δεν υπήρχαν εντός του οχήματος δασοπυροσβέστες.

14:25 – Η Παλαιστίνη έτοιμη να στείλει πυροσβέστες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται στη Ραμάλα ομάδα πυροσβεστών έτοιμη να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Κύπρο, ανακοίνωσε η Πρεσβεία της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Πρέσβης Ατάρι, μετά από εκτελεστική απόφαση του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και του Υπουργού Εξωτερικών Αλ Μάλκι, επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

“Ενημέρωσε ότι το προσωπικό μιας ειδικά εκπαιδευμένης πυροσβεστικής ομάδας βρίσκεται σε ετοιμότητα στη Ραμάλα, πρόθυμο για αποστολή στην Κύπρο προκειμένου να παρέχει άμεση βοήθεια στους Κύπριους συναδέλφους του και στον κυπριακό λαό”, αναφέρεται.

14:20 – Eurostat: Τρίτη η Κύπρος στην ΕΕ σε αναλογία πυροσβεστών

Την τρίτη υψηλότερη αναλογία πυροσβεστών σε σχέση με το σύνολο της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ κατέγραψε η Κύπρος το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

13:56 – Υπουργός Δικαιοσύνης: Είναι μεταβλητή η κατάσταση με τη φωτιά

«Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις μας γιατί είναι μεταβλητή η κατάσταση και από την μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν τα δεδομένα», ανέφερε σε δηλώσεις της για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, μιλώντας στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στην Παραμύθα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

13:00 – Εικόνες από τις αναζωπυρώσεις

12:05 – Μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι έχουν καταγραφεί ζημίες σε:

1. μια κατοικία κάηκε ολοσχερώς στην Απαισιά.

2.  Αποθήκη και 2 ακινητοποιημένα οχήματα σε κατοικία στην Απαισιά.

3. Ένα λυόμενο τύπου container κάηκε ολοσχερώς στην Παραμύθα.

4. Μικρές ζημίες σε καταφύγιο σκυλιών.

5. 2 με 3 ακινητοποιημένα οχήματα

6. σε κάποιες γεωτρήσεις

12:32 – Εικόνες από την καμένη γη στην επαρχία Λεμεσού

12:30 – Δηλώσεις Κοινοτάρχη Αψιού, Μάριου Πολυκάρπου

12:25 – Υπουργός Γεωργίας: Φόβοι για τους ανέμους το απόγευμα – «Θα παραμείνουμε στο σημείο»

Τους φόβους του σχετικά με τους ανέμους οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν από το απόγευμα, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, επισημαίνοντας πως οι δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού για να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας από το Συντονιστικό Κέντρο Φασούλας και Αψιού.

12:10 – Βλάβη σε ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Βλάβη προέκυψε σε ένα από τα ελικόπτερα τα οποία επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Απαισιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

11:48 – Τραυματίστηκε πυροσβέστης στο κεφάλι στην πυρκαγιά στην Απαισιά

Τραυματισμός πυροσβέστη σημειώθηκε, κατά την διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Απαισιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

11:19 – Ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων από το απόγευμα λόγω ανέμων

Το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων ενισχύεται το απόγευμα, καθώς σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, αναμένονται άνεμοι στην περιοχή. Η πυρκαγιά, προσθέτει, έχει περικυκλωθεί και δημιουργούνται αντιπυρικές λωρίδες και προσβάσεις για τις επίγειες δυνάμεις στην προσπάθεια οριοθέτησης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, η περιοχή της πυρκαγιάς συνεχίζει να επιτηρείται περιμετρικά. Αντιμετωπίζονται συνεχείς αναζωπυρώσεις με επίγειες και εναέριες δυνάμεις κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά της περιμέτρου.

11:14: Ευχαριστίες Κύπρου σε άλλες χώρες για τη βοήθεια

Καταφθάνει στην Κύπρο επιπρόσθετη βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό έπειτα από επικοινωνία του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου με ομολόγους του, αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη βοήθεια που παρέχεται.

Όπως σημειώνεται, μετά την επικοινωνία του κ. Κόμπου με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου επιπρόσθετη βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό καταφθάνει στην Κύπρο.

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η βοήθεια από την Ιορδανία είναι επίσης ανεκτίμητη. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στην Ελλάδα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ.

11:00 – Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Απαισιάς – Κάηκε κατοικία (εικόνα)

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Επαρχιακή Διοίκηση έχει εντοπιστεί εξοχική κατοικία στη Απαισιά η οποία δεν κατοικείται και κάηκε ολοσχερώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ

10:30 – Χάρτης από την καμένη έκταση – Στάχτη 8,5 τ.χ

10:10 – Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν εστίες φωτιάς και η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου. Στο συντονιστικό κέντρο στην Παραμύθα βρίσκεται η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ (twitter), η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι το επιχειρησιακό πλάνο, με την χρήση πτητικών μέσων από Κύπρο και εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναλόγως των συνθηκών», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα».

Εν τω μεταξύ, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έφτασε το πρωί στο συντονιστικό κέντρο της Παραμύθας, όπου ενημερώνεται για την κατάσταση.

09:57 – 3 οχήματα και εθελοντές παραμένει το Σώμα Εθελοντών του SupportCY στην περιοχή της πυρκαγιάς. Υποστηρίζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ασφάλιση της πυρκαγιάς

09:46 – Έχουν καεί από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης

Ολοκληρώθηκε η εναέρια αποτύπωση της κατάστασης της φωτιάς στην επαρχία Λεμεσού, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και υπεύθυνο συντονιστή  για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου να δηλώνει ότι υπολογίζεται να έχουν καεί από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

09:27 – Αλεξάνδρου: Πολύ καλή η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς

Είναι πολύ καλή η κατάσταση και δεν έχουμε μέτωπο που να επεκτείνεται για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σημειώνοντας  ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με δύσκολη τοπογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

09:05 – Σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ΕΕ για την πυρκαγιά στη Λεμεσό

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς, ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ύστερα από αίτημα της Κύπρου για βοήθεια λόγω των πυρκαγιών κοντά στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

06:30 – Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Συγκλονιστικές σκηνές με ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους

Δραματικές ώρες βιώνει από το μεσημέρι της Κυριακής η ημιορεινή επαρχία Λεμεσού, μετά από νέο πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε συνεπεία αναζωπύρωσης της προχθεσινής φωτιάς στην Άλασσα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα και περικύκλωσαν τις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