Πριν καλά καλά προλάβουν φορείς και πολίτες της Πάφου να νοιώσουν ανακούφιση από τα θετικά, όπως διαφάνηκε αρχικά, αποτελέσματα της νυχτερινής σύσκεψης της Δευτέρας μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους της κοινότητας των Σύρων, οι δρόμοι της Χλώρακας μετατράπηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ σε πεδίο μάχης.

Αυτή τη φορά η Αστυνομία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά, προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις και δυναμική επέμβαση για να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων όπως συνέβη το βράδυ της Κυριακής. Συνολικά 21 άτομα, οκτώ Κύπριοι, 12 Σύροι και ένας Ελλαδίτης, συνελήφθησαν από την Αστυνομία για εμπλοκή στα επεισόδια και για κατοχή επιθετικών οργάνων, ενώ η Χλώρακα θυμίζει από χθες αστυνομικοκρατούμενη περιοχή προκειμένου να παταχθεί πλήρως κάθε ενέργεια που θα συντηρήσει το κλίμα διχόνοιας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που κατέστη σαφές ωστόσο, μετά και την κυβερνητική παρέμβαση, είναι ότι ο ντόπιος πληθυσμός δεν αρκείται πλέον στην ασφαλή συμβίωση με τους αλλοδαπούς αν αυτή είναι αποτέλεσμα κρατικών παραχωρήσεων προς αυτούς. Εμμένοντας πλέον στην απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από την περιοχή και την παρέμβαση των Αρχών σε εξώφθαλμες περιπτώσεις παράνομων δράσεων γνωστών αλλοδαπών, σε τομείς όπως η διακίνηση ναρκωτικών και οι οργανωμένες διαρρήξεις και κλοπές, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αντέδρασε με τρόπο ακραίο στο μήνυμα που δόθηκε από την σύσκεψη ότι οι Σύροι έλαβαν διαβεβαιώσεις για νέες παροχές σε αυτούς προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οκταήμερη κράτηση για 16 από τους συλληφθέντες στη Χλώρακα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους Σύρων κατοίκων Χλώρακας, επεισόδια όταν Κύπριοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την στάση των Αρχών κατά των αλλοδαπών. Τα επεισόδια άρχισαν πέριξ του κτηριακού συγκροτήματος Άγιος Νικόλαος, που εκκενώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα σε αυτό και γρήγορα επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές της Χλώρακας.

Ομάδες Κυπρίων κατοίκων άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα για απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από την Χλώρακα και τα επεισόδια γενικεύθηκαν με την κάθοδο στους δρόμους και ομάδων Σύρων. Οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, αδρανή υλικά και περιφράξεις υποστατικών, ενώ από ρίψη μολότωφ τραυματίσθηκε στο χέρι αστυνομικός. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε, ότι έφερε έγκαυμα δεύτερου βαθμού και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες πήρε εξιτήριο.

Η κατάσταση εκτονώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, με την χρήση δακρυγόνων και του ειδικού οχήματος Αίαντας της Αστυνομίας. Χθες προσήχθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου οι 16 από τους 21 συλληφθέντες και εναντίον τους εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών. Τέσσερις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν εμπλέκονταν στα επεισόδια, ενώ πέμπτο πρόσωπο αφέθηκε ελεύθερο γιατί ήταν ανήλικο.

Μετά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η Αστυνομία εφαρμόζει πλέον από χθες ειδικό σχέδιο δράσης στη Χλώρακα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης, Χρήστος Ανδρέου, έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο δράσης με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, για να αστυνομεύεται η Χλώρακα και η ευρύτερη περιοχή, με την παρουσία αντιοχλαγωγικών ομάδων επί 24ώρου βάσεως για αποτροπή οποιονδήποτε περαιτέρω επεισοδίων.

Σύρος: Θα «αναποδογυρίσω την Πάφο»

Την Δευτέρα, ο 47χρονος Σύρος αποτελούσε το πρόσωπο της ημέρας για όλη την Κύπρο όταν σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες δεν δίστασε με οργίλο ύφος να εκτοξεύσει απειλές ότι θα «αναποδογυρίσει την Πάφο».

Το βράδυ και ενώ είχε μετατραπεί σε οικεία φιγούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάλι ενώπιον του τηλεοπτικού φακού ζητούσε συγνώμη αποδίδοντας τις λεκτικές ακρότητες του στα νεύρα και το άγχος από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Και λίγα λεπτά αργότερα, κατέληξε στο κελί αφού βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των νέων επεισοδίων που έγιναν στη Χλώρακα, αλλά και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά έμπρακτα μεταμελημένος ήταν, ο 47χρονος εντοπίστηκε να μετέχει και στα νέα επεισόδια στη Χλώρακα λίγα μόνο λεπτά αφού είχε αναχωρήσει από την σύσκεψη με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, στην οποία εμφανίσθηκε ως ένας εκ των εκπροσώπων των Σύρων της κοινότητας!

