Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πλάνο που είχε ανακοινώσει η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Άννα Προκοπίου –Κουκκίδη για αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εργασίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ούτως ώστε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του σχεδιασμού με απώτερο στόχο να εξασφαλιστούν περισσότερες από 200 νέες θέσεις κρατουμένων, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης για σοβαρά αδικήματα.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε, το όλο ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί το καλοκαίρι του 2024. Ήδη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Φ» αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου, έχει απελευθερωθεί κονδύλι 500.000 ευρώ (συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2023) και άρχισαν οι σχετικές κατασκευαστικές εργασίες.

Το πλάνο Το πλάνο για την απάμβλυνση του προβλήματος χωρητικότητας, προνοεί την μετατροπή των εγκαταστάσεων των Ανοικτών Φυλακών σε πτέρυγα της Κλειστής Φυλακής. Στις Ανοικτές Φυλακές κρατούνται πρόσωπα με ποινές φυλάκισης για αδικήματα που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των σοβαρών εγκλημάτων. Αν και έχουν χωρητικότητα 240 ατόμων, οι κρατούμενοι σε αυτή τη δομή είναι μερικές δεκάδες.

Αυτοί οι κρατούμενοι των Ανοικτών Φυλακών, λοιπόν, θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Καθοδήγησης Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων (ΚΚΕΑΑΚ). Οι τρόφιμοι του Κέντρου αυτού ως γνωστόν έχουν άδεια να εργάζονται την ημέρα και να επιστρέφουν κατά τις βραδινές ώρες.

Στις νυν εγκαταστάσεις του ΚΚΕΑΑΚ γίνονται εργασίες για μετατροπή τους σε χώρο Ανοικτών Φυλακών. Το ΚΚΕΑΑΚ θα μεταφερθεί σε νέα υποδομή. Η υλοποίηση Όπως μας ανέφερε αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου, «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες αναδιαμόρφωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των φυλακών και συγκεκριμένα άρχισε η υλοποίηση του έργου για το νέο ΚΚΕΑΑΚ, το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024».

Το ίδιο πρόσωπο, ανέφερε: «Η μετατροπή του υφιστάμενου ΚΚΕΑΑΚ σε Ανοικτή Φυλακή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 και η μετατροπή της Ανοικτής Φυλακής σε Κλειστή Φυλακή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2024». Οι σχετικές εργασίες έχουν συνολικό κόστος 1.692.000 ευρώ και όπως σημειώσαμε ήδη έχουν απελευθερωθεί 500.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προϋπολογιστούν για το 2024.

Να σημειωθεί ότι μελετάται το ενδεχόμενο για ανέγερση νέας πτέρυγας. Το θέμα αυτό θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θέσεις δεσμοφυλάκων Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των φυλακών, σύμφωνα με το Υπουργείο, εγκρίθηκε και η δημιουργία πρόσθετων 50 θέσεων δεσμοφυλάκων.

Η διαδικασία πλήρωσης των εν λόγω θέσεων θα ξεκινήσει με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2024. Στην παρούσα φάση οι κενές μόνιμες θέσεις δεσμοφυλάκων στο οργανόγραμμα ανέρχονται στις 89. Για τις εν λόγω θέσεις έχουν ήδη υποβληθεί δύο ξεχωριστά αιτήματα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για προώθηση των διαδικασιών για πλήρωση τους. Έχει, επίσης, ολοκληρωθεί η διαδικασία προαγωγών.

Το πρώτο αίτημα αφορούσε τις διαδικασίες πλήρωσης 40 κενών θέσεων δεσμοφυλάκων. Η διαδικασία πλήρωσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της ΕΔΥ και θα υλοποιηθεί μέσω του καταλόγου επιτυχόντων στις γενικές γραπτές κυβερνητικές εξετάσεις. Για τις εν λόγω θέσεις το Υπουργείο ενημερώθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ότι ενώ αρχικά υποβλήθηκαν 56 αιτήσεις τελικά επέδειξαν ενδιαφέρον μόνο 32.

Όσον αφορά στο δεύτερο αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για πλήρωση των 49 κενών θέσεων οι οποίες έχουν προκύψει από τις προαγωγές στη θέση αρχιδεσμοφύλακα και επιθεωρητή, δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη και το θέμα θα τεθεί για απόφαση ενώπιον της ΕΔΥ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμάται πως θα προωθηθούν όλες οι διαδικασίες για τον καταρτισμό νέου καταλόγου Δεσμοφυλάκων Ορισμένου Χρόνου και ο οποίος θα ισχύει από την έγκριση του προϋπολογισμού 2024. Η δυνατότητα προσωρινής κάλυψης των θέσεων με προσωπικό ορισμένου χρόνου θα εξεταστεί σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η πλήρωση των κενών θέσεων με την αμέσως επόμενη προκήρυξη.