Τα εβδομηντάχρονα της Σχολής Κωφών – Γεώργιος Μάρκου θα γιορτάσει το Ταμείο Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων (ΤΕΣΚΠ) και η Σχολή Κωφών – Γεώργιος Μάρκου, κατά τη σχολική χρονιά 2023 – 2024.

Σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν οι διάφορες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, με στόχο την προβολή της μακρόχρονης ιστορίας, του έργου και της προσφοράς της Σχολής στην Κύπρο, καθώς και τη διαφώτιση της κυπριακής κοινωνίας σε θέματα κώφωσης.

Σύμφωνα με ανακίνωση της Σχολής, κατά τη χρονιά 2023 – 2024 θα γίνει ενημέρωση μέσω της προβολής διαφωτιστικών σποτ, ντοκιμαντέρ, θα δημοσιευτούν αφιερώματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό λεύκωμα και διαφωτιστικά έντυπα.

Οι δράσεις ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΤΕΣΚΠ, Αχιλλέα Δημητριάδη, και τη Διευθύντρια, Κίκα Χατζηκακού, οι οποίοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφώτισης προγραμματίζονται πέντε εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Βρεφοπαιδοκομικού Σταθμού της Σχολής Κωφών – Γεώργιος Μάρκου και Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Αγίου Δομετίου, στις 12 Νοεμβρίου του 2023, στο Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας (Είσοδος Λατσιών/Καραϊσκάκειου), από τις 10:00-13:00, για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η μέρα γνωριμίας και διασκέδασης με τον Βρεφοπαιδοκομικό Σταθμό θα περιλαμβάνει κατασκευές, αφήγηση παραμυθιού, παιχνίδια, κτλ.

Επίσης, έγινε προβολή σειράς ταινιών με θέμα την κώφωση. Η προβολή της πρώτης ταινίας «Coda» θα γίνει την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου του 2023 στις 19:30 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

H ταινία «CODA» θα προβληθεί και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου του 2023, στις 20:00, στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό. Οι ταινίες που θα προβληθούν το 2024, δηλαδή την Τετάρτη, 21/2/24 στις 20:00 (Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία) και Τετάρτη, 28/2/24 στις 20:00 (Πανεπιστήμιο Frederick, Λεμεσός) θα ανακοινωθούν αργότερα.

Επιπλέον, θα γίνει τελετή βράβευσης Ατόμων με Απώλεια Ακοής. Θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα και παρουσία της έντιμης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλήδου, στις 26 Ιανουαρίου του 2024, στις 18:30, στη Σχολή Κωφών – Γεώργιος Μάρκου.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια Έκθεσης με έργα κ/Κωφών καλλιτεχνών από τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γερμασόγειας, στις 3/4/2024 στις 19:00. Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Απριλίου του 2024 μέχρι και τις 7 Απριλίου του 2024, ενώ στις 25/5/2024 θα πραγματοποιηθεί 2η Ανοικτή Μέρα Διαφώτισης και Γνωριμίας με την Κώφωση στη Σχολή Κωφών – Γεώργιος Μάρκου, με την εκδήλωση θα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, παιχνίδια μαζί με ψυχαγωγικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν διαφωτιστικά σποτάκια, καθώς και άλλο υλικό.