Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων της Κύπρου (80%) θεωρούν άδικη την κοινωνία στην οποία ζουν, αναγνωρίζοντας αποκλεισμούς και απουσία ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Το 84% των νέων πιστεύει ότι επικρατούν διακρίσεις λόγω καταγωγής, ενώ αναγνωρίζουν και διακρίσεις λόγω οικονομικής κατάστασης, φύλου, αναπηρίας, σεξουαλικής προτίμησης. Πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), η οποία εξέτασε τις αντιλήψεις και στάσεις των νέων σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ενσωμάτωσης.

Ειδικότερα προκύπτει ότι το 80% των νέων πιστεύει ότι ζει σε μια άδικη κοινωνία. Το 84% ότι ζει σε κοινωνία με αποκλεισμούς και διακρίσεις. Το 88% ότι ζει σε μια κοινωνία που οι πολίτες δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες εξαιτίας της εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής ή πολιτικής τους προέλευσης.


Το 84% πιστεύει ότι επικρατούν φυλετικές διακρίσεις. Το 81% πιστεύουν ότι επικρατούν οικονομικές διακρίσεις (πλούσιοι και φτωχοί). Το 77% διακρίσεις σε βάρος τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το 64% διακρίσεις λόγω πολιτικής ή θρησκευτικής ταυτότητας. Το 59% έμφυλες διακρίσεις (άνδρες και γυναίκες). Το 58% διακρίσεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Το 50% διακρίσεις λόγω ηλικίας.

Η πλειοψηφία των νέων, ωστόσο, δηλώνει ότι έχει φίλους ή γνωστούς οι οποίοι έχουν διαφορετική θρησκεία ή πιστεύω (78%), έχουν διαφορετική εθνικότητα (77%), ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (61%), έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος (59%), έχουν κάποια αναπηρία (48%).

Όσον αφορά στην ιεράρχηση των τομέων στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, οι νέοι/νέες υπέδειξαν ως πρώτο ζήτημα τις διακρίσεις που λόγω καταγωγής ή ιθαγένειάς (40%). Ακολουθούν οι έμφυλες διακρίσεις (37%) και οι διακρίσεις απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (34%).

Οι τρεις δημοφιλέστερες δράσεις που οι νέοι/νέες κρίνουν ότι πρέπει να δρομολογηθούν από την Πολιτεία για την εξάλειψη των διακρίσεων, είναι η αναδιαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (36%), η ενίσχυση των εκπαιδεύσεων σε θέματα συμπερίληψης (26%) και η καθιέρωση της ποσόστωσης (21%).

Στο περιθώριο άτομα με αναπηρία

Ισχυρή ήταν η πεποίθηση των νέων ότι τα άτομα με αναπηρία δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια και ευκαιρίες με τους υπόλοιπους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (87%), με τους πολίτες της ΕΕ (82%) ή ακόμα και με ΑμΕΑ άλλων χωρών (76%). Η επικρατέστερη αντίληψη, σε ποσοστό 48%, είναι ότι τα άτομα με αναπηρία ζουν στο περιθώριο.

Η ανεπάρκεια των πολιτικών του κράτους (62%) είναι για τους νέους ο σημαντικότερος παράγοντας που εμποδίζει τα ΑμΕΑ να ζουν ισότιμα. Άλλη αιτία οι κοινωνικές προκαταλήψεις (54%).