Πρόταση νόμου η οποία δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να προχωρούν σε υιοθεσία παιδιών, κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Με την πρόταση, όπως αναφέρουν οι δυο βουλευτές, σκοπείται η τροποποίηση του νόμου περί πολιτικής συμβίωσης έτσι ώστε πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης, να έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για σκοπούς υιοθεσίας, ως να έχει τελεστεί γάμος στη βάση του περί Γάμου Νόμο.

Όπως δήλωσε στο philenews η κ. Ατταλίδου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης, όλα τα ζευγάρια που επέλεγαν αυτόν τον τρόπο ένωσης, είχαν όλα τα δικαιώματα των άλλων ζευγαριών που τελούσαν είτε θρησκευτικό είτε πολιτικό γάμο, με μοναδική εξαίρεση την υιοθέτηση παιδιών. «Αυτό το θεωρώ παράλογο, προσθέτει, γιατί αποτελεί διάκριση των πολιτών και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί. Πιστεύω στην ισότητα όλων των ανθρώπων και δεν μπορεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάποιου να τον αποκλείει από του να υιοθετήσει ένα μωρό. Θα πρέπει, προσθέτει, ν’ αποκλείεται κάποιος από την υιοθεσία αν δεν είναι καλός πατέρας. Αυτή τι στιγμή, υπογράμμισε, δεκάδες παιδιά κακοποιούνται κάθε χρόνο από τους βιολογικούς τους γονείς».

Η κ. Ατταλίδου επεσήμανε επίσης το εξής παράδοξο που συμβαίνει σήμερα: Δυο γυναίκες που έχουν τελέσει σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να αποκτήσουν παιδί με δότη σπέρματος χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ζευγάρι όπως είναι σήμερα η νομοθεσία, απαγορεύεται να υιοθετήσει ένα παιδί.

Η βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι των υποψήφιων γονέων όπως συμβαίνει και με τα ετερόφυλα ζευγάρια και είναι υποχρέωση του κράτους να εμποδίζει τις υιοθεσίες από άτομα που έχουν κακοποιητική συμπεριφορά.

Η πρόταση νόμου θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Νομικών για συζήτηση.