Ο 47χρονος εντοπίστηκε ελάχιστα λεπτά μετά σε όχημα με άλλους ομοεθνείς του να κουβαλούν επιθετικά όργανα, υποβλήθηκε σε νάρκοτεστ με ένδειξη θετική και στη συνέχεια επιτέθηκε κατά αστυνομικών.

Η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στο εν λόγω άτομο τόσο για την συμμετοχή του στα επεισόδια, όσο και για τις δηλώσεις του που συνιστούν δημόσιες απειλές και προτροπή για διενέργεια παράνομων πράξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμετανόητος ο Σύρος που ήθελε να αναποδογυρίσει την Πάφο – Κατέληξε στο κελί

Φόβοι για ντόμινο επεισοδίων και σε άλλες περιοχές

Οδηγίες για πάση θυσία επιβολή του νόμου και της τάξης στην Χλώρακα ώστε να μην εκτραχυνθεί κι’ άλλο η κατάσταση, ή να έχουμε παρόμοια ντροπιαστικά επεισόδια και αλλού, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τη δεύτερη σερί νύχτα βανδαλισμών στην περιοχή.

Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου με την Αστυνομία να επιχειρεί με όλες τις δυνάμεις να επιβάλει την τάξη καταφέρνοντας να επιβληθεί και να μην επιτρέψει τη σύγκρουση μεταξύ ταραχοποιών και μεταναστών. Ήδη η ΜΜΑΔ έχει στρατοπεδεύσει στην περιοχή με ορόσημο την 1η Σεπτεμβρίου οπόταν και θα σφραγιστεί το συγκρότημα «St. Nikolas». Σημαντικό ρόλο στο να επιτευχθεί αυτό διαδραμάτισαν, τα drones της Αστυνομίας, οι πληροφορίες της ΚΥΠ και οι προσπάθειες της υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας να επέλθει ηρεμία και να επιβληθεί ο νόμος, χωρίς να οξυνθεί η ήδη τεταμένη κατάσταση με ακραίες ενέργειες. Ειδικά τα drones της Αστυνομίας έδιναν συνεχώς εικόνα από την περιοχή και γνώριζαν εκ των προτέρων οι Aρχές για τις κινήσεις των ταραχοποιών, των αλλοδαπών και των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμετανόητος ο Σύρος που ήθελε να αναποδογυρίσει την Πάφο – Κατέληξε στο κελί

Χθες το μεσημέρι και μετά τη δεύτερη νύχτα επεισοδίων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε στο Προεδρικό την υπουργό Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου στην παρουσία του διοικητή της ΚΥΠ Τάσο Τζιωνή, όπου και άκουσε από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί στη Χλώρακα. Μετά τη σύσκεψη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρείτο ενήμερος καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής (προχθεσινής) νύχτας και ενημερώθηκε τώρα συνολικά για όλα τα γεγονότα και από κοντά. Συζήτησαν με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Διοικητή της ΚΥΠ το επιχειρησιακό σχέδιο που υπάρχει για να διατηρηθεί η ασφάλεια και η ηρεμία στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές, ώστε να διασφαλιστεί αυτό που πρέπει, η ασφάλεια στην περιοχή με όλους τους τρόπους που διαθέτει το κράτος».

Πρόσθεσε ότι «έχετε γίνει μάρτυρες του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση από τη μέρα που ανέλαβε αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, με όλους τους τρόπους. Έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι ελεύσεις, έχουν αυξηθεί οι επιστροφές, έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο οι εξετάσεις των αιτήσεων.

Για το θέμα της Χλώρακας και το συγκεκριμένο υποστατικό έχουν ληφθεί αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες εκτελούνται κατά γράμμα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έχει τεθεί και χρονικό όριο της 1ης Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθεί και αυτό το θέμα. Γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν. Το επίσημο κράτος κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χλώρακα: Στέλνουν ενισχύσεις για να προλάβουν αντίποινα

Στο μεταξύ, ο Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου απαντώντας στις επικρίσεις για το πλάνο της Aστυνομίας και τα επεισόδια στην Χλώρακα, σημείωσε ότι «ανταποκριθήκαμε επαρκώς και αυτό φαίνεται και στις συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων ενώπιον δικαστηρίου. Εμείς σαν Αστυνομία θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας εκεί, με σκοπό την αποτροπή οποιονδήποτε άλλων επεισοδίων.

Έχει ετοιμαστεί είπε, επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί, ώστε να ότι θα αποφευχθεί ενδεχόμενο νέων επεισοδίων».

Ο κ. Παπαθεοδώρου απάντησε ταυτόχρονα και για την συνάντηση που είχε με τον 47χρονο Σύρο ο οποίος στην συνέχεια συνελήφθη, υπογραμμίζοντας ότι «άλλος ο σκοπός της συνάντησης. Δεν σημαίνει ότι αν συναντήσεις κάποιον κι αν στη συνέχεια υποπέσει σε ποινικό αδίκημα δεν θα κάνεις τη δουλειά σου».