Ξέφυγε επικίνδυνα η κατάσταση στη Χλώρακα μετά και τα προχθεσινοβραδινά επεισόδια από Ελληνοκύπριους και μετανάστες και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχεια, με την Αστυνομία για άλλη μια φορά να τρέχει εκ των υστέρων να ελέγξει τους εξεγειρόμενους.

Η κατάσταση ξέφυγε για ακόμα μια φορά χθες το βράδυ με νέα επεισόδια, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους Σύρων κατοίκων Χλώρακας. Η σημερινή ενημέρωση από την Αστυνομία αναφέρει ότι έγιναν συνολικά 21 συλλήψεις.

Λόγω των πληροφοριών που φτάνουν συνεχώς στο Αρχηγείο Αστυνομίας περί πολέμου και αντιποίνων που ετοιμάζονται, σε έκτακτη σύσκεψη χθες το μεσημέρι υπό τον Αρχηγό του Σώματος Στέλιο Παπαθεοδώρου, αποφασίστηκε η ενίσχυση των αντιοχλαγωγικών ομάδων που στρατοπεδεύουν στην περιοχή και παράλληλα να ενταθούν οι έρευνες για εντοπισμό και σύλληψη των ταραχοποιών στοιχείων. Γι’ αυτό και οι έρευνες ενισχύθηκαν με ανακριτές από το ΤΑΕ Αρχηγείου ώστε να εξεταστούν τα κλειστά κυκλώματα και να εντοπιστούν οι δράστες.

Χθες επίσης, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου ζήτησε έκθεση γεγονότων για να ενημερωθεί για το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ενώ παράλληλα έχουν σταλούν μηνύματα και προς τις δύο πλευρές για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επέλθει η ηρεμία.

Κληθείς χθες από τον «Φ» να αναφερθεί στα σοβαρά επεισόδια στη Χλώρακα το βράδυ της Κυριακής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων της Χλώρακας, άτομα συγκεντρώθηκαν σε ομάδες και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή. Η Αστυνομία είχε παρουσία με 70 μέλη της από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου και την ΜΜΑΔ.

Τα πράγματα, ξέφυγαν, ανέφερε, όταν άτομα καλούσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φίλους, γνωστούς και κατοίκους γειτονικών χώρων να προστρέξουν για βοήθεια. Τότε η Αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις από άλλες διευθύνσεις και στην Χλώρακα πήγαν όλες οι αντιοχλαγωγικές ομάδες που διαθέτει το σώμα. Στην περιοχή έσπευσε και ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας για να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

Όταν μετά τον διασκορπισμό άρχισαν τα σοβαρά επεισόδια, η Αστυνομία επενέβη τουλάχιστον τέσσερις φορές, εμπόδισε επιθέσεις και επεισόδια και σε μια περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν και χημικά για να διαλύσει ομάδα 200 ατόμων Ε/κ, ανέφερε ο κ. Ανδρέου. «Ανάμεσα στα επεισόδια που αποτρέψαμε ήταν και μια ομάδα αλλοδαπών με επιθετικά όργανα στα χέρια γύρω στις 22:30 το βράδυ, όπου στη θέα της Αστυνομίας τράπηκαν σε φυγή, έγιναν και τέσσερις συλλήψεις», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα επεισόδια, ο ίδιος ανέφερε ότι «εν αδίκω δέχεται κριτική για το επιχειρησιακό σχέδιο και τη δράση της και ότι σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις απέτρεψε τα χειρότερα».

Ο κ. Ανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Δύναμη εδώ και τρία χρόνια έχει προβεί σε σειρά από ενέργειες για την Χλώρακα με ελέγχους και καταγγελίες που άρχισαν με την πρώτη έκδοση των διαταγμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2022, πρόσθεσε, και ελέχθηκαν 1.573 διαμερίσματα και το 2023 έγιναν άλλες 11 επιχειρήσεις, ελεγχθήκαν 89 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 31 αλλοδαποί οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διάφορες κατηγορίες που διερευνά η ΑΔΕ Πάφου ανάμεσα στις οποίες επίσης η δόλια ιδιοποίηση ενέργειας.

Tέσσερις συλλήψεις

Αναφορικά με τις τέσσερις συλλήψεις που έγιναν για τα επεισόδια της Κυριακής της Χλώρακας ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του Δικαστηρίου Πάφου, εκδόθηκε εναντίον τους διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών προς διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ τέσσερις ημέρες κράτησης αποφασίστηκαν εναντίον του ενός Ελληνοκυπρίου που συνελήφθη, ηλικίας 32 ετών. Ο τέταρτος που συνελήφθη δεν οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, αφού τελικά δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί μαρτυρία που να τον συνδέει με τα επεισόδια.