Γονείς παραιτούνται από την εργασία τους και χωρίς εισοδήματα μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να είναι δίπλα στα παιδιά τους, τα οποία υποβάλλονται σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή εξετάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οικογένειες ξεπουλούν την περιουσία τους προκειμένου να μπορέσουν να συνοδέψουν μέλη τους που παραπέμπονται στο εξωτερικό για λόγους υγείας.

Το κράτος πληρώνει μόνο τα έξοδα για όσους λαμβάνουν ΕΕΕ, αλλά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, πέραν κάποιων συμφωνιών με κέντρα στη Γερμανία, δεν προσφέρεται καμία οικονομική στήριξη. Οι ασθενείς ωστόσο που λαμβάνουν βοήθεια αποτελούν μόλις το 10% του συνόλου των ασθενών που παραπέμπονται στο εξωτερικό οι οποίοι αριθμούν γύρω στους 1.200 ετησίως.

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής κατά την πρωινή συνεδρία της, αποφάσισε ότι θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροπολογία στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να περιληφθεί κονδύλι €4 εκατομμυρίων για την κάλυψη των εξόδων των συνοδών ασθενών, αλλά και των ίδιων των ασθενών.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε οικογένειες Κυπρίων ασθενών, οι οποίες συχνά υποχρεώνονται να πουλήσουν την περιουσία τους προκειμένου να μπορέσουν τα καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους και να βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών, των συζύγων, των γονιών τους, οι οποίοι χρειάζεται να παραμείνουν σε ιατρικά κέντρα διαφόρων χωρών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Yπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, όπως αναφέρθηκε, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή στο Yπουργείο Οικονομικών για εξασφάλιση κονδυλίου ύψους €350.000, το οποίο κρίνεται τόσο από την Βουλή όσο και από τις οργανώσεις των ασθενών ως ανεπαρκές.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αναλάβει υπό προϋποθέσεις κα κριτήρια την κάλυψη των εξόδων των συνοδών των ασθενών και ταυτόχρονα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να αναλάβει τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής των παιδιών που χρειάζονται περίθαλψη στο εξωτερικό και των γονιών τους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υποχρεώνονται, σε κάποιες περιπτώσεις να παραιτηθούν από την εργασία τους αφού η θεραπεία των παιδιών τους στη ξένη χώρα είναι μακροχρόνια και πρέπει να βρίσκονται εκεί.