Ημέρα ορόσημο για τη δικαιοσύνη πρέπει να θεωρείται η 18η Δεκεμβρίου. Τα δικαστήρια και όλο το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης μπαίνει καθολικά, πλην ορισμένων μικρών εξαιρέσεων, στην ηλεκτρονική εποχή.

Από το σημερινό i-justice όπου μερικώς οι καταχωρήσεις εγγράφων και ειδοποιήσεων γίνονταν ηλεκτρονικά, περνάμε πλέον στο e-justice, όπου τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Το πλέον σημαντικό είναι πως και τα έγγραφα που σχετίζονται με άλλες υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία και Γραφείο Ευημερίας, θα πρέπει να καταχωρούνται επίσης ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ejustice.  Συγκεκριμένα, από την πιο πάνω ημερομηνία, τo σύστημα ejustice θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία σε όλα τα Δικαστήρια εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την τριτοβάθμιά του δικαιοδοσία και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Το σύστημα τίθεται, επίσης, σε παραγωγική λειτουργία, σε σχέση με όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της Ποινικής Δικαιοδοσίας και της δικαιοδοσίας του Κακουργιοδικείου και του Στρατιωτικού Δικαστηρίου.

Επιπρόσθετα, ανακοινώνεται ότι:

– Οι νέες καταχωρίσεις στο σύστημα σε σχέση με τα Δικαστήρια και τις δικαιοδοσίες , θα γίνονται ηλεκτρονικά.

– Η ενημέρωση και ο χειρισμός των υποθέσεων που καταχωρίστηκαν στο σύστημα ijustice, θα συνεχίσουν να γίνονται στο σύστημα e-justice.

– Οι υποθέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν σε φυσικό φάκελο, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε ηλεκτρονικού συστήματος, θα ενημερώνονται, μόνο, με φυσική καταχώριση.

– Οι καταχωρίσεις οι οποίες θα γίνονται από εξωτερικούς χρήστες (χρήστες εκτός των Δικαστηρίων), θα αποτελούν μέρος του ηλεκτρονικού φακέλου της κάθε υπόθεσης, στην οποία αυτές θα αφορούν.

Το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης i-justice, θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι την 1:00 μμ της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2023. Από την συγκεκριμένη ώρα και μετά δεν θα επιτρέπονται/γίνονται δεκτές καταχωρίσεις σε αυτό. Όλες οι εκκρεμούσες καταχωρίσεις στο i-justice (εκτός από τα εγκεκριμένα αιτήματα για σύνταξη διαταγμάτων και για ετοιμασία πιστών αντιγράφων) θα διεκπεραιωθούν από τα Πρωτοκολλητεία μέχρι την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, 2023 η ώρα 3:00 μμ.

Οποιαδήποτε ενέργεια προερχόμενη από εξωτερικό χρήστη, η οποία δεν συμμορφώνεται με την προθεσμία, δεν θα μεταφέρεται στο σύστημα ejustice και τα δεδομένα της θα απωλεσθούν, όπως και οι πληρωμές που τυχόν να γίνουν σε σχέση με αυτή. Κατά την περίοδο μεταξύ 16 και 17 Δεκεμβρίου, 2023, τα δεδομένα του συστήματος i-justice, θα μεταπτωθούν στο σύστημα ejustice. Κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος e-justice, όλες οι υποθέσεις και τα δεδομένα που υπήρχαν στο σύστημα i-justice, θα υπάρχουν στο σύστημα e-justice και οι υποθέσεις, θα συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους, στο νέο σύστημα.

Λόγω της μεγάλης αυτής αλλαγής οι δικηγόροι βρίσκονται σε εγρήγορση. Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, το σύστημα δικαιοσύνης συνεχίζοντας τη διαδρομή του στη νέα εποχή ψηφιακής δικαιοσύνης ενεργοποιεί τις επόμενες εβδομάδες την πλατφόρμα ejustice, η οποία θα περιλάβει πλέον και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, πέραν των δικηγόρων, όπως Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, Γραφείο Ευημερίας, κλπ.